[ vooraf ]
---
Al dertig jaar een stem
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Nijmegen legt lat hoog voor nieuwe burgermeester
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Goudeerlijke melodieën en ijzersterke songteksten

---
[ verder ]
---
[ Column ]
Dik Hout
Kapotbouwen

---
[ Column ]
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Braams blik
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--== cultuur ==--

Okieson, country noir in de Ooijpolder

„Onze muziek moet zowel stevig als intiem kunnen klinken”

Veel bands dromen ervan een eigen professionele oefen- en geluidsstudio te hebben. De Nijmeegs-Ooijse groep Okieson is het in ieder geval gelukt. Op het Vasim-terrein heeft voorman Sebastiaan van Bijlevelt dat deel van zijn muzikale droom verwezenlijkt. Te midden van kabels, gitaren, mengpanelen praat hij over zijn levensfilosofie als muzikant. Een portret van een muzikant die de regie het liefst in eigen hand houdt.

door Pim van Ginneken

Sebastiaan van Bijlevelt, gepassioneerd leider van Okieson.

foto: Okieson

Vanuit de landelijke omgeving van de Ooijpolder bracht Okieson vorig jaar hun derde cd Some One ’n Some Want uit. Deze cd laat volgens kenners een hele verbetering horen qua geluid en compositieniveau, in vergelijking met de voorganger Cupboard Full Of Things. Hun muziek wordt omschreven als ‘country noir’, wat neerkomt op gedragen, sfeervolle, op Amerikaanse leest geschoeide rock en pop. Muziek die beelden oproept van desolate plattelandsstadjes in het midwesten van de Verenigde Staten, de soms onheilspellende natuur van de Appalachen en de economische uitzichtloosheid waar vele Amerikanen in met name de zuidelijke staten vandaag de dag mee te kampen hebben.

De bandnaam verwijst naar een groep vluchtelingen uit de staat Oklahoma die in de negentiende eeuw naar Californië zijn getrokken vanwege een grote langdurige zandstorm die hun leefgebied trof. Deze zogeheten ‘Okies’ kenden in Californië in plaats van het gewenste geluk voornamelijk grote armoede. De vier mannen van Okieson zijn eveneens vanuit kleine dorpjes naar de stad getrokken om daar hun muzikale geluk te beproeven.

Gitarist en zanger Sebastiaan van Bijlevelt is vanuit het Midden-Limburgse Sint-Odiliënberg naar Nijmegen gekomen, niet alleen voor de muziek maar ook en vooral voor zijn hier woonachtige geliefde. Hij is de enige constante in de groep, wat tegelijk verklaart waarom de band tijdens optredens andere gezichten kent dan de musici waarmee de laatste cd is opgenomen.

„Hier in Nederland spelen we met vier uit de directe omgeving van Nijmegen afkomstige muzikanten, de plaat is echter in de VS opgenomen met grotendeels Amerikaanse muzikanten en met Mark Nevers, een in de country-hoek bekende producer, achter de knoppen”, zo legt Van Bijlevelt uit. Het album kon Okieson ook hier in Nijmegen opnemen, maar hij wilde op locatie in de VS en met door hem bewonderde en gelouterde Amerikaanse muzikanten deze plaat verwezenlijken. „Per keer bekijken we wat qua sfeer de beste opstelling is om onze nummers op te nemen en voor het publiek uit te voeren”, zo legt Van Bijlevelt zijn werkwijze uit.

Visie

Van Bijlevelt straalt als muzikant wel het nodige zelfvertrouwen uit en etaleert met verve zijn visie op het Nederlandse muzikale landschap. „Hier in Nijmegen is er een waanzinnig goede voedingsbodem voor het maken van goede volwassen popmuziek. Veel kennis en muzikanten zijn hier voorhanden. Dit in combinatie met een ongedwongen atmosfeer maakt dat het hier een prima inspiratiebron voor mij is.” Toch klaagt hij erover dat er te weinig geschikte gelegenheden zijn om te kunnen optreden. „En dan met name voor beginnende bandjes die in minder gangbare genres actief zijn.” Hij heeft geen goed woord over voor het huidige kabinetsbeleid en zijn grote bezuinigingswoede. „De subsidiepolitiek geeft jonge, minder commerciële bands geen kansen meer om zich te ontwikkelen tot volwassen en professionele pop- en rockgroepen. Gelukkig voor ons lukt dit langzamerhand wel.”

Okieson treedt behalve in Nederland nu ook al op in Duitsland en Spanje. En mocht De Wereld Draait Door de band vragen voor zijn beroemde eenminuutoptredens, dan zegt Okieson daar geen nee tegen. „Dat kan alleen maar positief uitpakken. Het vergroot je publiek en naamsbekendheid en dat kan dus al binnen zestig seconden”, zo benadrukt Van Bijlevelt.

Tot wellicht dat moment moet Okieson het doen met cluboptredens, en natuurlijk met de verkoop van de nieuwe plaat. •

 

Webmaster: Joris Teepe