[ vooraf ]
---
Kleinzielige censuur bij De Gelderlander
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen NEC-vlaggetjes meer op stadsbussen
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column:
Parkeertuinen

---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Valkhofpark symbool van vergane glorie

---
[ kijk ]
Sluwe impasse voor vossenhartjes

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout:
Verraad GroenLinks

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Niets te koop, alles te geef Editie: juli 2013

---
Artikel:
Polderen over fietsen in de stad
Editie: maart 2007

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Zinloos gestraf

Editie: juli 2013
---


--== recensie ==--

--== [ kijk ] ==--

Sluwe impasse voor vossenhartjes

door Sander de Wit

Een klein publiek bereiken met een goede film of een grotere menigte aanspreken met een mindere film? Fantastic Mr. Fox kiest voor een benadering die minder geld maar meer film oplevert. Op papier doet de film je het water in de mond lopen. Het script is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl met stemmen van beroemdheden als George Clooney, Meryl Streep en Michael Gambon. Dit alles is verpakt in zoete animatie, met een opvallend scherp laagje cult. Niet weggelegd voor het grote publiek, maar smullen geblazen voor de liefhebber.

De animatie is niet zoals we gewend zijn van grote Hollywood-producenten als Disney, Pixar of Dreamworks. Regisseur Wes Anderson past effecten toe die beter in de tijd van het verhaal passen. De als houterige poppen bewegende karakters lopen over een vrijwel stilstaande, soms tweedimensionale achtergrond. Lelijk is het echter allerminst. De animatie is vloeiend, uiterst gedetailleerd en de illusie dat je naar een oude film kijkt maakt het des te mooier.

De snelheid van de animatie en het verhaal leidt in het begin tot verwarring. Hoofdpersonage Mr. Fox verdient een langere introductie dan hem wordt gegund. Zijn verleden als dief is namelijk van groot belang voor zijn karakter en het vervolg van het verhaal. In de eerste scène ontdekt hij dat zijn vrouw zwanger is en wat volgt is een flinke sprong voorwaarts in de tijd. Zoon Ash is inmiddels twaalf, Mr. Fox werkt als columnist en Mrs. Fox zorgt voor het huishouden. Een heel gewoon gezinnetje. Het verlangen groeit echter om nog één keer als dief een grote slag te slaan en Mr. Fox berooft in drie dagen drie grote boerderijen. De boeren spannen vervolgens samen om Mr. Fox te pakken te krijgen.

Fantastic Mr. Fox is een welkome afwisseling in het steeds toenemende animatiegeweld uit Hollywood. De onervaren regisseur faalt enkel in de uitdieping van belangrijke karakters, maar levert verder een naadloos en spannend avontuur af met een moreel randje – ook al leef je gewoontjes, dat betekent niet dat je ook gewoontjes moet zijn en ook al lijken we veel op elkaar, het zijn de kleine verschillen die ons bijzonder maken. En dan ziet het er ook nog schitterend uit.

Anderson plaatst zichzelf in een lastig parket. Voor de allerkleinsten is Fantastic Mr. Fox misschien te volwassen, voor de ouderen juist wat te kinderlijk. De kleine doelgroep wordt daarentegen op magistrale wijze bereikt. Deze animatie is voor mensen als Mr. Fox zelf: een volwassene met het hart van een kind, op zoek naar een beetje avontuur.

 

Fantastic Mr. Fox
Regie: Wes Anderson
USA 2009

 

Webmaster: Joris Teepe