[ vooraf ]
---
Verborgen schatten van Nijmegen
---
Nijmeegse Troost

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Introductie in het kort
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Een brug te veel
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---

--==Scholierenproject voor een betere wereld==--
Cross Your Borders kijkt verder dan over de schutting

Met een bak water op haar hoofd en een kind op de rug probeert een scholiere vuur te maken met stokjes. Ondertussen gooit haar collega rijst in een halve kokosnoot die hij heeft opengemaakt door hem tegen de muur te slaan. De hele klas reageert enthousiast lachend op de Afrikaanse water-en-vuurrace. Zo maar een voorbeeld van wat er kan gebeuren als je Cross Your Borders uitnodigt.

door Rick Hovens

De stichting Cross Your Borders confronteert scholieren op verschillende manieren met ontwikkelingsvraagstukken. Begonnen als een lokaal initiatief van vier studenten is zij inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met zeventig jonge medewerkers uit alle lagen van de bevolking van wie er drie betaald worden. Michel Vossenberg is een van hen.

„We zijn hiermee begonnen omdat we veel onrecht en problemen zagen in de wereld en daar graag iets mee wilden doen”, legt Vossenberg uit. „We hebben eerst met een klein groepje materiaal in elkaar gezet over verschillende ontwikkelingslanden. Hier zijn we mee naar het Nijmeegse Montessori College gestapt. Ons eerste project smaakte naar meer en we zijn het materiaal gaan verbeteren. De informatie haalden we uit rapporten van organisaties zoals de VN en de Wereldbank en deze lieten we controleren door immigranten en antropologen. Zo stelden we een gevarieerd lespakket op over negen ontwikkelingslanden. In 2005 ging het project echt goed draaien en kwamen er steeds meer vrijwilligers bij.”

Cross Your Borders stimuleert de scholieren om actief na te denken over problemen in ontwikkelingslanden. Vossenberg: „We delen de scholieren in groepjes in. Elk groepje houdt zich bezig met een land. Over dat land geven we algemene informatie. Hierna onderzoeken de scholieren wat volgens hen het grootste probleem in dat land is. De vorm van het eindproduct laten we helemaal vrij: we hebben al toneelstukjes gezien, nagespeel-de tv-reportages en gedichten. Ze zijn daar heel origineel in! Het competitie-element is een extra stimulans. Een jury van onze vrijwilligers kiest uit de eindproducten het beste en die groep wint dan een kleine prijs.”

Maar het gaat niet alleen over de problemen van een land. Voor de afwisseling zijn er workshops zoals djembé of exotisch koken. „De boog kan niet altijd gespannen zijn”, licht Vossenberg toe. „We willen graag een gevarieerd project bieden waarbij de kinderen het ook echt naar hun zin hebben.”

Kant-en-klaar

Cross Your Borders mag dan vooral met vrijwilligers werken, er zijn wel kosten aan verbonden. De projecten zijn niet gratis. Toch is er voldoende interesse. „Scholen hebben tegenwoordig vaak projectweken die ze op een of andere manier moeten invullen. We bieden een project kant-en-klaar aan waar ze amper naar om hoeven te kijken.”

Met alleen het geld van scholen redt Cross Your Borders het niet. Vanaf het begin is Oxfam Novib hoofdsponsor. Naast subsidies krijgen ze ook geld via andere sponsoren waaronder bedrijven. „We letten wel goed op bij het kiezen van geldschieters. Zo wilde een ontwikkelingsorganisatie graag haar eigen visie inbrengen en het project meer richten op het oplossen van ontwikkelingsproblemen. Maar zo willen wij niet werken: wij geloven in onze aanpak waarbij we de jongeren de problemen zelf laten ontdekken. Gelukkig hebben bedrijven vaak potjes voor maatschappelijke projecten om op die manier misschien hun imago te verbeteren.”

Cross Your Borders is een succes in Nijmegen en omgeving. ”De meeste scholen vragen ons snel terug. Bovendien krijgen we veel goede reacties van leerlingen. Sommige leerlingen beginnen eigen projectjes om ontwikkelingslanden te helpen. Allemaal heel positief. We willen deze Cross Your Bordersprojecten ook in acht andere studentensteden opstarten. In Utrecht zetten we nu bijvoorbeeld een lokale groep op.”

 

Webmaster: Joris Teepe