[ vooraf ]
---
Stalkende politie

Exclusief
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
CWZ verscherpt rookbeleid door rookruimte te verplaatsen naar overkant straat
---
[ Recensies ]
---
[ zie ]
Het muZIEum opent gesloten ogen


[ lees ]
Zinloos gestraf


[ hoor ]
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
politieke soap

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Herrie rond Staddijk
Editie: juli 2004

---
Artikel:
De-Affaire is dood,
leve het Valkhof Festival! Editie: juli 2013

---
Artikel:
Bekend Nederland beuzelt
Editie: september 2004

---
Artikel:
Braams blik
Editie: juli 2013

---

--== recensie ==--

--== [ hoor ] ==--

Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

door Pim van Ginneken

Om met het uiterlijk van De Tweede Speeldoos-cd te beginnen: die is verpakt in een houten doosje waar echt muziek uit komt. Als je het langs de zijkant opwindt, begint er een vrolijk deuntje te spelen. Binnenin zit de cd en het tekstboekje, maar het vuurrode kistje is fraai genoeg om thuis op de kast te pronken te zetten.

De geschiedenis van het project De Speeldoos dateert uit 2009. Toen begonnen de Nijmeegse muzikant Torre Florim, bekend van zijn band De Staat, en de Duivense zangeres Roos Rebergen, zingend onder de naam Roosbeef, hun samenwerking onder de noemer De Speeldoos. Op die cd zingen zij teksten van mensen met een verstandelijke beperking, waarvoor ze de muziek componeerden. Een sympathiek initiatief dat een groot succes bleek. En zie: vier jaar later ziet De Tweede Speeldoos het licht. Deze keer met teksten geschreven door leden van de theatergroep Kleinkunst, die bestaat uit acteurs met een verstandelijke beperking.

Waar de eerste cd een vingeroefening bleek te zijn waarbij de twee jonge artiesten elkaar nog aftastten om de juiste weg te vinden, klinkt de opvolger een stuk volwassener. Vooral de wisselwerking tussen de in een rockjasje spelende Torre en de meer naar kleinkunst neigende Roos zorgt voor meer variatie en sferen. Het ene moment vrolijk, speels en dartel, het volgende moment serieus, ernstig en contemplatief. Hoed af voor de andere leden van De Staat die deze contrasten om weten te zetten in mooie en beklijvende melodieën.

De teksten laten geen spaan heel van de vooroordelen waarmee de schrijvers soms kampen. Ze zijn heel direct in het benoemen van hun gevoelens, gedachtes en bezigheden. Op de nieuwe cd gaan de teksten over dezelfde twijfels, gevoelens, verliefdheden, angsten en blijheid als bij mensen zonder een ‘rugzakje’. Sterker nog, hun eerlijkheid om daarover te schrijven is bewonderenswaardig. Ontwapenend duidelijk soms.

Torre en Roos laten zo horen dat genoemde onderwerpen als angst en verliefdheid voor iedereen gelden. De manier waarop je ze kunt bezingen, kan verschillen maar in de kern blijven de thema’s voor iedereen herkenbaar. Zing op 19 juli gewoon mee wanneer De Speeldoos het Valkhof Festival aandoet.

 
De houten uitvoering is in iedere cd-zaak te koop voor 24,99 euro.

Op internet via www.despeeldoos.net voor 27 euro inclusief verzendkosten.

 

Webmaster: Joris Teepe