vooraf
---
Ausweis bitte
---
Monumentenzorgen
---
Mag ik van de Stadskrant...
---
De Montage
---
recensies
---
Looise in Stills
---
Niks te zien in muZIEum
1 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
Lokaal verhaal
[De Hypotheek]

---
cartoon
---
Keizer Karelplein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


Monumentenzorgen

Wie in Nijmegen aan het Nachtegaalplein of de Merelstraat woont, fluit over een jaartje al snel een toontje lager. De gemeente start een procedure om een aantal straten in de Wolfskuil en het Willemskwartier tot ‘Beschermd Stadsbeeld’ te maken. Het gemeentebestuur wil daarmee de vooroorlogse arbeidersbuurtjes beschermen tegen verval, nu het zijn oog heeft laten vallen op Nijmegen-West. Elk straatje wordt bekeken en dan wordt er een plannetje gemaakt over hoe het er in de komende jaren uit moet blijven zien. Niet alleen deze twee wijken worden beschermd, ook het Waterkwartier, Hengstdal en de Indische buurt zijn dit jaar aan de beurt.

Het plannetje is niet bedoeld om allerlei beperkende regeltjes te maken, maar om ervoor te zorgen dat er zorgvuldig met de bestaande woningen wordt omgegaan. Hopelijk heeft de gemeente wel echt zorg voor de huizen, want een kleine rondgang langs de straatjes leert dat verbetering daar hard nodig is. En dat maken ze nu juist zoveel moeilijker.

Door de nieuwe bescherming zijn de bewoners straks verplicht om een bouwvergunning én een monumentenvergunning aan te vragen zodra ze iets aan hun huis willen doen. Niet alleen een dure grap, maar ook nog eens een tijdrovende. Plattegronden, zijaanzichten, detailtekeningen en dwarsdoorsneden moeten samen met foto’s van de bouwplannen worden ingeleverd. Dat terwijl elke andere Nijmegenaar een eenvoudig ingreepje als een dakkapel, of het omzagen van een boompje in de achtertuin, niet eens hoeft te melden aan de gemeente. Voor de enkele woning die tot monument wordt omgedoopt, heeft de bewoner zelfs voor het schilderen van de buitenboel een vergunning nodig. Hopelijk gaat de gemeente snel een renovatieplannetje bedenken voor deze wijken. Want nu de procedures zijn gestart, moeten bewoners voor iedere scheet een vergunning aanvragen. De nood zal dan behoorlijk oplopen. Het wachten op toestemming duurt namelijk vier maanden.

door Job van der Meer

 

Webmaster: Joris Teepe