vooraf
---
Rechtomteweten.nl
[Reactie][1]

---
Rechtomteweten.nl
[Reactie][2]

---
De Montage
---
recensies
---
De taal der liefde
---
X-DJcafé:
pretentieus loungen aan de Waal

---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


De taal der liefde

door Argé Nieuwenhuijzen

Relaties blijken altijd weer een goede bron van inspiratie. In het stripalbum The Girl is Mine van de Nijmegenaar Mars Gremmen wordt het wel heel ingewikkeld. De Engelse au pair Jody heeft het hart van maar liefst drie personen gestolen: de puberende Tex, de niet al te snuggere Diederik, en haar hond Alfred. De attenties van de goudvis tellen we voor het gemak maar niet mee. Het onderling gekissebis tussen deze drie gemankeerde Romeo’s vormt de spil waar het in dit album om draait.

Ze deinzen er niet voor terug om elkaar zwart te maken, van de trap te laten duikelen of zelfs aan de haaien te voeren. De liefde doet vreemde dingen met mensen maar laat vooral zien tot hoe ver een een ongelooflijke pesthekel kan voeren. Mars tekent de ruzies op in een vlotte stijl die een klein beetje aan het werk van Wim Stevenhagen en Gerrit de Jager van de Familie Doorzon doet denken. Alleen weet Gremmen het allemaal net iets dynamischer te maken.
The Girl is Mine is het debuutalbum van Mars en dat is eigenlijk heel vreemd als je bedenkt dat hij al meer dan tien jaar als illustrator, cartoonist en striptekenaar actief is. Zo tekende hij bijvoorbeeld voor het inmiddels ter ziele gegane Sjors & Sjimmie Stripblad strips als Trix, Meneer Foutjes en de Familie Fortuin, en maakt hij karikaturen en illustraties voor Café de Wereld van de Vara en Veronica Magazine. Ook heeft hij ooit een voorplaat voor De Nijmeegse Stadskrant getekend.

The Girl is Mine wordt voorgepubliceerd in Hello You, een blad ter bevordering van het Engels taalgebruik van kinderen van groep zeven en acht. Dat verklaart waarom het meisje Jody en de hond Alfred alleen Engels spreken. Gelukkig is de humor niet alleen op kinderen gericht, ook volwassenen kunnen zich ermee amuseren. De manier waarop bijvoorbeeld een puistje wordt uitgeknepen is wel erg pikant.

Een minpuntje is misschien dat niet veel gebruikgemaakt wordt van het gegeven dat het een tweetalige strip is. De Engelstaligen verstaan de Nederlanders perfect en andersom. Taalgrappen kom je maar een paar keer tegen, hoewel zoiets juist voor de hand ligt in dit album. Al met al een leuk stripboek om op weg naar de vakantiebestemming te lezen.

Mars Gremmen: The Girl is Mine
Sylvester 2004
ISBN 90-5885-0820-X
Prijs 7,99 euro
Voor meer informatie:
www.marsgremmen.com

 

Webmaster: Joris Teepe