vooraf
---
Ausweis bitte
---
Monumentenzorgen
---
Mag ik van de Stadskrant...
---
De Montage
---
recensies
---
Looise in Stills
---
Niks te zien in muZIEum
1 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
Lokaal verhaal
[De Hypotheek]

---
cartoon
---
Keizer Karelplein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---

Looise in Stills

door Job van der Meer

Tip: ga niet naar een opening bij Galerie Stills als je kunst wilt kijken. Dan is het er te druk met bobo’s. Maar doe het zeker de komende maand wel, want in de rust die normaal gesproken in Stills heerst, kan je niet om de schilderijen van de Rotterdamse kunstenaar Jos Looise heen. Zijn olieverfschilderijen op koper zijn in het negatief en kijken je al aan als je nog niet binnen bent. Looise is vernieuwend in zijn realistische stijl, want wat is er dagelijkser, maar nog niet eerder zo verbeeld, dan het uitzoeken van je negatieven. En verdomd, er zijn er een paar die je graag wilt bijbestellen.

De kleine vierkante schilderijtjes zijn strak van vorm en ingelijst in plexiglas. Het koper glanst en geeft de olieverf een gloed die iets wonderlijks doet met de kleur. Mooi is ook een doek met fotokopieën van een schilderij. Een schilderij dat is verdwenen. Van elke laag kopieën, bedekt met een net iets kleinere laag, is alleen het randje te zien zodat het wegzuigt in het niets. Looise laat ook tekeningen van naaktmodellen zien die iets ongewoon spannends hebben. Weer slaagt de kunstenaar erin het gewone een duwtje te geven. Want welk model kijkt er nu chagrijnig of is de verbeelding van een wielrennend naakt?

Stills doet mee aan Nijmegen 2000. Dit jaar wordt elke expositie geopend door een Nijmeegs kopstuk dat voor de gelegenheid door de exposerende kunstenaar is geportretteerd. Deze eerste expositie van ons jubeljaar toont de kop van Dries van Agt, geschilderd door Looise. De oud-premier zelf, zichtbaar geroerd, is vol lof: “Looise roept een weldadige schoonheidsbeleving op, soms huivering en vooral verwondering.” De Galerie heeft met Looise een kopstuk binnen dat recent nog in Dakar, New York en Sint- Petersburg exposeerde.

Op De Verdieping – dat is de lage, kale zolder van Stills – draait een animatiefilm van de Arnhemse filmer en kunstenaar Huub Kistemaker. Ook hij vertaalt dagelijkse thema’s en giet het in een kunstig jasje. Een jonge knul in een lift ziet door het raampje van de deur de verschillende ruimtes op elke verdieping. Kunst om de kunst toch zeker, want het is een stuk moeilijker te vatten. Dat het gluurgaatje van de liftdeur Kistemaker aan een kijkdoos doet denken, is duidelijk. De kijkdozen met de voorstellingen uit het filmpje hangen er ook. Misschien moet de verdieping later komen, maar ’s avonds in bed overheerst toch echt de schoonheid van Looises negatief.

Looise en Kistemaker tot 20 februari in Galerie Stills, Voorstadslaan 68.
www.galeriestills.nl

 

Webmaster: Joris Teepe