[ vooraf ]
---
Volksverlakkerij PVV
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
kandidaten provinciale statenverkiezingen genieten weinig bekendheid
---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
De constructie van Gelderland

---
[ hoor ]
Fruit of the Original Sin overtreft zichzelf

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
TIP in Goffertpark

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--== recensie ==--

--== [ hoor ] ==--

Fruit of the Original Sin overtreft zichzelf

door Pim van Ginneken

De ontploffende speaker op de hoes van Beneath The Surface van de deels Nijmeegse band Fruit of the Original Sin geeft meteen een vermoeden wat voor soort muziek dit viertal voortbrengt. Een furieuze mix van grunge en industrial met gelukkig voor de argeloze luisteraar op gezette tijden ingelaste rustpunten, zorgt ervoor dat je na drie kwartier weer op adem moet komen.

Fruit of the Original Sin.
foto: Mark Peters
Opvallend is het hoge niveau van de composities, alle twaalf geschreven door het brein van de band Freek Philippi. Vocaal mag hij zich meten met Billy Corgan en Trent Reznor. Niet toevallig twee zangers van bands waar Fruit of the Original Sin zich verwant mee voelt. Dit plus een puike productie maakt dat Nijmegen zich weer trots mag voelen op een van haar talloze rockgroepen.

Fruit of the Original Sin bestaat sinds 2006 en is opgericht door zanger-gitarist Freek Philippi. De naam van de band is ontleend aan het rariteitenkabinet uit de cultfilm The Elephant Man van filmmaker David Lynch.

Bij hun tweede en laatste cd Beneath The Surface valt vooral het directe en volle geluid op. Niet vreemd als je bedenkt dat Philippi geluidsman van beroep is bij programma’s als de TV Kantine van Carlo Boszhard en Irene Moors. Maar de muziek van Fruit of the Original Sin is niet te vergelijken met het soort lichtvoetig amusement van die twee BN’ers en hun imitaties.

Fruit of the Original Sin is te plaatsen in het schemergebied van bands als Smashing Pumpkins en Nine Inch Nails. De acts bieden naast een gezonde dosis geluidsagressie ook plaats voor melancholie, net zoals er op Beneath The Surface genoeg rustpunten ingebouwd zijn.

Het samenspel is daarnaast erg sterk en de beide gitaristen, Ester Nass en Philippi zelf, gaan vaak met elkaar het duel aan. Ook live is dat een smaakmaker, net als Philippi’s eerdergenoemde krachtige en niets aan het toeval overlatende stemgeluid. De ritmesectie, bestaande uit bassist Lex Koopmeiners en drummer Wouter Maalcke, stuwt daarbij de zaak naar een behoorlijk niveau.

Beneath The Surface is wat in de rock- en popwereld wordt genoemd ‘de moeilijke tweede’. Oftewel, de plaat die men na het debuut uitbrengt. Desondanks hoeven ze zich met sterke tracks als No more blue tomorrows, Ghost, en de 3voor12-hitsingle Skywarp niet te schamen. Het leverde enkele landelijke prijsnominaties op. Enkele tracks waren al op tv te horen, zoals in de serie Rozengeur en Wodka Lime. Festivals slaan ze ook niet over, vorig jaar waren ze bijvoorbeeld te zien op de Valkhofaffaire.

Een geluid gestut op gitaren, synthesizers en andere elektronica (op naam van Nass), creëert een muzikale spanning waar je wel nieuwsgierig van moet worden.

Op 27 maart staat Fruit of the Original Sin unplugged in café Merleyn tijdens de eerste uitvoering van het Nijmegen Rock City Café.

www.fruitoftheoriginalsin.com

 

Webmaster: Joris Teepe