[ vooraf ]
---
Al dertig jaar een stem
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Nijmegen legt lat hoog voor nieuwe burgermeester
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Goudeerlijke melodieën en ijzersterke songteksten

---
[ verder ]
---
[ Column ]
Dik Hout
Kapotbouwen

---
[ Column ]
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
‘Het Kraaienest’ viert dubbel feest
Editie: mei 2008

---
Artikel:
Merijn Hilte de eerste stadsdichter
Editie: mei 2005

---
Artikel:
Al dertig jaar een stem

Editie: februari 2012

---
Artikel:
De macht van G8
Editie: mei 2007

---

--== recensie ==--

--== [ hoor ] ==--

Goudeerlijke melodieën en ijzersterke songteksten

door Pim van Ginneken

Okieson - Some one ’n some want’

Elektrograph Records

Alweer een tijdje uit, maar zeker de moeite waard om nog een keer voor het voetlicht te brengen is de nieuwe cd Some one ’n some want van de Nijmeegs/Ooijse americana-groep Okieson. Bij het nagaan van de ontstaansgeschiedenis van dit album valt meteen al op hoe diep het verlangen van voornaamste lid en oprichter Sebastiaan van Bijlevelt gaat om zijn favoriete muziekstijl tot ons te laten komen. Hij spaart kosten noch moeite om wegen te bewandelen die leiden tot een plaat vol authenticiteit. Om een voorbeeld te noemen: hij toog naar Nashville, Tennessee, zocht daar plaatselijke muzikanten uit om de plaat in te spelen en deed dat met een gerenommeerd country-producer, te weten Mark Nevers, de man achter Lambchop.

Daarnaast vond hij ook nog eens de mogelijkheid om samen te werken met Pete Cummings, een gitarist die Elvis Presley nog terzijde heeft gestaan. Niet slecht voor een Limburger die zich in de landelijke Ooijpolder heeft gevestigd.

Wat zich bij eerste beluistering gelijk in het gehoor nestelt, zijn de goudeerlijke melodieën en ijzersterke songteksten die verhalen over hoop, bezieling, tragedie maar ook liefde. Soms mede bezongen met zangeres Caitlin Rose. De man maakt van zijn hart zeker geen moordkuil.

Van Bijlevelt’s stemgeluid doet in de verte denken aan dat van David Eugene Edwards, bekend van ondermeer 16 Horsepower en Woven Hand. Net als bij Edwards kan ook bij Okieson de stem van Van Bijlevelt, die zijn teksten met enorme passie uitdraagt, bijna als een extra instrument worden beschouwd. De nieuwe composities klinken krachtiger en doen nog meer aan goudeerlijke rootsrock denken. Dat daardoor de nummers aan kracht winnen, kan alleen maar in het voordeel werken voor Okieson, zeker op het podium. Dat aspect is ook typisch voor de werkwijze van Van Bijlevelt: de platen neemt hij steevast op met muzikanten uit zijn favoriete Amerikaanse streek, de muziek hier speelt hij op de podia met soms jong Nederlands talent zoals Peter Muselaers.

Menigeen heeft Okieson al een beetje vergeleken met die andere grote Nijmeegse band, De Staat. Het zou mooi zijn als ze deze zomer op één van de grote festivals zouden kunnen spelen, of in het voorprogramma van de Amerikaanse rootsrock-act My Morning Jacket, die binnenkort in Nederland optreedt. Tot dat kaliber doordringen zit er gezien de kwaliteit van Some one ’n some want wel degelijk in.

 

Webmaster: Joris Teepe