[ vooraf ]
---
Airport Nijmegen
1 reacties
---
Identificatieplicht
---
De montage
---
[ verder ]
---
Column
[Intrigant]

1 reacties
---
Nijmeegse Zaken
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantlijsttrekkersdebat 3/3
Editie: februari 2006

---
Artikel:
Oud-Stadskranters bestormen de provinciale staten
Editie: maart 2007

---
Artikel:
Gezonde dochterondernemingen
Editie: december 2006

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---

Airport Nijmegen

“Voor 40 euro van de Via Gladiola naar Rome”. Onder die wervende kop over zes kolommen doet een verslaggever van De Gelderlander eind januari zijn verhaal van een (snoep)reisje naar Rome. Hij beschrijft daarin de eerste vlucht van luchtvaartmaatschappij Ryanair vanaf Niederrhein naar die bestemming: “Over een dicht wolkendek dat alleen in de buurt van Innsbruck even openbreekt, raast het straalvliegtuig richting Italië”. Alsof we nog in de jaren zestig leven toen vliegen een bijzonderheid was.

De kop, die boven een advertorial niet misstaat, is minstens zo misleidend als de wijze waarop reisbureaus volgens de Consumentenbond reclamemaken. Voor die 40 euro beland je alleen maar op de Italiaanse luchthaven Ciampino (door De Gelderlander onjuist geschreven als Ciamtino). Om Rome te zien ben je zowat hetzelfde bedrag kwijt aan de taxi. En als je daar niet wilt sterven, moet dat totaal nog eens worden verdubbeld voor de terugkeer naar Nederland. Waar nog even de parkeerkosten erbij komen, want van het openbaar vervoer moet je het niet hebben als je reist via Niederrhein.

De alsmaar positieve berichtgeving over Airport Niederrhein door de lokale redactie van De Gelderlander is opmerkelijk. Zelfs als een Duitse prijsstunter in het zomerseizoen een keer per week een charter naar Egypte laat vertrekken, haalt dat de eerste stadspagina. Eerder ijverde de stadsredactie van De Gelderlander al dat Nijmegen haar naam verbindt aan dit telkens weer van naam wisselende voormalige militaire vliegveld dat zich momenteel Airport Düsseldorf Regional Weeze noemt (en waar Düsseldorf International Airport bezwaar tegen aantekent). Een net zo onzinnig idee als het op dezelfde rijafstand gelegen vliegveld Teuge bij Apeldoorn naar Nijmegen te vernoemen.

Misschien is het goed als de lokale redactie haar licht eens opsteekt bij de economieredactie van haar krant. Daarvandaan klinken heel andere geluiden. “Een luchtkasteel”, zo staat in een achtergrondartikel op de economiepagina van eind februari over de droom van ondernemers dat Niederrhein uitgroeit tot een spil van het vrachtverkeer door de lucht. Daarvoor zijn er te veel remmende factoren: beperkte vlieguren, ontoereikende infrastructuur, afzijdig blijvende investeerders, en grote zwaar beladen vliegtuigen mogen er niet landen. Dat alles zorgt ervoor dat Niederrhein geen toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de nabijgelegen grotere luchthavens. Ook voor het passagiersvervoer bieden andere landingsplaatsen betere mogelijkheden, zodat serieuze vliegmaatschappijen zich liever nestelen op bijvoorbeeld Düssel-dorf International Airport.

Hoewel Airport Niederrhein via De Gelderlander veel publiciteit krijgt, is het slechts een marginaal vliegveld met veel pretenties en weinig potentie, dat maar niet goed van de grond komt. Eerder ondersteunde Kleve het noodlijdende luchthavenbedrijf met zestien miljoen euro. Ruim een kwart daarvan ging verloren omdat Niederrhein dat weer stak in het inmiddels failliet gegane VBird.

Het is te hopen dat de raadsleden zich goed informeren als de grote droom dat Nijmegen zich verbindt met Airport Niederrhein weer aan de orde komt. Het afgelegen vliegveld ligt met drie kwartier rijden namelijk helemaal niet pal bij Nijmegen. Eindhoven Airport is vanuit Nijmegen bijna net zo snel te bereiken, zo mocht wethouder Depla zelf ervaren toen hij twee maanden geleden daarvandaan vloog naar Parijs. Wellicht kan Nijmegen haar blik beter op Eindhoven richten.
door Max van Wel

 

Webmaster: Joris Teepe