[ vooraf ]
---
Exit Airport Niederrhein
---
De Montage
---
[ recensies ]
---
|Museum|
Vrijende bijen en verliefde konijnen

---
|Uitgaan|
Diogenes laat het hoofd niet hangen

2 reacties
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Het Mark Retera Ensemble
1 reacties
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---
Artikel:
Goudeerlijke NEC-fan steelt radioshow
Editie: december 2005

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---

Diogenes laat het hoofd niet hangen

Sinds twee jaar kampt culturele studentenvereniging Diogenes met grote problemen. Tijden zijn veranderd maar Dio blijft achter. Werden er ooit volle zalen getrokken met groepen als The Cure en The Police, tegenwoordig moet elk dubbeltje worden omgedraaid. Er lijkt weinig meer over van de vroeger bijna legendarische plek en weinig studenten weten nog waarom Dio ook alweer zo mooi was. Of, zo mooi ís, want Dio geeft de moed niet op.

door Ingeborg Verhesen

Programmeur Hendrik-Jan Derksen vertelt over de problemen en over de toekomst van Dio. “Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn. Om de zoveel tijd gaat het minder, dan moet je vernieuwen. Wat het dit keer zo moeilijk maakt, is het veranderde studentenklimaat”. Studenten gaan minder uit en hebben minder te besteden. Daardoor is Dio’s financiële kraan, de bar, zo goed als dichtgedraaid. Dio is voor haar voortbestaan echter volledig afhankelijk van de bar. Buiten een korting op de huurprijs van het pand is er geen financiële steun van de gemeente of de universiteit.
Het bestuur van Diogenes
foto: Jan Lintsen
De veranderingen waren moeilijk bij te benen deze keer. Dio is een tamelijk logge organisatie en tot voor kort bestonden bestuur en staf uit ex-studenten die vroeger al meedraaiden. “Er is te weinig ingespeeld op de veranderingen in de omgeving”, vertelt Derksen. “Het bestuur was niet meer afgestemd op het huidige studentenleven”. En daar ontbreekt een grote schakel: Dio is dóór studenten, vóór studenten maar het raakvlak is een beetje zoekgeraakt.

Ondanks de donkere wolken is Derksen positief. Ja, af en toe met de handen in het haar, er is veel te doen en het is een zware taak. Maar er is ook inzet, motivatie en hoop voor de toekomst. Nog altijd dragen 120 tot 150 vrijwilligers hun steentje bij en sinds een maand is er een nieuw jong bestuur dat beter weet in te spelen op de doelgroep. Daarnaast wordt de organisatiestructuur onder de loep genomen. Om het uitgaan weer aantrekkelijk te maken, is ook het muziekbeleid aan revisie toe. Dit betekent dat men wat betreft oude idealen de teugels iets laat vieren. Nieuwe dingen proberen en niet bang zijn om af en toe wat commerciëler te zijn. Om de student weer te bereiken, zoekt Dio de publiciteit op. “We moeten naar de mensen toe, ons gezicht laten zien”.

Er valt nog veel te doen maar men heeft ook weer moed gekregen. Want Dio is niet voor niets al 47 jaar een begrip en heeft ook de nieuwe student veel te bieden. Leuk uitgaan maar ook inhoud geven aan je studentenleven, daar blijft iedereen zich 100 procent voor inzetten.


Voor meer informatie zie:
www.natuurmuseum.nl

 

Webmaster: Joris Teepe