[ vooraf ]
---
Minister Ter Horst
3 reacties
---
De Montage

Palmolieplan Electrabel gaat in rook op

Schoonste stad met vuilste straat
---
[ recensies ]
---
Onbederf'lijk Versus voetbal: 2-0
---
De Gonzo is dood, leve de Gonzo
2 reacties

Pittige kost
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
1 reacties
---
[ cartoon ]
---
Verkiezing Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==Hans Lemmen voor derde seizoen in Jeans ==--
Nijmeegs talent schittert op nationaal podium

De energieke en sympathieke Hans Lemmen is een Nijmeegs talent dat zingt, acteert en danst in de nationale Muziekshowgroep Jeans. De try-outs voor de vijftiende Jeans met de titel ‘Everlasting love’ zijn achter de rug en een paar dagen voor de officiële premičre vertelt hij enthousiast over zijn Jeans-passie.

door Erik Rijpstra

Vol trots laat Hans Lemmen een cd/dvd zien met daarop de Jeans-voorstelling van vorig jaar. “Dit ziet er echt heel goed uit! Op het podium beleef je de voorstelling toch heel anders dan het publiek. Het groepsplezier straalt er van af! Moet ook wel, want met bijna twintig personen zitten we een dik halfjaar op elkaars lip. Ik heb nooit met tegenzin gewerkt bij Jeans, want we hebben een gezellige groep.”

Jeans startte oktober 1986 als een workshop met dertien jonge, getalenteerde, maar nog volstrekt onbekende artiesten. Het resultaat: een korte try-out waarbij alle theaterdirecteuren aanwezig waren. Dezelfde dag nog werden er al vijftig voorstellingen geboekt, terwijl de vorm van de show nog helemaal open lag. Inmiddels is Jeans uitgegroeid tot een van de bekendste en succesvolste theaterproducties in Nederland.
Hans Lemmen acteert, zingt en danst in Jeans 15.
foto: Ton Gelsing
“Onze productie bestaat uit vier meiden en vier jongens die zingen, dansen en acteren, begeleid door een vijfhoofdige liveband en veel mensen achter de schermen. Dit seizoen is de choreografie in handen van de in Engeland wonende Adam Richens. Hij is een en al theaterman en werkte met beroemdheden als Julie Andrews, de Britse actrice en musicalster van onder meer The Sound of Music. Hij heeft niet alleen verstand van de danspasjes, maar ook bijvoorbeeld van de belichting. Adam was ook al choreograaf bij Jeans 2, 3 en 4, en ik vind het geweldig dat hij nu ook Jeans 15 doet.”

Lemmen, geboren en getogen in Weurt, woont sinds een paar maanden in een koopappartementje in Nijmegen-West. Op jonge leeftijd zag hij een voorstelling van Jeans die hem enorm inspireerde. “Destijds wilde ik al graag in Jeans meespelen en dertien jaar later stond ik ook echt op de planken met Jeans 13. Helemaal geweldig!” Zijn theateropleiding volgde hij aan de MusicAllFactory in Tilburg. Daarna speelde hij een halfjaar in het Cosmic Theater van Amsterdam en had hij een rol in de musical Titanic van Joop van den Ende. Nu doet Lemmen voor het derde seizoen Jeans.

Fitness
“We zijn beslist geen musical, eerder een muziekshowgroep waarmee we de zaal met bekende liedjes als Geef mij maar Amsterdam al snel mee weten te krijgen. Mensen klappen mee en voelen zich gelijk deelgenoot van de show.” Speciaal voor het jubileum van Jeans konden de trouwe fans hun favoriete liedjes insturen. De vijf populairste liedjes van de afgelopen jaren zijn daarom terug te zien en te horen. “We beginnen onze voorstelling met muziek uit de jaren zestig waarin ik als presentator mijn collega’s aankondig. Vervolgens komt een deel met countryliedjes zoals Thank God I’m a Countryboy en Rawhide, Nederlandstalige liedjes en ‘swing’ in de stijl van Frank Sinatra. Tussendoor doen we met de medley Greatest hits of All Times wat losse nummers.”

Zo’n show komt niet zomaar tot stand. “Vanaf juni is het oefenen geblazen op de nieuwe liedjes, waarna we vanaf augustus vijf weken lang zes dagen per week van tien uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds repeteren in het dorp Vreeland, vlak bij Hilversum.” Gemiddeld staan Lemmen en zijn collega’s vijf keer per week voor een zaal met achthonderd mensen. “Dat vraagt fysiek veel. Daarom let ik goed op mijn gezondheid. Om fit te blijven doe ik aan zwemmen en fitness. Verder rook en drink ik niet en ga ik niet laat uit.” Zingen vindt Lemmen het leukste om te doen. Daarom volgt hij nog steeds zanglessen, naast een workshop acteren. Qua stemgeluid zit hij tussen tenor en bas, wat bariton wordt genoemd. “Door de toonhoogtes aan te passen kan ik toch de meeste liedjes zingen.”

Perfectionisme is Lemmen niet vreemd. Daardoor maakt hij het zichzelf niet altijd even gemakkelijk. “Elke voorstelling geef ik me voluit met zingen, dansen en acteren. Ik leer elke keer wel wat bij, ook van collega’s. Het is voor mij belangrijk om te kijken waar we het in de show nog beter kunnen doen of waar we juist wat gas moeten terugnemen. Een kwestie van gewoon doen en kijken wat er dan uitkomt. Dat levert vaak weer nieuwe inspiratie op”, legt Lemmen onvermoeibaar uit. “De spannendste momenten vind ik nog altijd de reacties op de eerste try-out en de eerste echte voorstelling. Dan zitten vaak mijn familie, vrienden en kennissen in de zaal. Naar hun meningen ben ik echt heel benieuwd.” Volgend jaar, op 18 februari, is Jeans 15 te zien in De Vereeniging.

 

Webmaster: Joris Teepe