[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
|Hap|
Belg schept het beste ijs van Nijmegen

---
|Lees|
Pluizenbollen langs de dijk

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en Bondig
---
[ cartoon ]
---
Ter Horst niet 1 april, maar 1 januari al weg
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Belg schept het beste ijs van Nijmegen

door Frytskje Simonis en Rebecca Wolf


Het Italiaanse schepijs staat bekend als het lekkerste ter wereld. Waar moet je in Nijmegen heen voor een echte gelato zoals ijs op zijn Italiaans wordt aangeduid? De Nijmeegse Stadskrant ging smullend op zoek naar de salon die het predikaat molto buono, oftewel heel goed, verdient.

Aan de rand van Plein 1944 staat ijssalon Ghiani. Wel een zonnebril meenemen, want felgroene, smurfenblauwe en knalgele ijssoorten stralen je tegemoet. D salon voor wie kinderen een plezier wil doen. Ze zijn waarschijnlijk gek op de ADHD-kleurtjes van de zoetigheden. Met ruim 25 smaken biedt Ghiani in Nijmegen de ruimste keuze, waaronder erg originele als Nutella, tiramisu en kauwgom. Vooral deze laatste zorgt voor nostalgische herinneringen aan de kauwgoms van weleer. Toch luidt het oordeel: een ijssalon die voor kleine, waterige bolletjes 1,10 euro veel geld vraagt.

Wat een verademing is het als bij Chocola Belga in de Burchtstraat de zonnebril af kan. Geen felle kleuren in deze van origine bonbon- en chocoladewinkel. De charmant lachende Belgische eigenares vertelt dat ze geen kleur- en smaakstoffen bij het bereiden van haar ijs gebruikt, we geloven haar direct. Helaas is het aanbod van fruitsmaken bij Belga niet erg uitgebreid. De schare koffie- en chocoladevariaties compenseert dit ruimschoots. Na het eerste hapje wittechocolade-ijs weet je het zeker: dat oude Italiaanse recept waar de Belgische over vertelt, is steengoed. Ook de prijs van 80 cent per schepje is aangenaam.

Om de hoek bij deze chocoladespecialist zit ijssalon Bolzano. Wie even onder het stenen boogje achter de bar gluurt, ziet de ijsmachines op zomerse dagen overuren draaien. Bij Bolzano hebben twijfelaars een stevige kluif aan de grote keus. Het truffelijs is zeker de moeite waard, en ook op frisse smaken als citroen valt niets aan te merken. Het ijs is lekker, maar niet uitzonderlijk. De redelijke prijs van 80 cent per bol stemt tevreden. Het terras is riant, schaduwrijk door de grote parasols en biedt voldoende gelegenheid om even uit te puffen na een middagje winkelen.


Chocola Belga
Foto: Jan Lintsen


In de Lange Hezelstraat is restaurant en ijssalon Merano te vinden. Zet hier de zonnebril maar weer op en doe een Gucci-sjaaltje om. Nee, deze keer geen oogverblindende kleurtjes.

Deze Italiaan is zo Italiaans dat je in stijl je ijs wilt verorberen. Dat kan ontspannen op het terrasje of binnen. Want hier is het bijna jammer om een ijsje in de hand mee te nemen. En wie schetst onze verbazing?! Deze Italiaan laat zijn ijs niet door een Italiaanse mamma in haar eigen keuken bereiden, maar door ijsboerderij Mikoma in Groesbeek. De keuze is met ongeveer 15 smaken niet bijzonder ruim, in fruitijsjes blinkt deze Italiaan echter uit. Het banaan-, mango- en meloenijs is heerlijk verfrissend. De prijs van 85 cent per bolletje is ok.

De romige bolletjes bij Belga zijn toch het meest om van te watertanden. De portemonnee heeft er het minst van te lijden. Kortom, molto buono. Onze favoriet, een Belg!

 

Webmaster: Joris Teepe