vooraf
---
De Nijmeegse Stadskrant zoekt redacteuren en medewerkers
2 reacties
---
Geachte redactie,
Reactie[3]
Rechtomteweten.nl

1 reacties
---
De Montage: E=mc2
---
recensies
---
Bekend Nederland beuzelt
1 reacties
---
De Billabong:
drink dinner and dance

4 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Warm
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Bekend Nederland beuzelt
Editie: september 2004

---

Bekend Nederland beuzelt

door John van Enckevoort

Ter gelegenheid van honderd jaar Horeca Groot Nijmegen zag in juli het boekje 'Bekend Nijmegen Bekent' het licht. Journaliste Anne Salomons interviewde vijfentwintig 'bekende' Nederlanders in hun favoriete Nijmeegse horecagelegenheid, William Moore maakte er foto's voor. Het lumineuze idee voor dit boekje is van regioconsulent Esther Roelofs. Waarschijnlijk bedacht ze in diezelfde creatieve bui ook dat het er minstens vijfentwintig moeten zijn op het honderd pagina's tellende boekje. In de praktijk blijkt dat al snel te veel. Zeker als van Salomons wordt verwacht dat ze telkens binnen duizend woorden de carrière van de hoofdpersoon (vaak iemand van boven de vijftig), de horecagelegenheid in kwestie, en de link tussen die twee (die geregeld nogal mager blijkt) de revue moet laten passeren. Dan kun je het wel mooi opschrijven, het blijft toch braaf en oppervlakkig. Bovendien wordt vrijwel niemand tot pittige uitspraken verleid.

Het oude adagium 'schrijven is schrappen' had uitkomst geboden, en wel door een aantal mensen uit het boek te donderen. Maar ja, dan worden er weer wat uitbaters pissig en dat is niet de bedoeling. Toch zijn er legio redenen om eens flink de bezem erdoor te halen.

Want Telegraaf-journalist Melle van der Velde is 'ech nie' bekend, wel zielig: hij is al 35 jaar Vierdaagseverslag-gever. En wie heeft thuis een boek van kinderboekenschrijver Gerard Tonen? Niet allemaal tegelijk. Vervolgens kunnen Willibrord Frequin en Ad Lansink ook met de vuilnisman mee, die hebben Nijmegen alleen maar een slechte naam bezorgd. Verder veinst NEC-voorzitter Hans van Delft dat hij het liefst in het restaurant van Holland Casino zit, niet toevallig een van NEC's grootste sponsors - en van dit boekje. Hup, ook weg. Een andere spon-sor/ondernemer, Marcel Boekhoorn, zegt zelf geen publiciteit te willen: kan geregeld worden.

Dat ruimt lekker op, nog negentien over. Daardoor kunnen er prominente Nijmegenaren bij die nu om mysterieuze redenen ontbreken. Zoals A.F.Th. van der Heijden (Trianon) of Dries van Agt (Het Savarijn). Dan moet de persoon die nu dit laatste restaurant propageert wel weg. En dat kan, want wie is in godsnaam Marjet van Zuijlen. Zes jaar "maatschappelijk corvee" in de Tweede Kamer, zoals ze het zelf noemt, en een flutboekje 'Retour Nij-megen - Den Haag' zijn haar flinterdunne claim to fame. In haar zelfingenomen bijdrage haalt ze vilein uit naar De Grote Broek. Ze vindt het bizar dat deze plek is aangewezen als culturele broedplaats: "Het is minimale subcultuur waar niemand naar binnen durft." Ontruimen is volgens haar het beste.

Van Zuijlen heeft hier een dubbele agenda: haar man, oud-wethouder Jacques Thielen, leeft namelijk al jaren op voet van oorlog met de Nijmeegse actiewereld. Mede door hun verzet tegen zijn megalomane Flash Gordon-project zijn die vier woontorens op De Hessenberg nooit van de grond gekomen.
Daar drinken we er nog eentje op.

Bekend Nijmegen Bekent Verkrijgbaar bij Dekker v/d Vegt en de VVV, e 4,95.

 

Webmaster: Joris Teepe