[ vooraf ]
---
Nieuw Gelders college
---
Persvrijheid
---
[ recensies ]
---
Sappig Nijmegen
---
Oosterse sferen in Nijmegen
---
Rechttoe rechtaan bluesrock
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Buurtbewoners gaan brainstormen over nieuw kunstwerk Dobbelmanterrein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Van hippie naar yuppie==--
Biologisch: in Nijmegen heel logisch


Biologische winkels trekken allang geen geitenwollensokkendragers meer. Biologische klanten zijn kritisch, maar biologische ondernemers zijn dat ook. Dat moet wel, want in Nijmegen kan de klant kiezen uit maar liefst vier natuurvoedingswinkels met allemaal ongeveer dezelfde producten. Waarin zit hem nu net dat onderlinge verschil?


door Mike Donkers


Thijs Teer van De Natuurwinkel is al 35 jaar actief in de biologische handel. Hij begon ooit in de eerste biowinkel van Nijmegen, de Zonnewijzer aan de Graafseweg, waar nu restaurant Koks en Ko zit. Evenals De Nijmeegse Stadskrant viert zijn winkel aan de Groenestraat dit jaar zijn 25-jarig jubileum.
Thijs Teer voor De Natuurwinkel.
foto: Frans Donkers


De Natuurwinkelorganisatie maakt onderdeel uit van Wessanen, een commercieel, beursgenoteerd bedrijf waartoe ook snackgigant Beckers behoort. Teer heeft de nodige kritiek op het in zijn ogen soms te commerciële beleid van de Natuurwinkelketen. „Van mijn mag sterker de nadruk liggen op de kern, namelijk gezondheid, maatschappelijke verandering en milieuvoorlichting.”

Tegelijkertijd constateert hij dat zijn supermarktindeling die hij er sinds vier jaar op na houdt drempelverlagend werkt voor het publiek dat winkelt bij de aangrenzende Albert Heijn. Hoe onderscheidt Teer zich van de biologische conculega’s? „We hebben iets unieks: een eigen kaarsenmakerij, onze kaarsen worden met de hand gemaakt van bijenwas.”

Roel Izaaks van Estafette heeft 20 jaar ervaring in het vak, waarvan sinds een half jaar in Nijmegen. Ook hij is blij met de nabijgelegen AH-supermarkt aan de Daalseweg. Van het almaar groeiende biologische assortiment van de AH heeft Izaaks geen last. „Je moet geloven in je eigen kracht.. Sterker nog, het is dankzij deze winkel dat de AH hier in Oost zoveel biologische producten verkoopt.” Hij doelt op de tijd dat de winkel nog Gimsel heette, want afgelopen oktober is de Gimsel overgenomen door Estafette. In juli volgt een grondige verbouwing, waarna Estafette haar eigen gezicht krijgt.


De entree Van Nature.
foto: Frans Donkers


Wat is dat eigen gezicht? Izaaks: „Ons speerpunt is groente en fruit. Al onze producten zijn 100 procent biologisch en daarnaast leggen we meer het accent op producten van biologisch-dynamische herkomst, te herkennen aan het Demeterkeurmerk.” Izaaks ziet alleen nadelen aan een gigant als het eerder genoemde Wessanen in zijn bedrijfstak. „Wij bieden hier tegenwicht aan en betrekken bijvoorbeeld geen producten van Natudis van Wessanen, maar bij voorkeur van De Nieuwe Band. Dat is een coöperatieve groothandel waarin kleine bedrijfjes zich bundelen. Onze broodbakker is eveneens een klein bedrijf.”


Eigenwijs


Van Nature is de enige natuurvoedingswinkel met twee vestigingen in Nijmegen, een in de Lange Hezelstraat en een in de Gerard Noodtstraat. Evenals Estafette is de zaak aan de Gerard Noodtstraat relatief nieuw. De vestiging aan de Lange Hezelstraat is een oude Gimsel die een opknapbeurt nodig heeft. Dat vindt eigenaar Rudie Wijnen, die 22 jaar geleden op de markt begon.

Voordat Wijnen onafhankelijk ondernemer werd met zijn Van Nature was hij eigenaar van een vestiging van De Natuurwinkel, gevestigd in de Van Welderenstraat. Hij weet dus wat het is om aan de eisen van een landelijke organisatie te moeten voldoen. De keten wilde een bepaalde winkelinrichting die Wijnen niet aanstond. „Mijn winkel moet fris, warm en klantvriendelijk zijn. De kleuren geel en oranje in de nieuwe winkel zijn een bewuste keus.” Net als Izaaks vindt Wijnen groente de grote trekker van de winkel. „Mijn biologische kwaliteitsproducten betrek ik zo veel mogelijk uit de regio”.


De kaasafdeling van Estafette.
foto: Frans Donkers


Achteraf is Wijnen blij met zijn onafhankelijke koers. Behalve dat zijn klanten hem trouw bleven, lukte het hem met de nieuwe winkel in de Gerard Noodtstraat een nieuw publiek te bereiken. Die nieuwe biologische consument wordt door de drie eigenzinnige ondernemers op een soortgelijke manier omschreven. Teer: „Vroeger had je uitgesproken stromingen in de alternatieve hoek, zoals de macrobiotische, de antroposofische en de biologische. Die zijn nu meer samengekomen.” Wijnen kan zich hierin goed vinden: „Voorheen ging je helemaal voor biologisch. Het was in het verlengde van de hippiegedachte. Nu heb ik publiek dat veel te besteden heeft en het fijn vindt dat het de auto voor de deur kan parkeren. Het is allemaal wat commerciëler, maar daar heb ik niks op tegen.” Izaaks vat het overheersende sentiment als volgt samen: „In Nijmegen wordt meer biologisch geconsumeerd dan in andere steden met vergelijkbare inwoners. De mensen hier zijn betrokken bij hun stad en hun wijk. Dat moet je koesteren.”

 

Webmaster: Joris Teepe