vooraf
---
Stigmatiserende burgemeester
---
Airport Nijmegen
---
De Montage
---
recensies
---
Muziek die het hart raakt
---
Nostalgie en plezier op 80 ’s Verantwoord
---
Al het andere is wachten
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Nostalgie en plezier op 80’s Verantwoord

door Jaap Peters

80’s Verantwoord (lees en spreek uit als eighties verantwoord) is een dansfeestje voor degenen met nostalgie naar de jaren tachtig. Van elf tot vier opent poptempel Doornroosje zijn poorten en kan het publiek voor acht euro muzikale herinneringen ophalen aan vervlogen tijden. De deejays noemen zich de 7 Inch Twins. Het festijn vindt ook plaats in onder meer Hotel Arena in Amsterdam en Tivoli in Utrecht. Om de twee maanden is Doornroosje op vrijdagavond aan de beurt.

Doornroosje is meestal goed gevuld tijdens 80’s Verantwoord. Reserveren is dus aanbevolen. De muziek laat zich raden: Duran Duran, Prince, Madonna, Tears for Fears of The Communards. Ze ontbreken nooit. De bijbehorende videoclips worden op grote schermen vertoond. Wie kent de beelden niet van de waterval in de clip van The Reflex, de poedelkapsels van de heren van Europe, of de nachtmerrie van Reagan in Genesis’ Land of Confusion. Is er geen videoclip beschikbaar, dan verschijnen beelden van gebeurtenissen uit de jaren tachtig die in het collectieve geheugen staan gegrift. Tatjana Simic bijvoorbeeld, die in Flodder uitleg van de buurman krijgt over zijn injectiemotor.

Het publiek kan op een computer verzoeknummers intypen, die op een ander scherm in de zaal verschijnen. Liefdesgetuigenissen worden over en weer uitgewisseld, felicitaties met een behaald diploma of een verjaardag worden met een toepasselijk verzoekplaatje ondersteund. Mensen die in de jaren negentig studeerden, zullen veel van de toenmalige Puberpopfeesten van Diogenes herkennen in 80’s Verantwoord. Zij vormen het grootste deel van het publiek, dat tussen de 22 en 35 jaar oud is. Het geheel is een vrolijke, doorgaans stevig doordrinkende mensenmassa in de Grote Zaal.

Wie het dansen moe is, kan zijn toevlucht nemen tot de kleine caféruimte. De muziek die daar wordt gedraaid, is iets minder toegankelijk, maar net zo verantwoord. Madonna hoor je er minder snel, The Smiths en de vroegere Simple Minds des te eerder. De her en der opgestelde Ataricomputers maken de sfeer van de jaren tachtig compleet.

De bezoeker aan 80’s Verantwoord komt voor weinig verrassingen te staan. Het is vijf uur lang luisteren naar en dansen op de top 40-muziek die destijds door Curry, Van Inkel en Stenders werd gedraaid. Een leuke avond is gegarandeerd voor de liefhebber.


Voor informatie zie:
www.eighties-verantwoord.nl

 

Webmaster: Joris Teepe