[ recensies ]
---
[hap]
Milieuverantwoord eten

---
[lees]
‘Of kom er gewoon bij’

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
oplevering Stadsbrug weer vertraagd
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
35 jaar collectief eten in De Plak

Editie: mei 2009
---
Artikel:
Accu’s geven loopbaan nieuwe energie
Editie: februari 2007

---
Artikel:
Het buurtgevoel van Jan Linders
Editie: december 2005

---

--==recensie==--

--==[hap]==--

Milieuverantwoord eten

door Wieteke Waijers

Volgens de film ‘Meat the Truth’ van de Partij voor de Dieren stoot de veehouderij meer broeikasgassen uit dan al het autoverkeer. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan is geen vlees eten een betere milieumaatregel dan de auto te laten staan.

Elke fatsoenlijke eetgelegenheid heeft ondertussen wel een of meer vegetarische gerechten op de kaart staan. Soms nogal doorsnee, soms erg lekker, zoals bij eetcafé De Plak dat van meet af aan al vegetarische maaltijden serveert. Maar wie echt geen lapje vlees wil zien, is aangewezen op een serieus vegetarisch restaurant. Daarvan telt Nijmegen er tegenwoordig zelfs drie, wat niet veel steden in Gelderland kunnen zeggen. Een rondgang, waarbij opvalt dat vegetarisch uit eten heel lekker is. De tijd van konijnenvoer is duidelijk voorbij.

foto’s Max van Wel

Op Kelfkensbos is sinds 2007 ‘Bij José’ te vinden. Oorspronkelijk bood de enthousiaste eigenares één hoofdgerecht aan, dat iedere dag varieerde. Tegenwoordig biedt José een tweewekelijks wisselend menu aan van drie vegetarische gerechten, waarvan er minstens één veganistisch is. Het eetcafé oogt sfeervol en huiselijk. Er is een binnentuin waar met mooi weer buiten is te eten. Dat kan ook op het terras aan de straatkant, voor wie liever de stadse drukte bekijkt en uitlaatgassen geen bezwaar vindt. De gerechten zijn uitermate smaakvol, zorgvuldig bereid en aangepast aan het seizoen. Met de ruime keus aan voor- en nagerechten en de vriendelijke, informele bediening is dit een prima plek voor een gezellig en gezond avondje uit. En dat voor 9,50 tot 13,50 euro.

Na wat aanloopproblemen is het Indiase vegetarische eethuis ‘Maharaja’ in de In de Betouwstraat nu echt geopend. In het restaurant ruikt het naar wierook, er klinkt Indiase muziek en de aankleding is geheel in stijl. Meer dan twintig hoofdgerechten biedt de kaart, variërend van 11 tot 16 euro. Daarnaast zijn er nog vele voor- en nagerechten. De hoffelijke serveerster geeft uitleg over de gerechten en vertelt dat er binnenkort nog veel meer bij komen. Bij Maharaja ontdekt de Hollander nieuwe smaaksensaties en ook voor niet-vegetariërs is het zeker de moeite waard.

‘De Klinker’ heropende in mei en is één van de vele initiatieven ontstaan uit de kraakbeweging. Ze maakt geen reclame en heeft als onderkomen het inmiddels gelegaliseerde kraakpand De Grote Broek in de Van Broeckhuysenstraat. Hier is het eten wat de pot schaft. Wat dat is, staat op een bord en reserveren is verplicht. Doe dat tijdig, want vaak is het volle bak. In de grote ruimte staan tafels voor zes personen of meer waar iedereen bij elkaar aanschuift. Een mooie gelegenheid om in contact te komen met mensen van diverse pluimage. Om 19.00 uur begint het uitserveren en het is daarom zaak op tijd aanwezig te zijn. Voortdurend is de bediening druk in de weer met opdekken, serveren en afruimen. Dit en het rumoer van de grote groep mensen, maakt alles enigszins onrustig. De maaltijden zijn doorgaans erg goed en vooral zeer betaalbaar doordat De Klinker door vrijwilligers wordt gerund. Het gehele driegangenmenu kost slechts 5,50 euro! Goed en – biologisch – verantwoord eten hoeft dus niet duur te zijn. Jammer genoeg is De Klinker alleen zaterdag en zondag open, want voor dat geld is haast zelf niet meer te koken.

Webmaster: Joris Teepe