vooraf
---
De Nijmeegse Stadskrant zoekt redacteuren en medewerkers
2 reacties
---
Geachte redactie,
Reactie[3]
Rechtomteweten.nl

1 reacties
---
De Montage: E=mc2
---
recensies
---
Bekend Nederland beuzelt
1 reacties
---
De Billabong:
drink dinner and dance

4 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Warm
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


Introductie Nijmegen

Kom van de campus

De student uithangen in Nijmegen is geen kunst. Dat deden enkele ministers van het huidige kabinet hier ook al. Ter aanvulling op de oppervlakkige introductie van eerstejaars en om wat verder te kijken dan de campusneus lang is, hierbij in vogelvlucht wat tips voor de nieuwe lichting studenten. Nijmegenaar worden is misschien wel leuker dan afstuderen.

door Anne-Marie Roose

Nijmegen heeft nieuwkomers gelukkig meer te bieden dan de helahola-sfeer die in de Molenstraat hangt. Meestal ontdek je de beste plekjes in de stad pas nadat je er een paar jaar hebt gewoond. Jammer genoeg krijgen studenten tegenwoordig nauwelijks de kans om hun studentenstad tot in de uithoeken te verkennen. Het is doorstuderen en snel wegwezen. Studenten krijgen maar vier jaar beurs en zijn minder gebonden aan één stad, omdat grote delen van hun studie elders gevolgd kunnen worden. Daarom hier een versnelde introductie van Nijmegen.

Natuurlijk betaal je in de uitverkoop bij grote kledingwinkels een enkele keer nagenoeg dezelfde prijzen als in een tweedehandswinkel. Maar bij De Eeuwige Jeugd, Basta, Stichting Overal, en Het Goed vind je waarschijnlijk een net iets exclusiever outfitje. En steun je tegelijk ideële doelen. Voor een geinig serviesje hoef je je niet te begeven naar het doolhof dat Xenos heet. Serveren uit een theepot uit de jaren zeventig maakt meer indruk op je nieuwe vrienden. Kortom, een goed excuus te snuffelen in het Nijmeegs tweedehandscircuit. Als je geluk hebt kom je daar nog een betaalbare fiets tegen.

Heb je genoeg bezuinigd, dan kan je eventueel een cursus gaan volgen aan de Lindenberg. Niet altijd goedkoop, wel waar voor je geld en een leuke manier om kennis te maken met andere creatieve inwoners.

Goedkoop wonen lijkt een contradictio in terminis. Wil je kans maken op een sociaal én betaalbaar onderkomen, schrijf je dan zo snel mogelijk in bij de woongroepenwinkel van STUT.


--==Date==--
foto: Ton Gelsing
Met je nieuwste verovering op liefdesgebied ga je natuurlijk niet naar de traditionele terrassen in het centrum. Al maak je met het Koningsplein en het terras van LUX geen slechte indruk. Meer van niveau zijn de terrassen van de Burghardt van den Berghstraat of in het befaamde Oost. Wil je niet het risico lopen dat je hele mentorgroep ineens dronken voor je neus staat, dan is Maxim een prima plaats om af te spreken. Een goed alternatief is Frowijn in de Fransestraat, waar je onder de bomen kunt genieten van lekkere hapjes en een goed glas wijn.
Op een steenworp afstand ligt daar de Cinematheek, dé cultureel verantwoorde videotheek van Nijmegen, die overigens ook de bekende Hollywoodproducties verhuurt. Om je verantwoorde date betaalbaar te houden, koop je de happen bij de Turk. De betere olijven vind je bij Can Bazar in de eerder genoemde Burghardt van den Berghstraat. Als klap op de vuurpijl sluit je de avond af met een stevig partijtje rookvrij swingen in de Akkerlaan, helaas alleen mogelijk op zaterdagavond.

Smakelijk uit eten zonder er een schuldgevoel aan over te houden, is mogelijk bij De Plak, de enige eetgelegenheid in Nijmegen met louter scharrelvlees en biologisch-vegetarische maaltijden. Voor wie echt alternatief wil eten, is er nog De Klinker in de Grote Broek, helaas alleen in het weekend en reserveren is verplicht. Wil je de dis op een uitzonderlijke locatie houden, ga dan naar de Duivelsberg, een pannenkoekenrestaurant in de bossen van Berg en Dal.


--==Talenten==--
Hoewel de traditionele studentenvereniging Carolus Magnus, vanwege haar steeds verder dalende ledenaantal onderhand alternatief is te noemen, zijn er in Nijmegen zinvoller manieren om je te ontplooien. Verdiep je eens in één van de politieke partijen of maak je nuttig door eten op te scheppen voor daklozen. Wil je een kijkje nemen achter de schermen bij een theater, dan kan je altijd aankloppen bij het Steigertheater. Met je schrijftalent kan je terecht bij de Nijmeegse Stadskrant, waarbij je Nijmegen meteen op een andere manier leert kennen. Je talenten laten liggen is zonde, dus stap gerust naar de Vrijwilligerscentrale om je naar iets nuttigs op weg te helpen. Komen je ouders langs, vlieg dan niet meteen naar provinciaal museum Het Valkhof.
foto: Ton Gelsing
De Stratemakerstoren aan de Waalkade organiseert geregeld exposities en andere activiteiten. Wil je een keer een van de vertellingen bijwonen dan moet je er vroeg bij zijn, want deze zijn snel volgeboekt. Een wandeling met een gids van het Gilde kost bijna niets en is de uitgelezen manier om je familie ervan te overtuigen dat je zeer verantwoord bezig bent in je studentenstad.
foto: Ton Gelsing
Afsluiten met een hapje en een drankje (lees: biertje) in Brouwerij de Hemel of meesterschenkerij Café Jos aan het eind van de Daalseweg doet het altijd goed. Deze laatste gelegenheid is niet alleen het omrijden waard vanwege het uitzonderlijke aantal kwaliteitsbieren, maar heeft ook nog eens het ruimste assortiment aan niet-alcoholische dranken van Nijmegen. Komen je ouders in het weekend en houden ze van toneel, kijk dan of er wat te doen is in het Vrijdagtheater aan de Derde Walstraat. Voor cabaret moet je in het eerdergenoemde Steigertheater zijn.
Voor je jongere broertjes en zusjes is er in de middag jeugdtheater. Bij mooi weer moet je absoluut eens een kijkje gaan nemen in de omgeving. Koop het boekje 'Tien fietsroutes vanuit Nijmegen' en je komt er al snel achter dat geen andere studentenstad zo mooi gelegen is. In de heuvels, bossen en polders, langs de vennen, heides en rivieren kan je even helemaal bijkomen van je hectische studentenleven. Aan het Waalstrandje kom je een hoop studenten tegen, maar het is er desondanks in tegenstelling tot de Berendonck wél beregezellig.


Meer tips en de links naar de sites van de genoemde organisaties zijn te vinden op onze website:
www.antenna.nl/nsk

 

Webmaster: Joris Teepe