vooraf
---
Ondeugelijke pleinpeiling
---
Elf pilsjes per dag
---
Zondagkrant ontslaat eindredacteur
---
recensies
---
Groen Gouden Gids maakt Nijmegenaren wegwijs
---
Soundtrack van een zomers feestje
---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
„Ik kan het filmen niet laten"
Editie: december 2007

---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Goudeerlijke NEC-fan steelt radioshow
Editie: december 2005

---

Groen Gouden Gids maakt Nijmegenaren wegwijs

door Ruuth Verhoeff

Stel je krijgt het op je heupen en bent in een duurzame bui. Waar moet je dan heen om je milieuvriendelijke behoeftes te bevredigen? Pak de Groen Gouden Gids en antwoorden komen vanzelf. Voor biologisch brood kun je bijvoorbeeld terecht bij Bakker Arend aan de Lange Hezelstraat. Heb je geen zin om zelf te koken en wil je uit eten gaan? Dan kun je uitstekend terecht bij Café De Plak aan de Bloemerstraat, waar biologisch vlees geserveerd wordt. Zit je krap bij kas en heb je een kledingstuk nodig? Dan biedt tweedehandswinkel De Eeuwige Jeugd aan de Waldeck Pyrmontsingel de oplossing. Zelfgemaakte vruchtensap is te verkrijgen bij Bellefleur boomgaardbeheer aan de Aldenhaagstraat en voor cadeautjes kun je terecht bij de Bodyshop aan de Broerstraat. Zomaar een greep voorbeelden van milieuvriendelijke en duurzame winkels die beschreven staan in de vorige maand uitgebrachte Groen Gouden Gids.
Deze gids is gemaakt door leden van de werkgroep Duurzame Denktank van GroenLinks Nijmegen en wil consumenten aansporen bewuste keuzes te maken. Het handige van de gids is de indeling in een zestal rubrieken zodat je meteen kan kijken waar je terechtkan als je iets nodig hebt of ergens heen wilt gaan. De zes rubrieken zijn: eten en drinken; inrichting van huis en tuin; kleding; energie en vervoer; diversen zoals bijvoorbeeld cadeautjes of bloemen; en als laatste de omgeving van Nijmegen. Al deze informatie kost anderhalve euro en is verkrijgbaar bij de milieuwinkel De Broeikas aan de Daalseweg. Nieuwe inwoners van Nijmegen kunnen de gids voor slechts een euro ophalen bij de Stadswinkel van de gemeente Nijmegen.

De Groen Gouden Gids is niet de enige in zijn soort. In het voorwoord wordt eerlijk erkend dat dankbaar gebruik is gemaakt van de Alternatieve Stadsgids die infowinkel Assata uitgeeft en dat men te laat ontdekte dat de AKKU en het Universitair Milieu Platform een soortgelijke Groene Gids uitgeven. Misschien moeten de redacties van de drie gidsen maar eens met elkaar rond de tafel gaan zitten, al heeft elke gids zo zijn charme. Zo bevat de Groen Gouden Gids vooral feitelijke informatie en vermeldt de Alternatieve Stadsgids van 2002 weer adressen van actiegroepen.

Met een oplage van vijfhonderd exemplaren geldt slechts een devies: haast u voordat die is uitverkocht. Na de gids te hebben doorgenomen, kan het prima worden hergebruikt als een duurzaam cadeautje. Mocht je het helemaal op je duurzame heupen krijgen en papier willen uitsparen, dan is de negentien pagina's tellende Groen Gouden Gids gratis te downloaden via de website van GroenLinks Nijmegen: www.groenlinks.nl/nijmegen

 

Webmaster: Joris Teepe