[ vooraf ]
---
Exit Airport Niederrhein
---
De Montage
---
[ recensies ]
---
|Museum|
Vrijende bijen en verliefde konijnen

---
|Uitgaan|
Diogenes laat het hoofd niet hangen

2 reacties
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Het Mark Retera Ensemble
1 reacties
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Vrijende bijen en verliefde konijnen

Op de tentoonstelling ‘Vlinders in je buik’ ontdek je vele verbazingwekkende feiten over de voortplanting. Bij binnenkomst in het Natuurmuseum krijgt elke bezoeker een condoom en een muntje. Dat is de uitrusting die blijkbaar nodig is om de expositie over de voortplanting van mens, dier en plant goed door te komen.

door Sylvia Spekschoor

‘Vlinders in je buik’ heeft een hoog gluurgehalte. In een zestal kamertjes, inclusief een peeskamertje, kom je allerlei wetenswaardigheden over de voortplanting te weten. Het is net een peepshow. Gooi het gekregen muntje in een gleuf en je ziet door een gaatje in de muur twee parende meeuwen. Ruik ook eens aan de lokstof van de bever. Hoe insecten, vogels en zoogdieren het doen, komt aan bod in het kamertje ‘Op de boerderij’, waar een paar pluchen konijntjes gaan wippen na het drukken op een knopje. In ‘Het bos’ zie je op welke manieren planten hun zaden verspreiden en in ‘Het laboratorium’ leer je de kunstmatige manieren om nakomelingen op de wereld te zetten.
Ook kevertjes voelen vlinders in hun buik.
foto: Peter Eekelder, het Natuurmuseum
Volwassenen heeft deze tentoonstelling weinig te bieden – de informatie over de voorplanting is oppervlakkig en een groot gedeelte mag als reeds bekend verondersteld worden – voor de kinderen is ze des te leuker. Zij moeten iets doen om meer te weten te komen: een puzzelstukje optillen, een bordje omdraaien, een knop indrukken. In ‘Het laboratorium’ kan een kind, als heuse laborant, stukjes DNA in een keten plaatsen, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het monster van Frankenstein is gecreëerd. Extra interessant en spannend voor kinderen is de indeling in kamertjes, sommige donker, met hier en daar een doorkruipopening naar een volgend kamertje. Geen kind zal de verleiding kunnen weerstaan in het lage kamertje vol kussens te kruipen, om daar even lekker in de baarmoeder terug te zijn.

Bijkomend voordeel als je opziet tegen het geven van seksuele voorlichting aan je kinderen: in het kamertje over seks bij de mens leren ze bijna alles wat ze weten moeten. Er kan zelfs alvast geoefend worden met het omdoen van een condoom.


Voor meer informatie zie:
www.natuurmuseum.nl

 

Webmaster: Joris Teepe