[ vooraf ]
---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
2 mei opening vernieuwde Grote Broek
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Die ándere club uit Hamburg
Editie: 2009

---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---

Kort en Bondig

Het begint al een traditie te worden: tijdens het pinksterweekend slaat de Music Meeting haar tenten op in Park Brakkenstein. De aanstaande 25ste editie is daarop geen uitzondering. Zaterdag 30 mei, zondag 31 mei en maandag 1 juni kunnen bezoekers genieten van een rijkgeschakeerd aanbod aan spannende muzikale ontmoetingen. Van jazz, soul en funk tot klezmer en van gipsy tot afro-latin. Met onder meer: Seun Kuti & Fela’s Egypt 80, Rokia Traoré, Pedro Luís e A Parede, L’oeil de l’éléphant, Orquesta Aragˇn & Afia Mala en La 33. Tijdens deze jubileumeditie zijn er weer interviews met festivalmusici, de Movie Meeting met muziekdocumentaires, de Mini Meeting voor de kleintjes, een festivalmarkt en een terras met wereldse gerechten. Alle informatie staat op www.musicmeeting.nl.

Op Koninginnedag bestaat Oranjepop 10 jaar. Natuurlijk tijd voor een muzikaal feestje. Gratis in het Hunnerpark, op 30 april dus. Met uptempo ska, vrolijke reggae, live hiphop, dampende rock, slepende country en puntige pop. Geniet van bands als De Staat, Antwerp Gipsy Ska Orkestra en Hotel op het hoofdpodium. PAN’s Local Stage biedt ruimte aan regionaal talent zoals Mummy’s A Tree en Merinde. In de tipi kunnen bezoekers luisteren naar verhalen van Anneke van Giersbergen en Willem Venema. De OriŰntaalse Dansstudio verzorgt een buikdansworkshop. De kleintjes leren koorddansen, jongleren en ballopen dankzij Grote Broers circusschool. Voor alle programmadetails raadpleeg www.oranjepop-nijmegen.nl.

Ook de komende tijd brengt restaurant OportO swingende muziek op de zondagmiddag van 16.00 tot 19.00 uur. Op 26 april brengt zangeres Caroline Lobanov bossanova en samba, met Frans van Keep op gitaar en Wim Dijkgraaf op mondharmonica. Op 3 mei staat Brisa Latina op het podium: latin- en Caribische muziek met driestemmige zang, Claudia van Trigt op harp en gitaar, Frans van Keep op gitaar en Bruce van Mulier op bas. Op 10 mei is het de beurt aan Manito met flamenco en rumba. Zie www.restaurantoporto.nl.

Genieten van eigentijdse, eigenwijze kunst? De jonge galerie Wit Licht presenteert haar vierde expositie. Van 17 april tot en met 7 mei is er werk van Rob Huys te zien. Kenmerkend is het gebruik van het medium spuitbus op canvas. Huys maakt geen graffiti, maar is er wel door be´nvloed. In zijn woorden: .De beelden zijn soms rauw en hard, soms breekbaar en gevoelig, maar altijd energiek.. De kunstenaar wil de wereld om zich heen verenigen met de wereld in zichzelf. Inspiratie haalt hij uit van alles: muziek, spiritualiteit, de actualiteit en de mensen om hem heen. Wit Licht is gevestigd aan de Grotestraat 48. Binnenkort start de website: www.galeriewitlicht.nl.

Het Afrika Museum in Berg en Dal luistert de meimaand op met allerlei bijzondere activiteiten. In de meivakantie kunnen jong en oud zich van 26 april tot en met 10 mei vermaken met de workshop ‘Op de Versiertour’, passend bij het thema van de tentoonstelling ‘Roots & More . De Reis van de Geesten’. Maak een kunstvoorwerp voor de god van je keuze en wie weet brengt het geluk! Op Hemelvaartsdag, 21 mei, kunnen kinderen weer genieten van het kinderfestival ‘Via del Mondo’. Dat biedt tal van activiteiten, waaronder een ‘meet & greet’ van Nederlandse kinderen met leeftijdgenootjes uit Rwanda, IndonesiŰ en Colombia. Met Pinksteren, 31 mei en 1 juni, zijn er een Soedanese koffieceremonie, een salsales en een wervelende show vol Afrikaanse muziek en dans. Op www.afrikamuseum.nl is meer informatie te vinden.

Op 28 april houdt Martin Krijgsma van de landelijke Stichting PiekOlie Nederland de lezing ‘Peak Oil’, over de piek in olieproductie en klimaatverandering. ‘Peak Oil’ staat voor het moment waarop de wereldwijde aardolieproductie haar maximum bereikt, waarna een lange daling volgt. Doordat landbouw, industrie en transport zeer afhankelijk zijn van olie brengt de oliepiek grote risico’s met zich mee. Transition Town Nijmegen wil die verkleinen door een grotere zelfvoorziening in de productie van voedsel en energie. De lezing duurt van 19.45 tot 22.45 uur, in het Trefcentrum (souterrain van Groesbeekseweg 38). Zie www.nijmegen.transitiontowns.nl en www.transitiontowns.nl.

Op zoek naar verdieping en intellectuele uitdaging? Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert een lezing door de Duitse filosoof Peter Sloterdijk over de strijd tussen het jodendom, het christendom en de islam. Deze originele denker bespreekt de overeenkomsten en verschillen tussen de drie monothe´stische religies. Daarna gaat hij hierover in debat met wetenschappers van de RU Nijmegen en met het publiek. De lezing is in het Engels; de discussie in het Engels en in het Duits. De lezing wordt gehouden op maandag 27 april van 20.00 tot 22.00 uur in de Aula van de RU Nijmegen, Comeniuslaan 2. Voor meer info en de verplichte inschrijving kijk op www.ru.nl/soeterbeeckprogramma.

Waldemar Krijgsman

 

Webmaster: Joris Teepe