vooraf
---
Ondeugelijke pleinpeiling
---
Elf pilsjes per dag
---
Zondagkrant ontslaat eindredacteur
---
recensies
---
Groen Gouden Gids maakt Nijmegenaren wegwijs
---
Soundtrack van een zomers feestje
---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--==Punkband Bambix==--
Klein in Nijmegen, beroemd in Brazilië

Wie bij Nijmeegse muziek denkt aan Frank Boeijen en "Al mot ik kruupe" moet toch eens van z'n bankstel afkomen want er is hier wel wat meer te beleven op muziekgebied. Neem bijvoorbeeld de punkband Bambix, vooral bekend buiten Nijmegen.

door Rob Zeldenthuis

De Nijmeegse punkband Bambix loopt alweer een flinke tijd mee. Zo'n veertien jaar geleden begonnen als meidenbandje, is de groep blijven optreden en platen maken. Inmiddels zijn er vier cd's verschenen en de vijfde staat dit najaar op stapel. Bovendien verscheen eind april van hun Braziliaanse tournee de cd "Live at Hangar 110 Sao Paolo".

Tegenwoordig bestaat de band uit Willia van Houdt (gitaar en zang), Patrick Turner (bas) en Peter Dragt (drums). Volgens Willia en Peter blijven ze voorlopig in deze bezetting spelen. "Buiten dat het muzikaal klikt, kunnen we het ook persoonlijk goed met elkaar vinden", aldus Willia. Peter vult aan: "Met repeteren en toeren breng je toch een hoop tijd met elkaar door, dus het is belangrijk dat je met elkaar door een deur kan. Bambix is eigenlijk een soort tweede familie voor me".

Volgens Willia is het na het vertrek van de bassiste niet gelukt om opnieuw een vrouw op bas erbij te krijgen. "Een beetje lekker wijf dat ook nog kan spelen, heeft meestal al een band en dat gedoe van meidenband hebben we wel zo'n beetje gehad."

Dat er een hoop tijd in de band gaat zitten, blijkt alleen al uit het aantal optredens. Vorig jaar waren dat er 157. Is dat onderhand geen fulltime baan? Willia: "Bambix is vooral een hobby, ik weet niet of ik dit wel als werk zou willen zien. Het is een heel ander idee of je dit doet om je geld te verdienen, of omdat je het leuk vindt". De andere bandleden hebben naast de band een echte baan. Peter: "Ik werk eigenlijk overdag om 's avonds en in het weekend muziek te kunnen maken".


--==Las Vegas==--
Van haar cd verkocht Bambix 95 procent in het buitenland
foto: archief Bambix
De meeste concerten van vorig jaar werden gegeven in Duitsland, waar Bambix erg populair is. Willia: "Alleen in Leipzig al hebben we vijf keer gespeeld. Er komt van alles op af: jong en oud, punks, skatertjes en skin-heads". Een Duitse metalband coverde inmiddels een nummer van Bambix. Peter heeft vooral goede herinneringen aan de Nightlinertour: "We zijn drie keer een paar weken met een aantal bands door Duitsland, Oostenrijk, Italië en Kroatië gereisd. Al die tijd woon je met een stuk of drie bands in een grote bus. En daar hebben we een hoop schik gehad."

Van haar cd's verkoopt Bambix 95 procent buiten Nederland. Het zal er zeker mee te maken hebben dat ze aangesloten zijn bij het op de Duitse markt gerichte platenlabel Vitaminepillen Records. Volgens Peter en Willia is dit niet de enige reden. "In Nederland liften veel bands mee op het succes van andere bands. Wij zijn meer een band die het op eigen kracht wil bereiken, niet door de juiste konten te kussen." Geheel op eigen kracht heeft de band in Las Vegas gespeeld en een tournee door Brazilië gedaan.
Zo moet je niet raar opkijken wanneer je in Sao Paolo iemand met een Bambix-T-shirt tegenkomt. Peter: "Het was daar echt een gekkenhuis. Bij een optreden werden zelfs bodyguards ingehuurd. Als we over straat liepen, wilden mensen foto's maken en vroegen ze om handtekeningen. Een van onze concerten werd zelfs live op de televisie uitgezonden. Bij een concert in Nijmegen kwam ik laatst een Argentijn tegen die speciaal uit Spanje was overgekomen om ons te zien spelen."

Is het niet moeilijk om na zo'n waanzinnig Braziliaans avontuur de draad in Nederland weer op te pakken? Willia: "We zijn eigenlijk blij dat we de komende tijd weer wat meer optredens in Nederland hebben. Zo spelen we in de Melkweg, Doornroosje en op andere wat grotere Nederlandse podia. In juli treden we op bij de Valkhof Affaire. Enige tijd geleden speelden we in de Plufabriek met een paar jonge Nij-meegse punkbandjes. Nijmegen heeft nog steeds een goeie punkscene. Misschien kunnen nieuwe bands wat meepikken van onze ervaring. Peter voegt hieraan toe: "Die jonge gasten zien je toch een beetje als voorbeeld. Zo komen die kleine punkertjes bij mij voor versiertips".

Van meidenband is Bambix nu eerder The Mamas & The Papas van de Nijmeegse punkmuziek. Geen probleem met de leeftijd? Peter: "Als ik niet kan drummen gaan er thuis dingen stuk". Willia: "We worden eigenlijk alleen nog maar heftiger".

 

Webmaster: Joris Teepe