[ vooraf ]
---
Volksverlakkerij PVV
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
kandidaten provinciale statenverkiezingen genieten weinig bekendheid
---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
De constructie van Gelderland

---
[ hoor ]
Fruit of the Original Sin overtreft zichzelf

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
TIP in Goffertpark

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Editie: 20'.

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
Pierson mot blieve!
Editie: mei 2006

---
Artikel:
Dansen op zolder en praten met Museeuw
Editie: mei 2011

---

--== cultuur ==--

Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels

De broers Alex en Edward van Halen van de naar henzelf vernoemde hardrockformatie brachten hun kinderjaren door in Nijmegen-West. De Keizerstad kan zo een bestemming worden voor hun miljoenen fans.

door Pim van Ginneken

Miljoenen platen over de gehele wereld verkocht de hardrockformatie Van Halen, opgericht door de broers Alex en Edward van Halen. Daarnaast drukte Eddie zijn stempel op het wellicht beroemdste nummer dat wijlen Michael Jackson ooit opnam: Beat it. Zijn gitaartechniek is door velen overgenomen. Vele amateurmuzikanten spelen op gitaren die in zijn speciale rode kleur gespoten zijn, de zogeheten Frankensteins.

Alexander Arthur van Halen ziet op 8 mei 1953 het levenslicht in de Amsterdamse Michelangelostraat. Zijn jongere broer Edward Lodewijk volgt op 26 januari 1955. Hun vader is de muzikant Jan van Halen en hun moeder de half-Javaanse Eugenie van Beers.

Eddie en Alex van Halen woonden tijdens hun kinderjaren in de flat rechtsonder.
foto: Jan Lintsen
Kort na Eddies geboorte neemt het gezin Van Halen zijn intrek in een flatwoning in Nijmegen-West, in de Rozemarijnstraat 59.

De precieze reden is onbekend, maar op 22 februari 1962 vertrekt het gezin naar de Verenigde Staten en vestigt zich in het zonnige Californische Pasadena. Daar richten de broers in 1974 het bandje Mammoth op. Korte tijd later verandert de bandnaam in het inmiddels wereldberoemde instituut Van Halen.

Eddie besluit al snel dat pianospelen niets voor hem is en schakelt over op gitaar. Alex neemt plaats achter het drumstel. Spoedig sluiten basgitarist Mike Anthony en de charismatische zanger David Lee Roth zich aan bij de twee ex-Nijmegenaren. Met deze samenwerking is de klassieke opstelling een feit.

De eerste jaren spelen ze in elke kroeg of club aan de Amerikaanse westkust die ze maar wil hebben, totdat Kiss-bassist Gene Simmons ze een keer ziet optreden. Hij tipt platenmaatschappij Warner en in 1978 komt hun eerste plaat Van Halen uit. Hiermee veroveren ze de harten van hardrockminnend Amerika. Vanuit de Verenigde Staten waaiert het succes vervolgens uit over de rest van de wereld. Vooral compositorisch wordt Eddie door kenners geprezen en zijn gitaarspel is voor liefhebbers van het genre spraakmakend.

De songs Runnin’ with the devil, Ain’t talking ‘bout love en de korte furieuze gitaarsolo Eruption zijn nog altijd nummers die de band live ten gehore brengt. Het niveau van de volgende elpees blijft constant en in 1984 scoort de groep weer een wereldhit met de op keyboards leunende meeschreeuwer Jump.

Beat it

Eddie is in de studio bezig met opnemen als de telefoon gaat. Het verhaal wil dat een vermoeide en drukdoende Eddie de beller afsnauwt. Hij beseft niet dat Quincy Jones aan de lijn hangt, op dat moment de vaste producer van Michael Jackson. Jones stelt de simpele vraag aan Eddie om wat gitaar in te spelen voor een heftig nummer op de nieuwe Jackson-plaat Thriller.

Jones legt na het teleurstellende antwoord snel de hoorn op de haak. Eddie komt later terug op zijn bitse reactie en besluit alsnog op het aanbod in te gaan. De solo die Eddie voor deze gelegenheid uit zijn vingers toverde is nu nog bijna dagelijks te horen op de radio of in de kroeg. De clip van het betreffende nummer, Michael Jacksons Beat it, is op muziekzender MTV vanaf het begin een ware klassieker.

Kanker

Van Halen maakte na die periode nog verscheidene platen. Zanger Roth werd in de loop der jaren vervangen door respectievelijk Sammy Hagar en Gary Cherone, bekend van de rockband Extreme. De laatste jaren is het echter akelig stil rondom Van Halen.

Van Halen maakte na die periode nog verscheidene platen. Zanger Roth werd in de loop der jaren vervangen door respectievelijk Sammy Hagar en Gary Cherone, bekend van de rockband Extreme. De laatste jaren is het echter akelig stil rondom Van Halen.

Eddie worstelt al jaren met een ernstige drugsverslaving en scheidde van zijn vrouw, de actrice Valerie Bertinelli. Sinds enkele jaren wordt zijn leven bedreigd door een gevaarlijke vijand. Met constante behandelingen poogt hij kanker te overwinnen. Mike Anthony speelt nu in zijn eigen project Chickenfoot, samen met Chad Smith, drummer van de Red Hot Chili Peppers. Zanger Cherone is weer bij de band vertrokken, en broer Alex loopt elke party aan de Sunset Strip af. •

 

Webmaster: Joris Teepe