[ vooraf ]
---
Correctie Stemtest
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Roze OV-chipkaart voor senioren
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Tweede plaat De Staat weer grote stap voorwaarts

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Kapotbouwen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--== cultuur ==--

‘Contrasten werken altijd het beste’

Fruit of the Original Sin doet niet aan compromissen

Nijmegen als rockstad begint steeds meer op een geoliede machine te lijken. De Staat, Go Back to the Zoo, de americana van Okieson, de hiphoppers van Zo Moeilijk en de Beuningse singer-songwriter Marike Jager hebben Nijmegen weer stevig op de nationale muziekkaart gezet. De Staat reikt zelfs tot in de VS en het fameuze Britse Glastonbury-festival. Go Back to the Zoo vertoont zijn kunsten elke maand in de studio van De Wereld Draait Door. Daar is nu het deels Nijmeegse Fruit of the Original Sin bijgekomen, wiens tweede album Beneath The Surface een grote sprong voorwaarts laat horen. Een gesprek met twee enthousiaste rockmuzikanten: zanger-gitarist en boegbeeld Freek Philippi en drummer Wouter Maalcke.

door Pim van Ginneken

Om met het geluid maar te beginnen. Wie hun cd via de discman en de welbekende oortjes beluistert, hoort dat de nummers professioneel zijn opgenomen. Geen wonder als je bedenkt dat Philippi een opleiding heeft als geluidstechnicus en in het dagelijks leven verbonden is aan de RTL-studio’s. Zo werkt hij onder meer bij het prijswinnende programma De TV Kantine van Carlo Boszhard en Irene Moors.

Freek Philippi en Wouter Maalcke: „Fruit is de som van vier gelijke delen.”
foto: Jan Lintsen
Maar meer nog dan het geluid is de band tevreden over de samenwerking rondom de opnames van de plaat. „We werken heel duidelijk als een hecht collectief, ieder heeft zijn stem in het opnameproces en draagt ideeën aan. We zijn pas tevreden over een song als iedereen daar tevreden over is”, vertelt Philippi.

Het is een eenvoudig principe: Philippi draagt de composities aan zoals hij ze in zijn hoofd heeft. In de studio of in het repetitiehok gaat de band ermee aan de slag en begint het schaven. Maalcke: „We hebben ieder onze eigen specialiteit, die zorgt dat een nummer aan kracht en diepgang wint. Dat is ook het prettige van deze band, de som der delen zorgt ervoor dat eenieder tevreden is over het eindresultaat.”

Fruit is weleens vergeleken met gerenommeerde acts als de Smashing Pumpkins – Philippi’s stem lijkt veel op die van hun onbetwiste voorman Billy Corgan – en kent dezelfde intensiteit van Nine Inch Nails, het project van de getormenteerde ziel Trent Reznor. De band is daar helemaal niet mee bezig, integendeel. „We horen soms vergelijkingen met groepen waar we zelf helemaal niet naar luisteren, laat staan goed vinden”, aldus Philippi.

Contrasten

Wie Fruit of the Original Sin live heeft gezien of het album goed beluistert, hoort dat hun muziek bol staat van de contrasten. Hard en zacht, snel en langzaam, deze stijlelementen komen in vrijwel elk nummer langs. „Als band sluiten we geen compromissen”, stelt Maalcke. ”En doordat we veel tijd besteden aan het uitwerken van elkaars ideeën, ontstaat een intens geluidsbeeld.”

De soms donkere teksten van Philippi doen de rest en geven de nummers volgens de bandleden een nog zwaarder tintje. Het album Beneath The Surface kwam al experimenterende tot stand, wat de band ten goede kwam. Maalcke: „De muziek die je wilt spelen moet geheel van jezelf worden, het creatieve proces van samenspelen en het samen eens zijn over een song is nodig om tot een goed resultaat te komen.” De vier musici die de band telt vullen elkaar goed aan. „Alles speelt een rol, we nemen niets gratuit op”, beaamt Philippe.

Tijdens een voorstelling is goed zichtbaar dat de bandleden elkaar ondersteunen. Het viertal geeft elkaar de ruimte zodat de invulling van de songs niet op eenrichtingsverkeer lijkt. Maar Philippi geeft wel aan dat de rollen goed afgebakend zijn. Chaos en ongecontroleerde herrie komt in hun woordenboek niet voor. Emotie daarentegen is een belangrijk stijlelement. „Onze band draagt emoties uit die niet binnen de gebaande paden vallen. Voor ons zijn extremen belangrijk. Nogmaals, daarom sluiten we nooit compromissen. Die stompen het geheel toch maar af”, benadrukt Philippi.

Is Fruit of the Original Sin een organisch geheel met een volstrekt eigen en krachtige structuur? Philippi kopt de voorzet in met de veelzeggende quote: „We zijn de sum of four equal parts.” Waarvan akte. De band is live te bewonderen tijdens het Odd­stream-festival begin juni, op het Vasim-terrein. •

 

Webmaster: Joris Teepe