vooraf
---
Stigmatiserende burgemeester
---
Airport Nijmegen
---
De Montage
---
recensies
---
Muziek die het hart raakt
---
Nostalgie en plezier op 80 ’s Verantwoord
---
Al het andere is wachten
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---

Stigmatiserende burgemeester


“Criminele Antillianen het land uitzetten”. Dat betoogde onze burgemeester tijdens een discussiebijeenkomst in Amsterdam op 12 november.

Van wie hoorden we dit eerder? Juist, uit de mond van de schrijver over Paarse puinhopen die er niet waren. Destijds kreeg de zich miskend voelende Pim Fortuyn het nodige weerwerk. Want Antillianen zijn rijksgenoten met een Nederlands paspoort. Dus net zo onmogelijk het land uit te zetten als criminele Limburgers, vechtende NEC-supporters, of voor miljarden frauderende bouwondernemers.

Dat een aantal Antilliaanse migranten problemen geeft, valt niet te ontkennen. Maar om dan iets te gaan roepen waartoe geen enkele wettelijke mogelijkheid bestaat, is eerder stemmingmakerij richting een bevolkingsgroep. En criminaliteit aanpakken zonder te kijken naar de oorzaken, leidt slechts tot een verharding en niet tot een oplossing.

Wat behelst Ter Horst om mee te deinen op de nieuwe trend van ferme Wilders-achtige uitspraken? Enkele dagen eerder sloeg ze nog een heel andere toon aan. In haar toespraak tijdens de demonstratie Voor Dialoog, Tegen Geweld op 9 november in Nijmegen zei ze: “We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat mensen in deze stad tegenover elkaar komen te staan.”

Ook betoogde ze: “Het voorkomen van tegenstellingen vraagt keihard optreden waar dat moet en de dialoog aangaan waar dat kan.” Wat ons betreft kan ze bij zichzelf beginnen.


Max van Wel

 

Webmaster: Joris Teepe