[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
Kalkar: kein Wasser Wunderland
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
CDA stoort zich aan fiets in Nijmeegse voortuinen
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==Nijmeegse muziekdocent start eigen gitaarstudio==--
„Alles draait om het raken van de juiste snaar”

Pascal Reyntjes (37) komt uit een muzikaal nest en kreeg de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. In 2005 studeert hij af aan het conservatorium in Arnhem en momenteel is hij als muziekdocent werkzaam bij Kunstencentrum de Stroming. Maar Reyntjes wil meer. Onlangs opende hij zijn eigen gitaarstudio in Nijmegen.

door Ricardo Warner


Sinds twee jaar werkt Pascal Reyntjes als docent akoestische en elektrische gitaar voor de Stichting Kunstencentrum de Stroming uit Wijchen en geeft hij les aan kinderen en volwassenen op de muziekschool in Beuningen en Wijchen. Kunstencentrum de Stroming is een instituut voor muziek, dans en beeldende vorming en heeft naast Wijchen en Beuningen onder meer lesplaatsen in Heumen, Groesbeek en West Maas en Waal.

Toch geeft Reyntjes er de voorkeur aan de muzieklessen naar eigen inzicht inhoud en invulling te geven. Om die reden is hij onlangs gestart met zijn eigen lespraktijk. Reyntjes: „De lessen die ik op de muziekschool geef, duren twintig minuten. Dat vind ik te kort en nadelig, zeker met kinderen. De daadwerkelijke lestijd die overblijft, is beperkt. Voor de lessen in mijn gitaarstudio trek ik dan ook meer tijd uit.”

Daarnaast is het Reyntjes’ ervaring dat de lessen op de muziekschool geregeld uitvallen en een te vrijblijvend karakter hebben. „Dit gebeurt naar mijn idee te vaak en gaat ten koste van de continuïteit. Leerlingen zeggen vaak op het laatste moment af en de communicatie hierover verloopt niet rechtstreeks via mij. Zo heb ik nauwelijks contact met ouders van kinderen. Het is vaak te onpersoonlijk. Bovendien is het op de muziekschool bijna onmogelijk de uitgevallen lessen te verzetten. Bij mij is die ruimte er doorgaans wel.”

Het werken op verschillende locaties vindt Reyntjes ook nadelig. „In mijn lespraktijk heb ik een vaste werkplek waar ik alles direct voorhanden heb.” Het liefst ziet Reyntjes dan ook dat hij zich volledig kan toeleggen op het lesgeven in zijn eigen gitaarstudio. „Ik denk dat ik op die manier een veel warmere en persoonlijkere sfeer kan neerzetten, waarbij intensiever contact met leerlingen en ouders mogelijk is. In de ruimste zin van het woord draait alles toch om het raken van de juiste snaar.”


Liefde


„Ik kom uit een muzikaal nest, mijn beide ouders en een groot deel van mijn familie hebben in diverse koren gezongen en ik beschouw zingen, maar ook ritmische vaardigheden, als een belangrijk onderdeel van elk muzikaal proces.” Aangezien Reyntjes voor het merendeel les geeft aan kinderen, komt dit in zijn lessen prominent aan bod.



„Ik ben van mening dat je kinderen met zingen, trommelen, klappen en dansen op veel natuurlijker wijze muzikaal kunt stimuleren. Een kind van vier dat al op vioolles ‘moet’, wordt naar mijn idee alleen maar afgeremd in zijn of haar muzikale spontaniteit. Eerst een paar jaartjes Algemene Muzikale Vorming (AMV) en daarna pas instrumentles lijkt mij meer aan te raden. Om die reden hanteer ik voor mijn gitaarlessen een leeftijdsgrens van zeven à acht jaar.”

Op zijn tiende ging Reyntjes voor het eerst op akoestische gitaarles. „Ik wilde altijd al gitaar leren spelen, want ondanks de schoonheid van veel andere instrumenten sprak dat mij toch het meest aan. In die tijd vormde Status Quo de directe aanleiding. Dat vond ik toen prachtig en stoer.” Dat hij daarna zelf elektrische gitaar leerde spelen, maakte de liefde voor dit snaarinstrument compleet. Reyntjes speelde in verschillende bandjes en ontwikkelde een grote affiniteit met alle vormen van gitaarmuziek. „Gitaristen krijgen vaak de naam ‘alleseters’ te zijn en dat geldt zeker ook voor mij. Mij verveelt de gitaar nooit.”
Reyntjes geeft les aan een van zijn leerlingen
foto: Jan Lintsen


Op zijn dertigste ging Reyntjes naar het conservatorium in Arnhem waar hij de opleiding klassieke gitaar volgde. In 2005 studeerde hij af als docerend musicus. „Ik heb prettige herinneringen aan het conservatorium, waar ik onder meer les kreeg van Lydia Kennedy, een fantastische muzikale vrouw met een groot hart.”

Hoewel Reyntjes klassiek afgestudeerd is, doceert hij in diverse muziekstijlen. „Je kunt bij mij voor iedere muziekstijl terecht, van klassiek en jazz tot pop en rock. Ik probeer mijn leerlingen kennis te laten maken met alle ‘ins and outs’ van het gitaarspel. ”Reyntjes denkt voldoende aanmeldingen te krijgen voor zijn gitaarstudio. „De gitaar is nog altijd een ongekend populair instrument.” •

www.gitaarstudionijmegen.nl

 

Webmaster: Joris Teepe