[ vooraf ]
---
Tegenstrijdige adviezen
---
Grootste Nijmegenaar
---
De Montage
---
[ recensies ]
---
|Poëzie|
Naïef monster

---
|Uitgaan|
Nijmeegs bier in De Hemel

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Nieuw De maanlanding
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---

--==Doorstart bibliotheek nu officieel==--
Bottendaal kan weer lenen

Op 1 juni heropent Openbare Bibliotheek Bottendaal officieel haar deuren. Met behulp van wijkbewoners en gemeentelijke subsidie bliezen medewerkers de wijkbieb nieuw leven in. De vestiging richt zich vooral op jeugd en allochtonen maar zoals in elke bibliotheek zijn ook volwassenen van harte welkom.

door Arnout Drent

De Bottendaalse vestiging sloot medio 2004 omdat de Openbare Bibliotheek Nijmegen (OBN) werd gekort op haar subsidie. “Onze conclusie was dat een filiaal in Bottendaal minder noodzakelijk is dan in andere wijken”, licht di-recteur Willem Huberts toe. Dit besluit deed de verhoudingen tussen OBN, gemeente en gebruikers van bibliotheek Bottendaal geen goed.
Wijkbewoners voelden zich door de sluiting gedupeerd en voerden actie. Betrokken vrijwilligers uit de wijk verspreidden folders, woonden raadszittingen bij en organiseerden discussieavonden en demonstraties. Uiteindelijk namen ze het heft in eigen handen. Op 26 januari maakte de onafhankelijke Vereniging Openbare (Jeugd)Bibliotheek Bottendaal een doorstart die op 1 juni een officieel karakter krijgt. De gemeente stelde 69.000 euro opstartsubsidie beschikbaar. Hiermee schafte de bibliotheek materiaal aan, waarvan nu ongeveer 80 procent nieuw is. Particulieren schonken gezamenlijk meer dan 2000 vaak nieuwe boeken en andere materialen. Twee betaalde en twee vrijwillige medewerkers vormen het gezicht van de bibliotheek. Uit de betrokkenheid van de wijkbewoners blijkt het belang van de Bottendaalse bibliotheek. Het aantal nieuwe leden is groeiende.
De OBN sloot het wijkfiliaal omdat Bottendaal volgens haar geen achterstandswijk meer is en veel hoogopgeleide tweeverdieners heeft. Peter de Kort, voorzitter van bibliotheek Botten-daal, meent dat er sprake is van een vertekend beeld. Bottendaal kent relatief veel studenten. “Zij zijn wel hoogopgeleid, maar omdat ze studeren of werkzoekende zijn, vallen ze net als de vele parttimers onder de lage inkomens”, legt De Kort uit. “Dit soort statistieken zegt dus niet alles over het karakter van de wijk.”
De bibliotheek kent veel leden buiten de wijk, met name uit het Willems-kwartier. De bewoners uit deze wijk bezoeken de nabijgelegen Muntweg-bibliotheek steeds minder sinds de vestiging in Bottendaal weer open is. “Dit komt door onze ligging en de toegankelijkheid. Bottendaal is een relatief veilige buurt met weinig drukke straten. Kinderen vanaf een jaar of acht komen hier regelmatig zonder hun ouders”, aldus De Kort.

Wakker

De bibliotheek wil speciaal het allochtone deel van het Willemskwartier bereiken. Daarvoor verspreidt zij posters en affiches, en de bieb krijgt binnenkort aandacht in het wijkblad. Na de rustige zomerperiode gaat de bibliotheek Bottendaal activiteiten organiseren en past zij haar collectie nog meer aan allochtonen aan. Ten opzichte van de periode vóór de sluiting is er nu sprake van een verdubbeling van het aantal boeken in het Turks en Arabisch. Het streven is om dit verder uit te breiden.
De verijdelde opheffing van de bieb schudde ook basisschool de Driemaster wakker. De Driemaster investeerde de laatste jaren weinig in een informatie- en documentatiecentrum. “Dit kwam door de vestiging van bibliotheek Bottendaal in hetzelfde pand”, aldus directeur Theo van Lankveld. “Zij was gemakkelijk toegankelijk voor onze klassen, omdat zij twee keer per week onder schooltijd geopend was.” Sinds 2004 reserveert de Driemaster wél een bedrag voor een infotheek. Bibliotheek Bottendaal maakt nu gratis gebruik van de school voor de huisvesting. De school op haar beurt gebruikt de bieb als mediatheek. De Kort benadrukt dat de Bottendaalse vestiging een openbare bibliotheek is en dus voor iedereen toegankelijk is. “Het is een hardnekkig misverstand dat Bottendaal louter een schoolbieb is. Dit wordt telkens, ten onrechte, gesuggereerd”, verzucht De Kort.
Een ingestelde commissie van wijze mensen concludeerde onlangs in haar rapport dat de gemeente en de OBN beiden verantwoordelijk waren voor de slechte communicatie. Zij beval het college van B&W aan de regie beter in handen te nemen. Het college adviseerde daarop de raad om het onderwerp fusie te laten rusten. De raad stemde daarmee in. Terugkeer onder de hoede van de OBN is niet uitgesloten, maar lijkt op korte termijn niet realistisch. De Kort: “Dan moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over personeels- en kwaliteitsbehoud, ook op lange termijn. Maar voorlopig is zo’n fusie niet aan de orde, daarvoor liggen zaken nog te gevoelig.”

 

Webmaster: Joris Teepe