[ vooraf ]
---
Volksverlakkerij PVV
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
kandidaten provinciale statenverkiezingen genieten weinig bekendheid
---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
De constructie van Gelderland

---
[ hoor ]
Fruit of the Original Sin overtreft zichzelf

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
TIP in Goffertpark

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--== Nijmeegse Eigenwijsjes ==--

Het geconserveerde succes van Clan Of Xymox

Gothband Clan Of Xymox wordt als eenmansgroep door Ronny Moorings opgericht. In Nijmegen neemt hij op een viersporenrecorder in 1984 het eerste minialbum Subsequent Pleasures op. Onder de naam Xymox in een oplage van 500 stuks is dat nu een collector’s item. Anky Wolbert, de vriendin van Moorings, sluit zich al spoedig bij hem aan met haar basgitaar. Plaatsgenoot Pieter Nooten completeert het gezelschap als toetsenist.

door Frank Antonie van Alphen

Als Wolbert naar Amsterdam verhuist, wordt het project tijdelijk onderbroken. Moorings studeert sociologie in de Keizer Karelstad en na het behalen van zijn kandidaatsdiploma volgt hij haar naar Mokum. Een ontmoeting tussen Moorings en Dead Can Dance resulteert voor Clan Of Xymox (COX) in een platencontract met het Engelse label 4AD. De bands treden enkele malen samen op.

(vlnr): Yvonne Le Ray, Mario Usai, Ronny Moorings & Mojca
foto: Achim Webel
 
;
Pieter Nooten verlaat Xymox, maar keert terug voor de opnames van het eerste volwaardige album op 4AD, Clan Of Xymox. Tijdens concerten vervangt Frank Weyzig hem op de synthesizer. De legendarische Britse dj John Peel nodigt de groep uit voor zijn al even legendarische John Peel Sessions. Pas na de dood van Peel komen de liveopnames hiervan uit.

Definitieve bekendheid verwerft de band met het nummer A Day. 4AD koopt de videoclip en verspreidt deze via MTV en Super Channel. Vijf jaar na A Day verkoopt COX met Twist Of Shadows al meer dan 300.000 albums in Amerika. In 1989 houdt de band een wereldtournee van 75 optredens. De naam is gevestigd.

Clan Of Xymox waagt zich begin jaren negentig aan dance. Waarom? „Sommigen waren verward omdat Xymox een andere kant op leek te gaan, maar het was niet echt een andere kant,” verklaart Moorings november 1994 in het Nijmeegse muziektijdschrift Casta. „Het is meer een voortzetting van de lijn, maar met nieuwe invloeden. Bij Phoenix (1991) slopen er bij de remixes al meer dance-invloeden in. Het was geen toeval, want ik woonde op dat moment in Londen. In het uitgaansleven na 1989 kwam er iets nieuws op me af. Daar haal je dan de leuke ingrediënten uit”, licht Moorings toe.

„Het oude, bekende liedje was me gaan vervelen. Ik wilde gaan experimenteren, andere richtingen uitproberen. Om mijn muzikale enthousiasme levendig te houden. Maar in 1997 keerden we terug naar de plaats waar we thuishoren.” De gothicscene dus. Momenteel toert COX door Zuid-Amerika, met als één van de hoogtepunten een stadionoptreden voor dertigduizend mensen in Mexico.

Het is nog altijd een echte vleermuizengroep, een echte gothband in de traditie van Bauhaus, Dead Can Dance en The Cure. Niet alleen in Zuid-Amerika zijn ze te spreken over de verrichtingen van COX. „We hebben albumreleases in Rusland en Polen,” vertelt Ronny Moorings. „Het lijkt erop dat de vraag naar ons soort bands booming is in die contreien. Ze hebben daar nog steeds wat in te halen omdat ons soort muziek er lange tijd onbekend was.”

Frank Antonie van Alphen werkt momenteel aan een boek over een halve eeuw populaire muziek in Nijmegen. Daarvoor is hij nog altijd op zoek naar verhalen. Voor meer informatie zie www.50jaarnijmeegsepopmuziek.nl
 
Sinds jaar en dag heeft de groep meer aanzien in het buitenland dan in Nederland. Het van oorsprong Nijmeegse gezelschap heeft in ruim een kwart eeuw tijd een ‘fandom’ van duizenden mensen opgebouwd. Het management zit in Leipzig. Moorings: „Ik correspondeer de laatste twintig jaar bijna nooit meer in het Nederlands, ik verblijf altijd in het buitenland.”

De muziek wordt nog altijd gekenmerkt door een melancholische stemming. Clan Of Xymox is net als Dead Can Dance typisch een product van zijn tijd. Hoe ziet de muzikale rol van Moorings eruit in het derde millennium? „We hebben onze plaats in de gothicscene wel veroverd. Ik prijs me gelukkig dat ik op deze leeftijd nog steeds kan doen wat ik het liefst wil. We toeren geregeld.”

In november verscheen de heruitgave van het album Hidden Faces op Metropolis Records. De mix van het nieuwe album is voltooid en wordt op Moorings’ verjaardag, 20 mei, uitgebracht.

Twee concerten staan in Nederland gepland: op 25 februari in Sittard en op 26 februari in Utrecht. Misschien wordt ‘geboortestad’ Nijmegen ooit nog een keer aangedaan tijdens de promotournee van een nieuw album. Moorings: „We hebben niet actief gelobbyd, we laten dat aan de plaatselijke promotors over. Zelf hoop ik daar weer eens te staan.” •

www.clanofxymox.com

 

Webmaster: Joris Teepe