[ vooraf ]
---
in memoriam
Albert Santing

---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen verdere bomenkap Heiderijk
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Talentvolle Lea maakt belofte nog niet helemaal waar

---
[ raad ]
Popquiz in gezellige Nijmeegse huiskamers

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Schrappen subsidiebanen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--== recensie ==--

--== [ raad ] ==--

Popquiz in gezellige Nijmeegse huiskamers

door Pim van Ginneken

Zomaar een maandagavond in Nijmegen. In een knusse huiskamer verzamelen zich zo’n twaalf verwoede popquizzers om met elkaar de strijd aan te gaan wie de meeste parate popkennis heeft. Op deze avond zijn dieren het centrale thema, dus horen we fragmenten van bands als de Beatles, Turtles, en de Byrds, en komen songtitels als Songbird, Butterfly House, en Pretty Flamingo voorbij. Hoe komt het dat zich elke zes weken in diverse Nijmeegse huiskamers hetzelfde groepje verzamelt om hun hersens te kraken over vijftig jaar rock-’n-rollhistorie?

Twee leden van dit fanatieke gezelschap zijn Sabine Jongbloed, tot dusver de enige vrouw in het gezelschap, en René Limbeek. Dat zij de enige vrouw is, komt volgens Jongbloed doordat mannen over het algemeen meer met quizzen meedoen en op dit vlak wellicht competitiever zijn.

Jongbloed vertelt: „Ongeveer 25 jaar geleden ging mijn vader, de helaas overleden Peter Jongbloed, met de Doetinchemmer Wim Vriezen meedoen aan een aantal nationale popquizzen. Dat heeft hen niet meer losgelaten.” Het duo kreeg er in de loop der jaren steeds meer liefhebbers bij, en zo ontstond uiteindelijk de huidige groep van vijftien muziekfanaten. Hiervan komen er zeven uit de Achterhoek en acht uit Nijmegen.

               
Het meedoen aan openbare popquizzen werd door de deelnemers voortgezet in huiselijke kring. Limbeek: „Elke deelnemer maakt zijn of haar eigen quiz en probeert op die manier de anderen enthousiast te maken om naar bepaalde bands of bepaalde platen te gaan luisteren. Dit gebeurt door er fragmenten van af te spelen. Zo probeer je om met elkaar bepaalde interesses te delen in muziek en er bijvoorbeeld later door het uitlenen van cd’s of het geven van downloadtips weer meer over te weten te komen.”

De popquiz kent meerdere momenten waarop dat enthousiasme naar boven komt. Dit varieert van reacties als: „Wat is dit nu weer, ken ik echt niet”, tot „Prachtplaat, ja. Pas ontdekt, was ook een geweldig concert dat ik laatst gezien heb.” Deze positieve reacties voeren duidelijk de boventoon, met als uitschieter: „Deze plaat komt zeker in mijn jaarlijstje te staan.”

Jongbloed beaamt dat juist dit soort reacties die muziek oproept, ervoor zorgt dat de popquiz na al die jaren nog steeds een succes is: „Muziek is voor een belangrijk deel emotie. Voor elke stemming en situatie heb je steeds behoefte aan verschillende soorten muziek, bijvoorbeeld tijdens het eten, als je in de auto zit, of als je aan iets minder prettigs terugdenkt.”

De vijftien deelnemers hebben zeer uiteenlopende muzikale voorkeuren. Limbeek: „We willen de quiz wel gezellig houden, daarom komt ieders favoriete muziekgenre aan bod. Zo ben ik een groot soulliefhebber en is een ander weer meer van de Americana of techno.”

Dit is in een notendop wat een aantal fanatieke Nijmeegse en Achterhoekse muziekliefhebbers bezighoudt. Wellicht zijn ze in december weer in LUX te vinden, als de Nijmeegse Popquiz 2010 plaatsvindt.

 

Webmaster: Joris Teepe