[ vooraf ]
---
De Montage

---
[ recensies ]
---
De Stadskrant Verse Patattest
---
Tuesday Night Live
---
In gevecht met een luipaard in Namibië
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Nijmeegse archeologen misleid
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--==Via Blixem aan de slag==--
Handicap geen belemmering voor betaald werk

De autistische Marek Draat volgde een driejarig werkervaringstraject in de keuken van Blixem. Dit is een lunchcafé met een cadeauwinkel, waar veel mensen met een handicap werken. Met de opgedane werkervaring en professionele ondersteuning lukte het hem om zo een baan te vinden.

door Anne de Haan

Als zijn voormalige keukenbegeleider Ilja Donderwinkel binnenstapt, staat Marek Draat enthousiast op en slaat zijn arm om zijn schouder: „Hoi Ilja!” begroet hij vrolijk. Ze hebben elkaar al een tijdje niet gezien. „Ik heb je gemist in de keuken!” reageert Donderwinkel. „In de opmaak van de borden was Marek heel goed. Hij maakte prachtige roosjes als garnering. Bovendien vond ik hem erg gestructureerd, want als hij werkte was de keuken meestal pico bello. Toen ik hier twee jaar geleden begon, heeft Marek mij ook veel over de hygiënecode geleerd. Die kent hij namelijk helemaal uit zijn hoofd.” Op de eerste november was het zover: Draat nam afscheid van Blixem en vertrok naar restaurant Heertjes om als kok-assistent aan de slag te gaan. „Bij Blixem was er altijd een begeleider die ons hielp bij problemen. Bij Heertjes heb ik alleen gewone collega’s. Een keer per week zie ik Jessica van Pelt, mijn begeleidster van reïntegratiebureau Kliq”, vertelt Draat. „Ik vind de overstap niet zo moeilijk. Vanaf mei liep ik immers al twee dagen per week stage bij Heertjes, terwijl ik ook twee dagen per week bij Blixem werkte. Het werk bij Heertjes is grotendeels hetzelfde als bij Blixem, maar de hoeveelheden in de keuken zijn groter.”
Marek Draat: „In de keuken kan ik creatief zijn."
foto: Jan Lintsen

Horloge

Draat vond het altijd al leuk om in de keuken te werken, want daar kan hij creatief zijn. „In vergelijking met Blixem is het werk bij Heertjes soms wat saai omdat ik vrij veel snijwerk doe. Ik zou wel wat meer uitdaging willen hebben.” Van Pelt vult hem aan: „Het is ook de bedoeling dat Marek meer creativiteit in zijn werk kan stoppen. We zijn met zijn baas aan het bekijken of hij bijvoorbeeld meer met garnering kan doen. Marek is erg kunstzinnig. Hij heeft bijvoorbeeld vijf stripboeken getekend. Is het niks voor jou Marek, om voor de Nijmeegse Stadskrant te tekenen?” Draat kan niet direct op deze vraag antwoorden. Hij kijkt schichtig om zich heen en draait op zijn stoel. Een paar minuten later zegt hij ineens „Misschien wil ik wel een beroep als striptekenaar!” Begeleiding is volgens Van Pelt niet noodzakelijk uit vrees dat het misgaat, maar dient om de overstap te structureren. „Het veilige kader valt weg. In sociale instellingen, ook bij werktrajecten zoals Blixem heerst immers een soort zorg- en pampercultuur, waarbij de hele dag begeleiders rondlopen. In een regulier bedrijf zoals Heertjes is dit niet meer zo. In Mareks geval moest ik uitleggen waarom zijn gedrag typisch was voor een autist en hoe zijn nieuwe baas hier het beste mee om kan gaan.” Van Pelt legt dit uit met een voorbeeld: „In het begin keek Marek heel vaak op de klok tijdens zijn werk. Zijn baas dacht eerst dat Marek ongemotiveerd was, maar dat was niet zo. Hij deed dit om voor zichzelf een duidelijke structuur van de werktijd te hebben. Als je met een autist duidelijke afspraken maakt, is er heel goed mee te werken. Zo hebben we in dit geval afgesproken dat Marek niet meer op de klok kijkt, maar op zijn horloge. Nu zijn baas dit weet, ziet hij ook dat Marek juist heel gemotiveerd is en geeft hij aan heel tevreden te zijn met zijn nieuwe werknemer.”

Sinds acht jaar biedt Blixem mensen met een handicap een leer-werktraject aan. Tot 2005 besloeg dit drie jaar, maar door bezuinigingen is het ingekort tot één jaar. Het UWV betaalt de medewerkers uit. De afgelopen vier jaar zijn er bij Blixem twaalf mensen uitgestroomd naar een reguliere baan. Om de overstap te versoepelen werkt Blixem samen met reïntegratiebureaus zoals Jobstap en Kliq.

 

Webmaster: Joris Teepe