[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
De wereld ontmoet Boeijen
---
Een ‘vrolijke’ tocht door ’t Nimweegse
---
[ verder ]
---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Introductie 'tassenbol' bij supermarkten
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Fijnproever is zijn ijs meester==--
Prijswinnaar ziet overal smaak in

Het is pas twee jaar geleden dat Laurens Faas Italiaans ijs begon te bereiden en verkopen vanuit zijn ijssalon La Femigi in Malden. Desondanks mocht hij zich in 2007 al Gelders kampioen noemen en sleepte hij de tweede plaats in de wacht bij de wereldkampioenschappen ijs bereiden. Sinds kort brengt hij zijn zelfgemaakte Italiaanse ijs aan de man vanuit de Nijmeegse Peemankiosk. Het succes smaakt hem tot nu toe goed.

door Ricardo Warner


In december 2007 nam Faas voor het eerst deel aan de, door de internationale ijsbeurs Mostra Internazionale Gelato (MIG) georganiseerde, wereldkampioenschappen ijs bereiden in het Italiaanse Longarone. Volgens eigen zeggen ‘in het hol van de leeuw’. De wedstrijd bestond uit het bereiden van een vooraf door de organisatie vastgestelde ijssmaak.

Bij dit prestigieuze kampioenschap streden zo’n tachtig internationale ijsmakers om de jaarlijkse prijs Coppa d’Oro. Faas eindigde hier verdienstelijk als tweede, achter de Nederlands-Italiaanse wereldkampioen Ermanno Mazzoli uit Amersfoort en voor de Duitser Marco Constantin. Eerder dat jaar was hij, eveneens bij zijn eerste deelname, al uitgeroepen tot kampioen van Gelderland.

Het feit dat er in 2007 in Italië ‘slechts’ tachtig deelnemers waren, tegen zo’n honderdvijftig in voorgaande jaren, heeft volgens Faas te maken met de smaakkeuze van dat jaar. „Vorig jaar koos de organisatie voor de smaak banaan en dat is bij uitstek een moeilijke ijssmaak om te bereiden. Om die reden ben ik ook wel extra trots dat ik tot vice-wereldkampioen ben uitgeroepen.”


Vice-wereldkampioen ijsbereiden Laurens Faas bij ‘zijn’ Peemankiosk.
foto’s: Jan Lintsen


Voordat Faas zich toelegde op het fabriceren van Italiaans ijs was hij eigenaar van een groothandel in kindermatrassen. „Op een bepaald moment heb ik toen een ijswagen gekocht en ben daarmee in de avonduren en weekenden ijs gaan venten dat ik inkocht bij een Italiaan.” Zijn keuze voor het vak van Italiaans ijsbereider komt niet voort uit familietraditie en heeft evenmin te maken met zijn afkomst: „Nee, het zit niet in de familie. Ik heb in de verste verte geen Italiaans bloed. Het heeft meer te maken met dat ik van jongs af aan al een fijnproever ben en een groot liefhebber van Italiaans ijs.”


Ijsmeester


Na een jaar op de ijswagen besloot Faas voor zichzelf te beginnen. Hij opende in april 2006 zijn ijssalon La Femigi in Malden en ging ertoe over zijn Italiaanse ijs voortaan zelf te bereiden. Hij volgde een cursus en is inmiddels gespecialiseerd ijsbereider. De titel ijsmeester heeft Faas nog niet, hiervoor dient hij ten minste vijf jaar een eigen zaak te hebben. „Die titel is voor het leven. Dat vind ik niet terecht. Ik zie mijn vak liever beloond met een soort Michelin-ster die elke keer opnieuw moet worden verdiend.”


Faas bereidt zijn Italiaanse ijs ambachtelijk in zijn speciale keuken in Malden. Volgens hem is een goede basis het belangrijkste. „Mijn ijs met onder meer volle melk, suiker en room, pasteuriseer ik. Dat wil zeggen dat ik de melange verhit tot 85 graden en dat versneld terug breng tot 4 graden. Vervolgens laat ik mijn mengsel acht tot twaalf uur rijpen. Dit geeft een volle smaak aan mijn ijs.” Inmiddels beschikt Faas over een kleine negentig smaken. „Ik probeer altijd nieuwe smaken te ontwikkelen. IJs is in principe overal van te maken.”

Onlangs begon Faas met de verkoop van zijn Italiaanse ijs in de Peemankiosk aan de Groesbeeksedwarsweg. Waarom juist op deze plek en niet in het centrum? Faas: „Ik ben bewust op zoek gegaan naar een locatie in de buitenring. Het nadeel van het centrum is dat alle auto’s daar geweerd worden. Dit is een doorgaande weg waar mensen even met de auto kunnen stoppen. Dit is voor mij een perfecte locatie.”


Het is goed voor te stellen dat de ijsverkoop in de wintermaanden sterk terugloopt. Faas denkt hieraan wel het hoofd te kunnen bieden. „Vooralsnog probeer ik hier in de winterperiode gewoon door te gaan met ijs verkopen. Als dit niet aanslaat, ga ik oliebollen verkopen. Bovendien heb ik hier al belegde broodjes en kleine pizza’s. Dat aanbod wil ik gaan uitbreiden. Maar mijn specialiteit blijft natuurlijk Italiaans ijs.” •

 

Webmaster: Joris Teepe