[ vooraf ]
---
in memoriam
Albert Santing

---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen verdere bomenkap Heiderijk
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Talentvolle Lea maakt belofte nog niet helemaal waar

---
[ raad ]
Popquiz in gezellige Nijmeegse huiskamers

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Schrappen subsidiebanen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--== linkse hobby's ==--

--== CHECK bundelt krachten voor cultuur en liefdadigheid ==--

Nieuwe Nijmeegse cultuurkoepel

Sinds juli kent Nijmegen een nieuwe culturele vereniging onder de naam CHECK. Dit is een samengaan van vijf reeds bestaande verenigingen, die in dit kersverse initiatief hun krachten bundelen om cultuur en liefdadigheid voornamelijk onder studenten meer onder de aandacht te brengen.

door Pim van Ginneken

Het idee voor CHECK is afkomstig van Mike Ligthart. Hij is voormalig vicevoorzitter van studentenvereniging Karpe Noktem, een van de vijf deelnemende organisaties. Op de vraag hoe Ligthart op dit idee is gekomen, antwoordt hij door naar het Nijmeegse verleden te wijzen: „Vroeger was er in Nijmegen een soortgelijk initiatief onder de naam Ouverture. Zij organiseerden in de roemruchte sociëteit Diogenes vaak avonden waar cultuur en charitatieve doelen centraal stonden. Helaas is Ouverture reeds lang geleden ter ziele gegaan en zijn de verenigingen die bij Ouverture aangesloten waren totaal versplinterd. Met CHECK willen wij het streven om cultuur en goede doelen te bundelen weer nieuw leven inblazen.”

 
Tijd dus om met CHECK een herstart te maken met andere, anno 2010 actieve verenigingen. Het doel is om vooral onder studenten avonden of zelfs complete festivals te gaan organiseren, waarbij muziek, dans en wellicht toneel een combinatie aangaan met bewustwording rondom het thema liefdadigheid.

„We willen bijvoorbeeld een aantal bands tegelijk laten optreden. Daarmee willen we geld ophalen om aan diverse lopende projecten te doneren, die met name in ontwikkelingslanden plaatsvinden”, aldus Ligthart. Voor de danceliefhebber wil CHECK in de toekomst electroavonden in het leven roepen.

Daden

Ligthart is enthousiast en lijkt onvermoeibaar als hij spreekt over zijn ‘liefdesbaby’: „We moeten ons nu duidelijk en helder gaan neerzetten. Promotieactiviteiten om binnen het studentenleven ruchtbaarheid aan CHECK te geven, staan vanaf nu voorop.” Het omzetten van goede ideeën in concrete daden heeft volgens Ligthart de absolute prioriteit. Een voorbeeld van zo’n concrete daad is het opstellen van statuten, in samenwerking met een notaris. Hiermee wil CHECK officieel als organisatie worden erkend, een wens die volgens Ligthart boven aan het prioriteitenlijstje staat.

Er zijn daarnaast volgens Ligthart nog enkele belangrijke dingen die CHECK op korte termijn wil realiseren: „We zijn op zoek naar een eigen ruimte om vanaf daar onze activiteiten vastere vormen te laten aannemen. En natuurlijk willen we zo snel mogelijk op alle prikborden op zowel de Radboud Universiteit als de HAN prijken met posters en flyers, om onze naamsbekendheid te vergroten.” Het samenwerkingsverband blijft wat Ligthart betreft niet beperkt tot de huidige vijf verenigingen: We zijn druk op zoek naar nieuwe organisaties die zich bij CHECK willen aansluiten. Hoe meer partners, des te groter we ons werkveld kunnen maken.” •

http://check.ruhosting.nl
 
CHECK bestaat tot dusver uit de alternatieve studentenvereniging Karpe Noktem, Stichting Studenten voor Oekraïne, de Ragweek, de Nijmeegse afdeling van Amnesty International en de SPC ofwel ‘Cultuur op de campus’.

 

Webmaster: Joris Teepe