[ vooraf ]
---
in memoriam
Albert Santing

---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen verdere bomenkap Heiderijk
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Talentvolle Lea maakt belofte nog niet helemaal waar

---
[ raad ]
Popquiz in gezellige Nijmeegse huiskamers

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Schrappen subsidiebanen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--== Op een dag … ==--

Nijmegen, 10 augustus 1589

De oudste stad van Nederland ligt aan de Waal. Van Noviomagus, via Numaga tot Nimwegen, vele tijdperken heeft de stad doorstaan. De Nijmeegse Stadskrant geeft de lange geschiedenis van Nijmegen voortaan aandacht: ieder nummer een kijkje in haar dagboek. In de eerste aflevering aandacht voor de aanval op Nijmegen door Maarten Schenck in 1589.

door Roeland Segeren

In het schemerige maanlicht van een zomeravond in augustus 1589 stapte Maarten Schenck in zijn zware ijzeren harnas. Zijn missie was helder: Nijmegen zou eindelijk vallen. Onder zijn aanvoering lag een vloot van ruim twintig schepen klaar voor het offensief. Alleen de brede Waal lag nog tussen de Keizerstad en haar vijanden van het Staatse leger. Zeker van zijn zaak gaf Schenck laat in de avond het startsein tot overvaren. De slag om de stad kon beginnen.
Doelwit

Het katholieke Nijmegen lag midden in de frontlinie van de strijd tussen prins Maurits van Oranje en de Spaanse koning Filips. Onder aanvoering van de Oranjes bleef het opstandige gebied zich uitbreiden. De Spanjaarden probeerden hun gezag te herstellen, maar ze werden verder teruggedrongen in zuidelijke richting. Vanwege de strategische ligging aan de Waal was Nijmegen een interessante plaats voor de jonge Republiek der Verenigde Nederlanden.

Ook de Spanjaarden zagen het nut van Nijmegen. De overwegend katholieke stedelingen keken meer naar het stabiele Zuiden dan naar het opstandige Westen. De Spaanse invloed was daarom niet eens zo ongewenst. Vanaf 1585 versterkte koning Filips de omgeving en stroomde de stad vol met Spaanse troepen. Volledig in Spaanse handen werd Nijmegen meer dan ooit een doelwit voor het Staatse leger van prins Maurits.

De gevierde legerleider Maarten Schenck was een gewilde huurling gedurende de Tachtigjarige Oorlog. In dienst van koning Filips bezorgde hij de Spanjaarden vele successen. Schenck was in Nijmegen berucht om zijn plundertochten in de omgeving van de stad. Nadat de Spanjaarden de stad in bezit kregen, liet Schenck zich inhuren door het leger van Maurits. Nu werd Spanje bestreden met één van haar eigen sterkste wapens.

Door de poorten van de stad keken Spaanse garnizoenssoldaten samen met de Nijmegenaren naar de naderende schepen. De Sint-Anthonispoort bleek mikpunt van de aanval. Terwijl de Nijmeegse kanonnen uit volle borst bulderden richting haar aanvallers, probeerden de voorste schepen aan te leggen bij de kleine stadspoort. Eenmaal uit de schepen bestormden de troepen van Schenck de Sint-Anthonispoort. Daar troffen zij het zwaard van de verdedigers.

Gespietst

De fanatieke soldaten van Spaanse zijde stroomden met getrokken wapens uit de stadspoort. Opgezweept door de klanken van kanonvuur en zwaardgekletter vochten ze de vijand terug richting Waal. Schenck en zijn krijgers kropen in de overgebleven schepen en peddelden voor hun leven. Maar het schip van Schenck werd getroffen voor het de overkant bereikte en zonk naar de bodem van de rivier. De beruchte legeraanvoerder probeerde zich zwemmend in leven te houden, maar het gewicht van zijn harnas trok hem onder water. In de vroege ochtend blies Schenck zijn laatste adem uit in het onrustige water van de Waal.

De aanval was mislukt: Nijmegen zou nog tot eind 1591 onder Spaans gezag blijven. Na zijn wrange dood was Schenck nog niet verlost van de wraak van Nijmegen. De stedelingen visten zijn lichaam uit het water en scheidden romp van armen, benen en hoofd. Zijn lichaamsdelen werden verspreid over verschillende stadspoorten en daar gespietst boven de belangrijkste toegangen tot de stad. Een waarschuwing voor toekomstige aanvallers. •

 

 

Webmaster: Joris Teepe