[ vooraf ]
---
Tegenstrijdige adviezen
---
Grootste Nijmegenaar
---
De Montage
---
[ recensies ]
---
|Poëzie|
Naïef monster

---
|Uitgaan|
Nijmeegs bier in De Hemel

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Nieuw De maanlanding
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Herrie rond Staddijk
Editie: juli 2004

---
Artikel:
Zorghotel als springplank naar werk
Editie: juli 2004

---
Artikel:
De Montage Editie: juli 2004

---
Artikel:
Rechtomteweten.nl Editie: juli 2004

---

Grootste Nijmegenaar

Nijmegen moet mee in de vaart der volkeren en ook een grootste kiezen. Met dit lumineuze idee verraste onze burgemeester Guusje ter Horst de bevolking in haar nieuwjaarstoespraak. En net als vorig jaar toen ze het ineens had over het tegengaan van vriendjespolitiek, wat ze niet kon waarmaken, was het weer weinig doordacht. Dit bleek toen De Nijmeegse Stadskrant contact opnam met haar kabinet, zoals dat heet. Want de Stadskrant was bezig hetzelfde voor te bereiden, maar wilde dat wel verantwoord doen om te voorkomen dat het een populariteitspoll werd voor types à la de gesneefde journalist Willibrord Frequin (bekend van de ‘hoofdenaffaire’).
De woordvoerster van de burgemeester wist helaas niet meer te melden dan dat het ook haar had overvallen en het hele idee nog moest worden vormgegeven. Het voorstel om dat samen te doen werd tactvol weggewimpeld. Bovendien mocht het allemaal niets kosten. Inmiddels is er wel 10.000 euro gemeenschapsgeld voor vrijgemaakt om er nog iets van te maken.
Wellicht had Ter Horst het visioen om de stad op stelten te zetten met de uitverkiezing van de Grootste Nijmegenaar aller tijden. Per slot van rekening was de verkiezing van de Grootste Nederlander eind vorig jaar het gesprek van de dag. Maar dat kwam vooral door alle schandalen en onvolkomenheden eromheen.
Van het advertentieblad De Brug, dat ook “stersponsor” is van de Nijmegen-2000 festiviteiten, is in elk geval geen kritische kanttekening te verwachten. De gemeente koopt daar immers wekelijks een aantal pagina’s. En “je spuugt nu eenmaal niet in de ruif waaruit je eet” zoals Frank Kuijpers (“hoofd redactie Groot Nijmegen/Betuwe/Zuid Wegener Huis-aan-huiskranten”) zich pleegt uit te drukken. Hoewel De Brug zich een nieuwsblad noemt, onderstreept de hoofdredacteur daarmee in de eerste plaats de adverteerders te willen behagen, en dat er onder zijn hoede geen sprake is van serieuze onafhankelijke journalistiek.
Met als gevolg dat er slechts wat zouteloze stukjes verschijnen waar niemand warm of koud van wordt. En passant passeren daarbij nog wat kopstukken van de Vierdaagsefeesten de revue om die nog even te promoten. Allemaal zo bloedstollend saai dat zelfs hackers er wellicht geen sport meer in zien de gemeentelijke website te manipuleren, wanneer in het najaar via internet kan worden gestemd.
Als dan zelfs een literaire creatie als Mariken van Nieumeghen, die niet heeft bestaan, mag worden voorgedragen – nota bene door burgemeester Ter Horst – wil de Stadskrant niet achterblijven bij deze klucht. In de voetsporen van het universiteitsblad Vox waar de lezers al eerder het geesteskind van Mark Retera verkozen tot Grootste Radboudiaan aller tijden, willen wij om de farce compleet te maken, ijveren voor de alom gevierde stripheld Dirkjan.

door Max van Wel

 

Webmaster: Joris Teepe