vooraf
---
Ausweis bitte
---
Monumentenzorgen
---
Mag ik van de Stadskrant...
---
De Montage
---
recensies
---
Looise in Stills
---
Niks te zien in muZIEum
1 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
Lokaal verhaal
[De Hypotheek]

---
cartoon
---
Keizer Karelplein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Een brug te veel
Editie: november 2004

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--==Frisbeeën in weer en wind==--
Sportief schijfwerpen bij BFrisBee2’s

Zon, zee en strand. Dat is de context waarin je frisbee plaatst. Of toch niet? Het is woensdagavond, hartje winter. Buiten op de universitaire sportvelden staan mannen en vrouwen een schijf over en weer te werpen. Het zijn leden van de BFrisBee2’s, de frisbeeclub van Nijmegen, die in de kou en het kunstlicht hun training afwerken.

door Aart-Jan de Looff

De frisbeeclub heeft net zijn tweede lustrum gevierd. In 1994 werd tijdens een frisbeecursus van het sportcentrum besloten om met een groepje deel te nemen aan de Nederlandse Beker Kampioenschappen. De eerste dag van dat toernooi werd als oprichtingsdatum van de BFrisBee2’s gekozen. Voorzitter Isabel Poyck: “Sindsdien heeft de club redelijk wat leden gekend, van wie een groot deel jaren is blijven hangen. Het is misschien een studentensportvereniging, maar veel leden zijn allang geen student meer.
Frisbeetraining op een koude winteravond.
foto: Ton Gelsing
Zelfs een van de oprichters is er nog steeds bij. Ook de aanwas van nieuwe mensen viel de laatste tijd niet tegen, zodat de club nu over circa dertig leden beschikt”. Snel voegt ze eraan toe: “Maar nieuwe leden zijn altijd welkom, want we zijn nog steeds een kleine club. Met extra mensen kunnen we meer teams vormen en hoe meer zielen hoe meer vreugd.”

En vreugd is er zeer zeker bij de BFrisBee2’s. Geregeld worden er activiteiten (lees: kroegentochten) georganiseerd die volop inspiratie opleveren voor de zeer geliefde roddelrubriek in het clubblad “De Schreeuw van de meeuw”. Ook op het veld laten de BFrisBee2’s hun goedgemutstheid gelden, getuige de vele sportiviteitsprijzen die de club bij diverse toernooien en competities in de wacht sleepte. Penningmeester Nanda van Egmond toont trots de spirit of the game trofee die hun team bij het laatste toernooi uitgereikt kreeg.

Sneeuw

Frisbee is een van de sportiefste sporten die er zijn. Ten eerste omdat het een non-contact sport is waarbij lichamelijk contact dus niet is toegestaan. Dat is misschien maar goed ook, want frisbee is een gemengde sport. Ten tweede kent het spel geen scheidsrechter. Zo gaat een verdediger bijvoorbeeld bij de aanvaller met de schijf staan en begint hardop tot tien te tellen. Binnen die tijd moet de schijf afgespeeld worden. “Bij onenigheid wordt er in onderling overleg een beslissing genomen, waarbij het publiek soms ook een bepalende rol kan spelen”, zegt Eric Giesen, medeoprichter van de BFrisBee2’s.

De trainingen van de club vinden plaats op maandagavond (binnen) en woensdagavond (buiten). Weer of geen weer. “Soms trainen we in de sneeuw”, deelt de secretaris van de club, Rosemarie van Aken, mee. “En harde wind en regen zijn ook geen uitzondering.” Zo’n training begint met warmlopen, strekken en ingooien. Daarna wordt er op bepaalde spelsituaties getraind, waarbij de trainer en enkele ervaren spelers de anderen voorzien van nuttige aanwijzingen. Tot slot wordt de training beëindigd met een potje Ultimate (zie kader).


In Nederland werpen er circa 350 mensen, verdeeld over 20 clubs, in wedstrijdverband de frisbee. Ultimate, de teamsport van het frisbeeën, is veruit de populairste frisbeevariant. Dit spel wordt gespeeld op een groot veld met aan beide zijden een doelgebied. Twee teams van zeven spelers staan tegenover elkaar. Punten worden gescoord door de schijf via goed overgooien naar het doelgebied van de tegenstander te brengen en hem daarin te vangen. Er mag niet met de schijf gelopen worden. Zodra de schijf de grond raakt, buiten de lijnen komt, of onderschept wordt door een tegenstander komt de verdedigende partij in schijfbezit. Het team dat het eerst 15 punten scoort, is de winnaar. Naast Ultimate geniet ook Discgolf enige populariteit. Bij deze frisbeevariant van golf moet de speler een traject in zo min mogelijk worpen afleggen.


Dat frisbee naast een leuke vrijetijdsbesteding ook een serieuze sport is, blijkt uit het feit dat de overkoepelende frisbeebond NFB is aangesloten bij het NOC*NSF. Op de vraag of frisbee dan binnenkort een olympische sport wordt, moet Roelof Wentzel, die zelfs voor het Nederlands team uitkomt, ontkennend antwoorden. “Buiten de Verenigde Staten en Canada is de sport daar waarschijnlijk nog te klein voor.” Oud-voorzitter Jaap Peters weet daar nog hoopvol aan toe te voegen: “Maar ja, curling is daarentegen ook olympisch.”

Voor meer informatie zie:
www.kun.nl/bfrisbee2s

 

Webmaster: Joris Teepe