vooraf
---
Splinter verdeelt Plein 1944
---
Een brug te veel
---
Terreinwagens verbod
---
De Montage
---
recensies
---
Batavi,Batavieren en Bataven
---
De Compagnie: heet, maar gezellig
---
Onbederf'lijk Versus voetbal
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Chipknip
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Niets te koop, alles te geef Editie: juli 2013

---
Artikel:
Kort en Bondig

<
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Bona Baana:

Editie: juli 2013
---


--==Sjak en de Bende van het Eeuwigdurende Feest==--
Nederlandstalige steenmuziek van de straat

Sjak op het Veld is al jaren actief als straatmuzikant. Toch gaat het gezicht van de Nijmeegse straatmuziek nu verder met zijn band ‘De Bende van het Eeuwigdurende Feest’. De groep heeft inmiddels een demo opgenomen en werkt aan de eerste cd.

door Ricardo Warner

“Straatmuziek is een goede leerschool.”
foto: Ton Gelsing
“Ik maak al muziek vanaf het moment dat ik kon staan”, blikt Sjak terug. “Ik was een jaar of drie toen ik een oude lp van mijn vader hoorde met prachtig mondharmonicaspel van, ik denk, Toots Thielemans. Meteen was ik verkocht. Toen ik mijn eerste mondharmonica kreeg, begon ik gewoon te spelen.” Op zijn negende hanteerde Sjak voor het eerst een gitaar. Later heeft hij zich nog toegelegd op het bespelen van toetsen en fluit. “Ik ben een echte autodidact en heb nooit muziekles gevolgd.”


‘De Bende van het Eeuwigdurende Feest’ bestaat al geruime tijd. “Een jaar of tien geleden zat ik met wat vrienden in de kroeg en besloten we een band te starten”, aldus Sjak. “Sindsdien spelen we in min of meer dezelfde bezetting. Met de hulp van gastmuzikanten, voor onder andere viool en mandoline, proberen we een nog bredere klankkleur te bereiken.”

“We hebben als groep inmiddels aardig wat podiumervaring en treden geregeld op”, zegt Sjak. Zo speelden ze de afgelopen drie jaar op het Landjuweelfestival in Ruigoord en onlangs nog in het Steigertheater. De optredens kenmerken zich door een vrolijke, open sfeer en een wisselwerking met de toehoorders. “De losse sfeer van de band weten we vaak over te brengen op het publiek.”
Zowel solo als met zijn groep speelt Sjak uitsluitend eigen, Nederlandstalige nummers. Als Bende-leider speelt hij gitaar, mondharmonica, toetsen en fluit. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor alle teksten en composities en neemt hij ook de leadzang voor zijn rekening. De overige Bende-leden zijn Stijn Edelman (gitaar, toetsen, mandoline en zang), Donald Shane (bas en zang) en Ed van het Hof (drums, percussie en zang).

In 2002 won Sjak zowel de jury- als publieksprijs van het Gelders Singer-Songwriter festival. De daaraan verbonden drie dagen professionele studiotijd, verzilverde hij in 2003 met opnamen in de Ammix-studio in Nijmegen voor een demo-cd.

Jarenlang was Sjak het gezicht van de Nijmeegse straatmuziekscène. Vrijwel dagelijks trof je hem met gitaar en mondharmonica aan op een straathoek van de Nijmeegse binnenstad. Steevast geflankeerd door zijn eveneens muzikale, inmiddels overleden honden. Het spelen op straat heeft hem gevormd, zegt hij. “Ik voel me thuis op straat, meer nog dan op het podium. De straatmuziek is een goede leerschool. Op straat moet je knokken om de aandacht, je leert in te springen op toevallige passanten en situaties. En vooral door te zetten”.

Sjak en zijn Bende voor de caravan.
foto: Ton Gelsing

Tegenwoordig is Sjak nog maar zo nu en dan op straat te beluisteren. Sjak: “Ik speel al zo veel jaren op straat dat het ‘nieuwe’ er een beetje af is. Het spelen in een band is interessanter, want met meer muzikanten vergroot je de muzikale mogelijkheden”.


--==Concentratiekamp==--
Hoewel het repertoire vooral uit vrolijke nummers bestaat, is de Bende niet louter een feestband. “Zo willen we ook niet te boek staan”, vindt Sjak. “We brengen veel afwisseling in de sfeer van de nummers. Van bijna carnavaleske hoempa tot stevige, enigszins psychedelische rock en gevoelige ballads.” De soms pikante, recht-voor-zijn-raapteksten zijn een opvallend kenmerk van de Bende.

Naast het meest bezongen thema, de liefde, zingt de groep over onderwerpen als lust, pijn, en dierenleed. “Jaren geleden heb ik eens in een varkensmesterij gewerkt”, licht Sjak toe. “Wat ik daar aan dierenleed zag, is werkelijk verschrikkelijk. Dat is niets anders dan een concentratiekamp voor dieren. Mensen moeten nadenken over wat wij de dieren allemaal aandoen.” En zo kwam het nummer ‘Hond aan de lijn’ tot stand. De groep heeft een duidelijke boodschap. In ‘Caravan’ wordt bijvoorbeeld alle lof toegezwaaid aan de natuur. Hiervan is tijdens een optreden in Amsterdam een live-uitvoering opgenomen. Op de demo-cd staat verder een aantal semi-akoestische nummers, waaronder het gevoelige ‘Zij is van de zon’ waarin op gevoelige wijze het onbereikbare wordt bezongen. Begin volgend jaar verschijnt de nieuwe cd.

 

Webmaster: Joris Teepe