[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
Kalkar: kein Wasser Wunderland
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
CDA stoort zich aan fiets in Nijmeegse voortuinen
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--==Music Meeting blijft zichzelf vernieuwen==--
„Niet met een blinddoek om naar Zimbabwe”

Multicultural Dance and Improvised Music Meeting. Zo heette de huidige Music Meeting voluit in 1985, toen alles begon. Bedacht bij O42 door een vriendenclubje van vijf man, met Wim Westerveld als programmeur. Hij geeft een kijkje achter de schermen bij de 24e editie op 10, 11 en 12 mei.


door Waldemar Krijgsman


De Music Meeting is niet slechts een wereldmuziekfestival, benadrukt Westerveld, maar een internationaal muziekfestival, dat ook jazz, pop, folk, crossover, modern klassiek, etnische en improvisatiemuziek biedt. Qua programmering is het uitgangspunt hetzelfde gebleven: het leveren van goede kwaliteit.

„We willen geen voorbeeldfestival zijn. De redenatie is niet: we hebben nu al drie jaar niets uit Ethiopië gehad, dan moet het nu. Misschien is er wel prachtige muziek uit Noord-India die we niet aanbieden, maar we zijn geen encyclopedie die alles aan bod laat komen.” Westerveld legt uit dat de Music Meeting zoekt naar de beste groepen, de beste vertegenwoordigers van onderbelichte stromingen. Dat betekent in de praktijk zelf initiatieven nemen, maar ook afhankelijkheid van wat andere festivals doen, van agenten en tournees.

Westerveld gaat als programmeur geregeld naar zogeheten showcase-festivals, waar allerlei groepen en artiesten miniconcerten geven. Ook beurzen en fora doet hij aan. „Dat is veel efficiënter dan met een blinddoek om naar Zimbabwe af te reizen. Daar is het een kwestie van netwerken, vergaderen en praten over artiesten. Veel van mijn kennis komt daarvandaan. De rol van het netwerk is steeds belangrijker geworden. Verder is het aanbod veel groter dan de vraag. Van de duizend groepen wil ik er drie.”


Wim Westerveld.
foto: Jan Lintsen


Bij de programmering van de Music Meeting is de ervaring belangrijk, vertelt Westerveld. „Is de groep al wat verder, heeft ze al een cd uitgebracht, al vaker opgetreden? Vooral de liveprestatie is van belang”. Het is volgens hem een kwestie van aanvoelen of een groep goed is, van intuïtie, maar ook wil hij de balans in het hele programma bewaren. Zodat er van alles wat is, van extreme improvisatie tot goede Afrikaanse pop. Verder blijkt het een logistiek gepuzzel, van wie is wanneer waar. En uiteraard speelt het financiële aspect een belangrijke rol. „We hebben een beperkt programmabudget. Niet alles kan wat wij in ons hoofd halen, maar we hebben wel subsidies voor speciale projecten.”


Uitstraling


In 2004 heeft de Music Meeting een rigoureuze verandering doorgevoerd, door het festival niet langer in november binnen te houden, in de schouwburg en De Vereeniging, maar in de zomer of de lente in Park Brakkenstein. Organisatie en publiek werden ouder en de Music Meeting wilde die trend doorbreken. Het was de bedoeling om een jonger publiek aan te trekken.

Westerveld: „Daarvoor was de introductie in 2000 van het dancegedeelte Club ¡mm...! niet voldoende. De beeldvorming zat op slot, het sprak jongeren niet aan. Een andere reden voor de omslag was dat de akoestiek van De Vereeniging prima is voor onversterkte muziek, maar problematisch voor versterkte muziek. We konden het niet langer verantwoorden om daar de muziek niet goed te laten klinken.”

Sinds 2006 loopt het festival buiten goed. „Het is goed vol en druk genoeg, al zijn we er nog niet.” De doelstelling van een gemiddeld jonger publiek blijkt haalbaar. Er staat geen hek meer om het festivalterrein zoals in 2004. Dat maakt het festival opener en geeft het meer uitstraling. Een deel van het programma is tegenwoordig gratis. Daarmee speelt het festival in op de behoefte van het publiek dat geen tijd heeft voor een dagkaart, maar wel even de sfeer wil komen proeven en een of twee concerten wil bijwonen.

Artistiek gezien is het enige nadeel van de verplaatsing naar buiten, dat er te veel lawaai is voor heel intieme, verstilde concerten. Daarvoor zoekt de organisatie nog naar een oplossing, wellicht een locatie in de buurt van het park. Verder bestaat de ambitie om door het jaar heen een concertserie in de stad aan te bieden, evenals een uitbreiding van Club ¡mm...!, zodat de Music Meeting als concept nog meer gaat leven.

Wanneer is deze 24e Music Meeting volgens Westerveld geslaagd? „Op papier is die al geslaagd, het programma is goed. Het moet iets drukker worden dan vorig jaar en de concerten moeten allemaal of bijna allemaal goed uitpakken, zodat het publiek een topbeleving heeft. Het moet wel bijzonder, speciaal of vernieuwend zijn. We zijn er niet om het grote publiek te behagen.” •

www.musicmeeting.nl


Huong Thanh.
foto: Thomas Dorn


Luisito Quintero.
foto: Meg Pukel


Minyeshu.
foto: Tycho Merijn


Toumani Diabate.
foto: Youri Lenquette

 

Webmaster: Joris Teepe