[ vooraf ]
---
Domjon: het referendum
---
Domjon: de propaganda
---
[ recensies ]
---
|Hap|
De beste ballen van Nijmegen

---
|CD|
Bencer krijgt zonder Spud meer smoel

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en Bondig
---
[ cartoon ]
---
Klein klein kleutertje wat doe je in mijn hof...
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Editie: 20'.

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
Pierson mot blieve!
Editie: mei 2006

---
Artikel:
Dansen op zolder en praten met Museeuw
Editie: mei 2011

---

De beste ballen van Nijmegen

door Mike Donkers

Dat het met de verhoudingen in het Midden-Oosten niet zo beroerd hoeft te liggen, bewijst falafel. Net als shoarma komt deze snack uit IsraŽl en heeft zijn weg gevonden door de hele Arabische en Perzische cultuur, tot aan Turkije toe. Hier in Nederland kennen we shoarma en falafel dan ook vooral van Turkse en Egyptische grillrooms. Falafel is gemaakt van kikkererwtenmeel waar een fikse portie kruiden en specerijen aan toegevoegd wordt. Vaak zijn het balletjes, maar soms zijn ze ook plat of vierkant. Ze worden gefrituurd en in een warm pitabroodje geserveerd.

In Nijmegen konden verstokte falafel-eters altijd al hun heil zoeken bij grillrooms als Hou-Je in de Smetiusstraat en Fean in de Grotestraat. Hoewel de falafel daar goed te happen is, blijven het echter wel van tevoren ingevroren balletjes. Ook is er geen saladbar. Sinds een paar jaar is daar verandering in gekomen. Op de Grote Markt links van het Marikenbeeld vind je Maoz. Moaz is een keten die in Amsterdam is begonnen en die inmiddels in acht Nederlandse steden te vinden is, maar ook in Londen, Parijs, Barcelona en Madrid.
Foto: Jan Lintsen

Falafel uit een keten? Een soort McFalafel? Het tegendeel is waar. Hier vind je verse falafel gemaakt volgens een geheel eigen recept. Voor 3,50 euro krijg je vijf balletjes geserveerd in een groot pitabroodje met salade. Je kunt zelfs kiezen tussen een wit- of volkorenbroodje. Daarnaast is er een saladbar waar je u tegen zegt, zodat je eindeloos je pita kunt vullen met ook minder voor de hand liggende keuzes als couscous en olijven. Er zijn acht zelfgemaakte sauzen die variŽren van mild tot ongenadig heet (tip: probeer de koriandersaus eens!). En dan natuurlijk waar het om gaat: de falafel zelf. De balletjes zijn overheerlijk en het verschil tussen verse en diepvriesfalafel is een verschil van dag en nacht. De falafel ligt niet zwaar op de maag en je kunt er uren op teren. Voor nog geen vier euro is dit dus een prima hap waar je thuis niet voor kunt koken. Lezen jullie dit, studenten?

 

Webmaster: Joris Teepe