vooraf
---
Splinter verdeelt Plein 1944
---
Een brug te veel
---
Terreinwagens verbod
---
De Montage
---
recensies
---
Batavi,Batavieren en Bataven
---
De Compagnie: heet, maar gezellig
---
Onbederf'lijk Versus voetbal
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Chipknip
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Bambix lust er wel pap van
Editie: 2008

---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---

Terreinwagensverbod

En ineens stond de Vierdaagsestad in het landelijke brandpunt van de belangstelling. Het besluit om terreinwagens een parkeerverbod op te leggen, veroorzaakte een mediastorm die het Nijmegen 2000 comité wellicht nooit evenaart. Hoewel het een democratisch meerderheidsbesluit was van de gemeenteraad, werd GroenLinks – en met name fractievoorzitter Wouter van Eck – de gebeten hond als indiener van het voorstel. Want met kreten tekeergaan kunnen we in Nederland sinds Fortuijn. Inmiddels heeft het linkse college geantwoord het besluit van de gemeenteraad niet uit te voeren.

Maar de berichtgeving over deze zaak is een studie waard. Met name op lokaal niveau door De Gelderlander. Berichtte De Volkskrant bijvoorbeeld op een degelijke en weloverwogen wijze, De Gelderlander overtrof bijna De Telegraaf die er een vette openingskop tegenaan gooide. Beide kranten hebben toevallig een commerciële autobijlage die aanzienlijke advertentie-inkomsten in het laatje brengt.

In plaats van verkeerslachtoffers aan het woord te laten of de visie te vragen van veiligverkeersorganisaties als 3VO (die de maatregel toejuicht), huilde De Gelderlander vooral mee met de gekwetste eigenaren van zo’n voertuig. Want de pijn van de bezitters zit natuurlijk in de afbreuk aan het duur betaalde imago van hun heilige koe, die nu ineens wordt gedegradeerd door de nieuwe gemakkelijk in het gehoor liggende term aso-bak.

En terwijl de algemene redactie van De Gelderlander onder de kop “Groot, vuil en razend populair” de zaken nuchter op een rijtje zette, liet een journalist van de lokale redactie zich compleet inpakken tijdens een propagandaritje met een verkeersschoolhouder. Waarna vervolgens in een stemmingmakend commentaar, waarin alle nuance ontbrak, met GroenLinks de vloer werd aangeveegd. In elk geval kon er bij De Gelderlander geen enkele blijk van waardering van af dat GroenLinks de nek durft uit te steken om deze problematiek aan de orde te stellen.

Want laten we wel wezen: deze vehikels vormen door hun combinatie van grootte, gewicht en hoogte een regelrecht gevaar voor anderen. Niet voor niets gaan er sinds enige tijd op regerings- en Europees niveau stemmen op om deze uitwassen op vier wielen aan banden te leggen. Bij ongelukken veroorzaken ze driemaal zoveel doden of zwaargewonden. Moet de ster op de motorkap van een Mercedes kunnen ombuigen om ernstiger letsel bij aangereden voetgangers te voorkomen, sommige van deze Tokkies onder de automobilisten rijden met koeienvangers die de NS niet eens op treinen heeft.

Aangezien terreinwagens niet zijn ontworpen voor asfalt en stadsverkeer, is het misschien een idee om speciale onverharde wegen met kuilen en modder aan te leggen waar deze gemotoriseerde mountainbikes hun eigenschappen ten volle kunnen benutten.

door Max van Wel

 

Webmaster: Joris Teepe