[ vooraf ]
---
Nijmegen graaft, bouwt en kijkt vooruit
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Groen Links wil voetpad langs busbaan van station naar Graafseweg legaliseren
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Van wild headbangen tot intens mijmeren

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Airport Nijmegen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het buurtgevoel van Jan Linders
Editie: december 2005

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
IJs dat geen ijs is

Editie: september 2012
---
Artikel:
Onzekere tijden voor cultuurspinnerij Vasim
Editie: november 2005

---


--== recensie ==--

--== [ hap ] ==--

IJs dat geen ijs is

door Max van Wel

foto: Max van Wel
Het eet als ijs, maar het is geen ijs. IJsgekoelde yoghurt is het. Onder de Engelse naam Frozen Yogurt maakt deze koude lekkernij overal opgang in tal van varianten. Terwijl in de Verenigde Staten al menig celebrity frozen yogurt smikkelend is gesnapt door paparazzi en in New York een heuse strijd woedt tussen verschillende ketens, is Nederland nog amper bekend met dit fenomeen.

Sinds juni is deze traktatie met een laag caloriegehalte in Nijmegen verkrijgbaar. En dan niet zomaar frozen yogurt, maar van de firma Kurt. Dat is genieten. De smaak van frozen yogurt laat zich net zo onmogelijk in woorden vangen als de smaak van ijs. Wel durven we te stellen dat frozen yogurt van Kurt lekkerder is dan ijs.

Doordat frozen yogurt in tegenstelling tot ijs amper vet bevat, ligt het niet zwaar op de maag. Zelfs niet na twee grote bekers. En nadorst zoals bij ijs is er door het geringe suikergehalte ook niet. Tel daarbij op dat frozen yogurt veel vitamine A, vitamine C en calcium bevat, dan kun je spreken van verantwoord smullen.

Naast gewone frozen yogurt heeft Kurt nog twee smaken welke wisselen naar gelang het seizoen. Momenteel zijn dat de smaakcombinaties mango/maracuja en aardbei/framboos. In het bijzonder de mango/maracuja is niet te versmaden. Hiertegen legt de beste Italiaanse ijsmaker het af.

Kurt verkoopt frozen yogurt in porties van 2,50, 3,50 en 4,80 euro. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid deze voor een euro aan te kleden met één van de ruim vijftien verse toppings, zoals seizoensgebonden fruit of warme sausen.

Wie echter juist zin heeft in iets warms, is bij Kurt eveneens aan het goede adres met vijf smaken warme chocolademelk, gemaakt van Zotter biologische chocolade.

Meer gewoontjes zijn de koffie, espresso en cappuccino. Bijzonder daarentegen is de chai latte, thee op basis van melk, dat kan wedijveren met de beste Indiase thee. Zonder meer de moeite waard, al is de prijs van 3,80 euro aan de hoge kant.

De naam Kurt is een soort verbastering van de tweede lettergreep van yoghurt. De Nijmeegse vestiging is de eerste in Nederland. De in Wenen gestarte keten, waar soms rijen voor de deur staan, koos voor Nijmegen omdat het als een moeilijke stad wordt gezien. Als het in Nijmegen goed loopt, moet het overal in Nederland aanslaan, is de gedachte. Vanuit de filosofie dat een uitstekend product zichzelf verkoopt, maakt Kurt amper reclame. Dat is jammer, want frozen yogurt behoeft als onbekend product zeker de nodige introductie. Temeer doordat de strak vormgegeven zaak in de Augustijnenstraat niet echt opvalt.

Kurt onderscheidt zich verder door de frozen yogurt uitsluitend volgens duurzame procedés te maken met maximaal respect voor de natuur. En gaat daarin heel ver. De bekers en verpakkingsmaterialen zijn composteerbaar of recyclebaar, en de ecologische voetafdruk wordt zo klein mogelijk gehouden en gecompenseerd. Zo’n groene bedrijfsopzet past natuurlijk perfect bij Nijmegen.

Nijmegen boft maar. Maar wees gewaarschuwd: wie eenmaal de frozen yogurt van Kurt heeft geproefd, blieft ijs wellicht een stuk minder. Of misschien wel helemaal niet meer.

 
 
Kurt – Pure Frozen Yogurt
Augustijnenstraat 25c
Elke dag open van 12.00 uur tot 22.00 uur,
zondags vanaf 15.00 uur.

 

Webmaster: Joris Teepe