[ vooraf ]
---
Minister Ter Horst
3 reacties
---
De Montage

Palmolieplan Electrabel gaat in rook op

Schoonste stad met vuilste straat
---
[ recensies ]
---
Onbederf'lijk Versus voetbal: 2-0
---
De Gonzo is dood, leve de Gonzo
2 reacties

Pittige kost
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
1 reacties
---
[ cartoon ]
---
Verkiezing Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


Palmolieplan Electrabel gaat in rook op

door Max van Wel

Electrabel ziet af van het voornemen om palmolie bij te stoken in de kolencentrale aan de Weurtseweg. Het plan om palmolie te gebruiken als brandstof veroorzaakte eerder veel verontwaardiging, zoals de Stadskrant in het septembernummer berichtte. Nijmeegse milieu- en bewonersorganisaties stelden aan de kaak dat er geen sprake is van enig milieuvoordeel. In Maleisië en Indonesië wordt voor de aanleg van palmolieplantages massaal tropisch regenwoud gekapt met rampzalige gevolgen voor de bevolking en milieu.

Dat was voor Electrabel echter niet de reden om de omstreden biobrandstof uit haar pakket te schrappen. Dat gebeurde pas nadat minister Brinkhorst van Economische Zaken besloot de subsidie voor deze vorm van ‘groene’ stroomopwekking drastisch te verlagen vanwege de ongewenste neveneffecten daarvan. Hierdoor is het gebruik van palmolie voor Electrabel niet meer rendabel.

De vermindering van de overheidssubsidie volgde na de ophef in Nijmegen waarop tal van milieuorganisaties samen met onder andere NOVIB en Milieudefensie de kwestie rond palmolie aankaartten bij de Tweede Kamer. PvdA en D66 stelden vervolgens hierover vragen aan de minister. In tegenstelling tot de elektriciteitsmaatschappijen was Brinkhorst wel gevoelig voor de kritiek op de bijstook van palmolie, hoewel hij officieel als reden voor het terugschroeven van de subsidie gaf dat palmolie anders overgesubsidieerd wordt (lees: bedrijven er met belastinggeld vette winst op maken).

Milieuorganisaties vinden dat groene stroom echt groen en onomstreden moet zijn. Daarvoor zetten zij hun overleg hierover met Electrabel voort. Met een marktaandeel van 25 procent is deze uit België afkomstige stroomproducent de grootste in Nederland.

 

Webmaster: Joris Teepe