[ vooraf ]
---
Minister Ter Horst
3 reacties
---
De Montage

Palmolieplan Electrabel gaat in rook op

Schoonste stad met vuilste straat
---
[ recensies ]
---
Onbederf'lijk Versus voetbal: 2-0
---
De Gonzo is dood, leve de Gonzo
2 reacties

Pittige kost
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
1 reacties
---
[ cartoon ]
---
Verkiezing Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Culturele organisaties wachten op definitieve beslissing==--
Onzekere tijden voor cultuurspinnerij Vasim

Na maandenlang getouwtrek met de gemeente Nijmegen hopen zo’n dertig culturele organisaties in de Vasim hun deuren weer voor het publiek te openen. Voor hoe lang is onduidelijk omdat de gemeente nog geen definitieve beslissing heeft genomen over de bestemming van het gebouw na 2009.

door Anne de Haan

De gemeente wil een plan maken om de Vasim rond 2009 grondig te verbouwen. Dit moet passen in de projecten van het Waalfront en de Stadsbrug. Wim Wentink, gemeentelijk beheerder van de Vasim: “Het is voorlopig niet interessant voor de gemeente veel aan het gebouw te doen. Wij willen ons budget voor de komende vijf jaar besteden aan de bouw van de nieuwe stadsbrug, het nieuwe park en de nieuwbouw die daaromheen komt te liggen. Bovendien is de Vasim dan slecht bereikbaar vanwege de omliggende bouwactiviteiten.”

“In ieder geval wordt het niet gesloopt” vertelt Sjon Debie, de projectleider van het Waalfront, waarin de Vasim zich bevindt. “We bestuderen nu de mogelijke definitieve bestemming voor het pand.” De komende jaren zet de gemeente op grote schaal nieuwbouw in het Waalfront neer. Dit gebied moet aantrekkelijk worden om te wonen en te recreëren, en moet bovendien toeristen aantrekken.


Op het industrieterrein in het gebied van het Waalfront staat het oude Vasim-gebouw uit 1949, dat ooit onderdeel was van de kunstzijdefabriek. Na sluiting van de fabriek vinden er nu vele culturele groepen hun onderkomen en worden er toneelstukken, concerten en feesten georganiseerd. Het gebouw bestaat uit enorme hallen die flink door de tand des tijds zijn aangetast. In sommige hallen zijn kleinere ruimtes gemaakt die dienen als ateliers en opslagplaatsen. Andere hallen worden voor evenementen gebruikt, zoals het eindejaarsfeest, het Jongleerfestival en Lopen De Band.


Projectleider Mark van der Bij van het bureau Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten werkt aan het Masterplan van het Waalfront. “We weten nog niet welke projectontwikkelaar uiteindelijk de opdracht krijgt dit monument te verbouwen, maar het is een mooi exemplaar van het Nijmeegse industriële erfgoed. In ons Masterplan willen wij belangrijke historische gebouwen laten staan en ze een plek geven tussen de toekomstige nieuwbouw. Vanwege de vorm en de afmetingen leent de Vasim zich niet zo goed voor appartementen. Een openbare functie met culturele, sportieve en ontspanningsactiviteiten ligt eerder voor de hand. We zijn op zoek naar een aanvulling op de voorzieningen van het oude centrum in Nijmegen. Stel, een poppodium zoekt naar een grotere zaal, dan kan de Vasim dit bieden. De huidige huurders kunnen hun wensen kenbaar maken op de inspraakavonden, maar de gemeente besluit uiteindelijk wat er gebeurt met de Vasim.”

De Vasim geldt als een fraai exemplaar van het Nijmeegse industriële erfgoed.
foto: Art Wubben

Party’s
Ondertussen worden de huurders van de Vasim met een andere onzekerheid geconfronteerd. Het is nog maar de vraag of ze hun activiteiten ook op korte termijn mogen voortzetten. Daarvoor moeten ze vrijstelling krijgen van het oorspronkelijke bestemmingsplan. Maar de Ondernemersvereniging Noord-Oost Kanaalhaven (ONOK) tekende in februari 2005 bezwaar aan tegen die vrijstelling. Zij wil dat er helemaal geen party’s meer in de Vasim worden gehouden vanwege de overlast van benevelde feestgangers. Mocht de rechter het bezwaar afwijzen dan kan de Vasim haar deuren voor het publiek weer openen.

Hoofdhuurder van de Vasim is Hans Glaudemans van De Markies. Zijn bedrijf verhuurt tenten aan bijvoorbeeld De Valkhof Affaire en Circus Colourful City. “In 2002 moesten we samen met andere werkplaatsen uit de voormalige Limoskazerne vertrekken, omdat daar nieuwbouw kwam. Toen bemiddelde Stichting DAK als beheerder van individuele kunstenaarsateliers voor ons zodat wij van de gemeente ruimte in de Vasim konden huren. Samen met andere bedrijven en kunstenaars konden wij drie jaar in het gebouw terecht. De aanvraag voor een verbouwvergunning duurde bijna een jaar. Om de hal voor evenementen te gebruiken, moet het gebouw eerst brandveilig worden gemaakt. Daarmee hopen we in januari klaar te zijn.

 

Webmaster: Joris Teepe