vooraf
---
Ondeugelijke pleinpeiling
---
Elf pilsjes per dag
---
Zondagkrant ontslaat eindredacteur
---
recensies
---
Groen Gouden Gids maakt Nijmegenaren wegwijs
---
Soundtrack van een zomers feestje
---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--==Alles kan, dus alles is mogelijk==--
Loesje start Nijmeegse afdeling

Loesje is al jaren een bekende verschijning in Nederland. De pakkende teksten op posters worden door heel Nederland verspreid. Sinds begin april kent Loesje een Nijmeegse afdeling.

door Ruuth Verhoeff



Als je besluit dat alles kan, dan is alles mogelijk. Dit was twintig jaar geleden het devies van zes mensen om in Arnhem Loesje als beweging op te richten. Nadat Loesje eerst in sommige steden actief plakte, kwam in 1986 de grote nationale doorbraak door de deelname aan de parlementsverkiezingen. Met ongeveer 13.000 stemmen haalde de partij-Loesje geen zetel, maar kreeg wel naamsbekendheid.

Anno 2004 is Loesje een internationale organisatie met in Nederland ruim duizend leden, waarvan er honderd actief posters plakken. Afdelingen zijn onder andere te vinden in Arnhem, Amsterdam, Den Bosch, Utrecht, Twente en nu ook Nijmegen.

"Loesje levert commentaar op onderwerpen die aan de orde zijn vanuit een opbouwend en positief oogpunt", licht een medewerker van Loesje Nijmegen toe. "Loesje staat voor een grietje dat dansend en springend door het leven in deze wereld gaat. Het is weer eens wat anders dan ruiten ingooien en panden kraken. Zo is het ook mogelijk je mening te laten horen".

Prullenbakken, elektriciteitskastjes en ijzeren deuren waar normaal graffiti op zit, zijn de plekken waar je posters van Loesje kunt tegenkomen. Een algemene regel is niet te plakken op particuliere of monumentale panden. "Het moet leuk blijven. De stad mag opgevrolijkt worden met zwart-wit en er gebeurt hier genoeg om over te schrijven", aldus het Nijmeegse Loesjelid.

Vijf jaar geleden was er al een Loesje-afdeling actief in Nijmegen, die helaas door een tekort aan medewerkers doodbloedde. Tegenwoordig is er weer genoeg animo om een succesvolle afdeling in Nijmegen draaiende te houden. Eens in de twee weken komen leden bij elkaar om posters te schrijven en eens in de twee weken worden de geschreven posters verspreid in Nijmegen. "Het zijn leden die nu actief zijn in Arnhem maar afkomstig zijn uit Nijmegen, en nu graag hier iets moois willen opzetten."


--==Cirkels==--
Hoe ziet zo'n avondje schrijven er dan precies uit? "Het is een soort rondschriftprincipe. Met minimaal vier mensen ga je aan tafel zitten en een opwarmspelletje doen. Dan ga je onderwerpen verzamelen: wat is je opgevallen in het nieuws en wat wil je graag kwijt? Hierna worden de korte teksten geschreven die zo kenmerkend zijn voor Loesje. Als alles geschreven is, worden de teksten omcirkeld die het toepasselijkst zijn en de tekst met de meeste cirkels komt op een poster."

Het lijkt erop dat Loesje internationaal gaat doorbreken. In het kader van de uitbreiding van de Europese Unie kreeg Loesje subsidie om in de tien nieuwe landen mensen bij elkaar te brengen en Loesjeposters te schrijven.

Loesje is als organisatie niet op winst gericht. Geld wordt opgehaald door de verkoop van spullen zoals de bekende scheurkalender of ansichtkaarten. Andere inkomsten zijn de contributie die leden betalen en subsidies over projecten.

Iedereen die een bijdrage denkt te kunnen leveren aan Loesje Nijmegen is welkom om een keer een avondje te komen schrijven of mee te doen aan een ludieke Loesjeactie. "Positiviteit is een voorwaarde om tot een optimaal resultaat te komen." In deze tijden van structurele recessie, ijzig uitzetbeleid en gênante oorlogen is dat weer een heel ander geluid.

Loesje is te bereiken via www.loesje.nl

 

Webmaster: Joris Teepe