[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Steeds meer supermarkten op zondag open
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: 20

---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---

Die ándere club uit Hamburg

Nadat NEC zich in een kolkende Goffert plaatste voor de derde ronde van de UEFA-Cup, komt de rood-groen-zwarte trein waarschijnlijk knersend en piepend tot stilstand in Hamburg. Naast het poenerige HSV, de huidige tegenstander van NEC, herbergt die stad nóg een profclub. FC St. Pauli.

door Paul Benschop

De volksclub FC St. Pauli is vernoemd naar de onstuimige wijk Sankt Pauli. Dit deel van Hamburg is vooral bekend vanwege de prostitutie, de vele kroegen, nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden. Halverwege de jaren tachtig vestigden veel migranten, studenten en krakers zich in Sankt Pauli en geleidelijk drukten zij een eigen stempel op de wijk. Het afwijkende karakter van de wijk past goed bij het imago van FC St. Pauli, want deze cultclub is allesbehalve een gewone profclub.

Het bestuur van FC St. Pauli was het eerste binnen het Duitse betaald voetbal dat zich openlijk uitsprak tegen extreemrechts en racisme. Tot op de dag van vandaag staan de supporters bekend om hun sterke afkeer van racisme. Deze belangrijke pijler van het imago van dit Hamburgse team is zo ver doorgegroeid dat bij Duitse antiracismedemonstraties menig demonstrant zich kleedt in een trui of shirt van de club. Nadat de club twee jaar geleden terugpromoveerde naar de tweede divisie van de Bundesliga, vergelijkbaar met de Nederlandse eerste divisie, hieven supporters de slogan ‘Nooit meer fascisme! Nooit meer oorlog! Nooit meer Derde Liga!’ aan.

Het positieve en tolerante imago van de club draagt ertoe bij dat FC St. Pauli in Duitsland de club is met het hoogste percentage vrouwelijke supporters. In 2002 verwijderde het clubbestuur op verzoek van de vrouwelijke aanhang reclame van het mannenblad Maxim uit het stadion omdat zij die als seksistisch ervoeren.

De huidige voorzitter van de club is Cornelius ‘Corny’ Littmann. Hij is een van de weinigen binnen het voetbalwereldje die openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkomt. Homoseksualiteit is binnen het betaald voetbal nog steeds een groot taboe. Na een korte politieke carriëre bij Die Grünen werkte Littmann sinds 1982 in het theater. Gedurende zijn carriëre op het podium speelde hij diverse stukken over de positie van homoseksuelen in de Duitse samenleving. Ook buiten het podium is de strijd voor gelijke rechten van homo.s voor hem een belangrijk speerpunt.

Een andere opvallende naam bij deze Hamburgse club is Volker Ippig. Van 1986 tot 1992 stond hij onder de lat bij de club uit Hamburg, waar hij later terugkeerde als keeperstrainer. Voordat Ippig bij FC St. Pauli in dienst trad, woonde hij in het Hafenstrasse-complex, een van de bekendere kraakpanden in Hamburg. Daarnaast werkte hij voorafgaand aan zijn voetbalcarriëre als vrijwilliger in Nicaragua in dienst van de linkse sandinisten.

Erection

Meer dan bij andere clubs speelt muziek een belangrijke rol bij FC St. Pauli. Voorzitter Littmann staat bekend om zijn grote voorliefde voor de band Motörhead. Wanneer de spelers voor de wedstrijd het veld op komen, schalt de AC/DC-hit ‘Hells Bells’ uit de stadionspeakers. Geen enkele andere club in de wereld kan zoveel punks, linkse skinheads, hippies en andere alternatievelingen tot zijn supportersschare rekenen. Wereldwijd zijn er talloze punk-, rock- en andersoortige bands die deze Hamburgse FC een warm hart toedragen. Die variëren van de Asian Dub Foundation en The Sisters of Mercy tot aan Turbonegro. Laatstgenoemde herschreef speciaal voor FC St. Pauli het nummer ‘I Got Erection’, naar een Duitstalige versie over de club.

Hoewel FC St. Pauli slechts in de tweede divisie van de Bundesliga voetbalt, is het een van de meest populaire Duitse clubs. Wereldwijd dragen velen de club een warm hart toe, sommige schattingen gaan uit van tien miljoen mensen. Dat dit aantal niet volledig uit de lucht is gegrepen, bleek toen de club in 2002 in financiële nood verkeerde. In amper zes weken tijd werden meer dan 140.000 sponsorshirts verkocht.

Daarnaast haalde de club een flinke smak geld binnen met een benefietwedstrijd tegen het grote Bayern München. Ondanks de enorme sportieve verschillen tussen beide clubs leverden de onderlinge duels meer dan aardige resultaten op. Zo werd in 2002 het gerenommeerde Bayern verslagen. Pikant detail is dat FC St. Pauli op dat moment gedegradeerd was, terwijl Bayern München vlak daarvoor de wereldbeker veroverde. De onderlinge ontmoeting in 2006 in de eerste ronde van de Duitse beker leverde opnieuw een vermakelijk beeld op. Met hangen en wurgen won Bayern met 2-1 nadat in de verlenging een speler uit Hamburg de verkeerde keeper passeerde. FC St. Pauli speelde op dat moment in de derde divisie Regionalliga Nord.

Behalve met sportieve prestaties en het imago van de club onderscheidt St. Pauli zich ook op andere manieren. Op 18 juli 2008 speelde de club een vriendschappelijk thuisduel tegen het Cubaanse Elftal. De wedstrijd werd gespeeld ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde zuidtribune. De Zuid-Amerikaanse gasten waren geen partij voor de Duitsers en werden kansloos met 7-0 van de mat gespeeld.





Het oefenduel werd niet toevallig gespeeld. In de winter van 2005 reisde het Hamburgse elftal af naar Cuba voor een trainingskamp. Geschokt door de armoede en het slechte drinkwater in het land richtte de club de stichting Viva con Agua opgericht. Een van de drijvende krachten achter deze stichting is oud-speler Benjamin Adrion. De stichting zet zich in voor schoondrinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden. Door middel van benefietwedstrijden, sponsorlopen en festivals wordt geld ingezameld. Momenteel zijn er projecten in een negental landen. Naast Cuba onder meer in Nicaragua, Cambodja en Ethiopië.

In 2006 vond in het eigen Millerntor-Stadion de eerste FIFI Wild Cup plaats. FIFI staat voor ‘Federation of International Football Independents’, een voetbalfederatie bestaande uit niet-erkende landen zoals Tibet, Groenland en de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Om de rol van gastland zo goed mogelijk te vervullen, riep FC St. Pauli zichzelf uit tot zelfstandige republiek. Verkiezingen en een grondwet waren niet nodig, de republiek bestond slechts voor de duur van het toernooi.

Momenteel is de ploeg een goede middenmoter in de 2. Bundesliga, nog altijd een niveau lager dan de Hamburger SV. Bij het beschikbaar stellen van fotomateriaal voor dit artikel wenste de supportersgroep Ultrà Sankt Pauli het Nijmeegse legioen alvast succes tegen zijn stadsrivalen.

www.fcstpauli.de
www.vivaconagua.org

foto´s:  www.ultra-stpauli.com
foto:  flickr.com

 

Webmaster: Joris Teepe