[ vooraf ]
---
Kleinzielige censuur bij De Gelderlander
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen NEC-vlaggetjes meer op stadsbussen
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column:
Parkeertuinen

---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Valkhofpark symbool van vergane glorie

---
[ kijk ]
Sluwe impasse voor vossenhartjes

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout:
Verraad GroenLinks

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--== cultuur ==--

Metal in het groen

Park Brakkenstein vormt op zondag 3 juli het decor voor iedere rechtgeaarde metalfan. De stilte van het park wordt dan verbroken voor het festival FortaRock dat vorig jaar een groot succes was.
   

door Pim van Ginneken

Het FortaRockfestival komt voort uit de samenwerking tussen de Nijmeegse poptempel Doornroosje en de familie Korstanje, die metal een warm hart toedraagt. Sinds 2006 proberen zij samen meer metalconcerten in Roosje te organiseren. Een ander doel was om een openluchtmetalfestival in Nijmegen neer te zetten. En zo was het FortaRockfestival in 2009 voor het eerst een feit.

Voor de editie van dit jaar is het wellicht een zegen dat het internationale Sonisphere-circus 2010 Nederland links laat liggen. Vorig jaar streek dat neer in de Goffert met onder andere Metallica. Organisator Freek Koster benadrukt dat FortaRock de concurrentie niet zoekt. „Ons doel is niet om miljoenen neer te tellen voor bijvoorbeeld Iron Maiden of Metallica. Wij streven naar een gevarieerd festival met hooguit tienduizend bezoekers en genoeg kwaliteit zonder echt grote toppers te programmeren.”

Voor die aanpak valt wat te zeggen. Park Brakkenstein is niet uitgerust om een veelvoud van tienduizend bezoekers te ontvangen zoals in het grotere Goffertpark.

Het festival verplaatsen naar de Goffert is volgens Koster dan ook niet aan de orde. „We voelen ons in Park Brakkenstein erg thuis. Het leent zich perfect voor de sfeer van het festival dat wij voor ogen hebben en we redden ons er prima.” Dit jaar prijken onder andere Killswitch Engage, Bullet for my Valentine en Kreator op het affiche. Of er volgend jaar grotere bands gecontracteerd worden, blijft de vraag. Koster: „Het moet natuurlijk wel kostendekkend zijn.”

Intiemer

FortaRock streeft ernaar om alle soorten metalfans aan te spreken. Op het menu staan daarom black, death, trash, progmetal en ouderwetse hardcore. Dat vergt de nodige organisatie om de programmering een beetje op elkaar te laten sluiten. „Een fan uit Den Helder hoeft niet voor één enkele favoriete band te komen, maar kan zich de hele dag amuseren”, licht Koster toe.

Wensen voor de toekomst zijn er nog volop. Zo wilde FortaRock dit jaar Megadeth met ex-Metallica enfant terrible Dave Mustaine in het programma hebben, maar dat lukte helaas niet. Dus toch graag grote acts? Koster: „De grootte van de bands is niet het belangrijkste. Natuurlijk, Mastodon en Machine Head zijn namen waar we van dromen, maar kleinere namen kunnen net zo goed interessant zijn.”

Onderscheidt FortaRock zich nu al van andere metalfestivals als het Friese Waldrock en het Belgische Graspop? Koster beantwoordt die vraag nuchter. „Wij gaan dit jaar wel door terwijl Waldrock helaas niet plaatsvindt. Graspop is weer driedaags. FortaRock is slechts één dag, intiemer, en minstens zo belangrijk: betaalbaar. Voor FortaRock betaal je 45 euro, voor Graspop een veelvoud.” •

www.fortarock.nl

 

Webmaster: Joris Teepe