[ vooraf ]
---
Verborgen schatten van Nijmegen
---
Nijmeegse Troost

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Introductie in het kort
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---

--==Theater bespreekt homoseksualiteit==--
Je hoofd op hol met Mind Mix!

Jongeren denken nog steeds traditioneel over homoseksualiteit. Volgens vormings- en theaterbureau Mind Mix! wordt op middelbare scholen niet of nauwelijks over het onderwerp gepraat. Het gezelschap trekt sinds twee jaar langs scholen met een voorstelling die homoseksualiteit beter bespreekbaar moet maken.

door Martine Iedema

„Hé, jij daar! Jij zit toch in die voorstelling met die homo’s!”, kreeg Martine de Boer (24) onlangs toegeschreeuwd ’s nachts na het uitgaan. Mensen om haar heen keken verbaasd op. „Homo’s? Goed man!. „Voor de leden van Mind Mix! een teken van waardering voor het werk dat ze doen. Het grootste compliment kreeg Tom Schoofs (25) bij een nabespreking van de voorstelling. Hij vroeg aan de scholieren wat ze ervan vonden. Iemand zei: „Normaal.” De leerling vond dat er eindelijk eens normaal over homoseksualiteit gepraat werd. Hiermee was het doel van de voorstelling bereikt: het bespreekbaar maken van homoseksualiteit onder jongeren.

Gaybusters in zilverkleurige pakjes zijn met bazooka’s op jacht naar de homo die gesignaleerd zou zijn. Op het podium zit een mooi meisje. De busters vragen haar of ze de homo heeft gezien. Nee dus. Schijn bedriegt; het meisje is de homo!

Om negen uur ’s ochtends zitten Martine de Boer en Tom Schoofs er al helemaal klaar voor met thee en koek. Het theaterbureau Mind Mix! bevindt zich in een kamer van twaalf vierkante meter in het studentenwooncomplex Hoogeveld. De omgeving doet niets af aan de professionaliteit van het tweetal. Ze hebben duidelijk passie voor hun werk.

Vormings- en theaterbureau Mind Mix! is twee jaar geleden begonnen en vloeide voort uit een opdracht voor de studie die ze samen uitvoerden. Drama als middel om een boodschap over te brengen is het uitgangspunt. Het vergde een half jaar van voorbereidingen, voor er een daadwerkelijk goede voorstelling op poten was gezet. „Bij ons vooronderzoek verraste het ons dat de emancipatie van homoseksuelen op middelbare scholen nog ver is te zoeken. Projecten als het onze zijn daarom nog steeds heel erg nodig. Er zijn maar weinig leerlingen die uitkomen voor hun geaardheid. We zijn op scholen geweest, waar ik dat absoluut niet zou durven. Het hangt van de sfeer en de leiding af hoe open leerlingen kunnen zijn”, aldus Schoofs.

Pianomuziek. Zang. Twee vrouwen dansen. Het is een dans van elkaar afstoten en aantrekken. De aantrekkingskracht is er, maar het voelt onwennig. Bovendien is de verwachting van de omgeving heel sterk. Ze draaien om elkaar heen. De muziek gaat door.

De acteurs trachten zo min mogelijk moraliserend te zijn, maar proberen de jongeren te laten nadenken over het waarom van hun ideeën. „De meeste jongeren hebben nooit écht stilgestaan bij hun mening. Ze vinden wel iets van homoseksualiteit, maar weten niet waar hun mening op is gebaseerd. Hun opvattingen ontstaan meestal onder groepsdruk. Wij vragen dan waarom ze een bepaalde mening hebben.” Het duo maakte al drie keer een coming-out mee. „Prachtig. Het is zeker niet het eerste doel waar we ons op richten, maar dat we zoiets kunnen bewerkstelligen, is natuurlijk heel mooi.”

De Boer vertelt dat het gemakkelijker uit de kast komen is tijdens een bijeenkomst als deze, omdat de sfeer op dat moment heel open is. „Een prettige bij-komstigheid was, dat klasgenoten in deze situatie alles kunnen vragen. De situatie is ernaar. Ze hebben vragen als: Hoe is dat nou? Hoe kom je erachter? De leerling zelf durft voor zijn geaardheid uit te komen, omdat hij of zij net heeft kunnen aanhoren hoe de klasgenoten erover denken.” Schoofs: „Je bent één van de eersten als je uitkomt voor je homoseksualiteit. Degenen die het doen, staan meestal erg sterk in hun schoenen. Dat is dan ook bijna een vereiste om te overleven daarna.”

„Homo’s? Die zijn er niet bij ons op school. Toch? Ik vind het prima, als ze maar niks met mij doen.”

Bijzonder was het optreden op het ROC in Velp, waar 80 procent moslim is. Het werd een nabespreking met een open sfeer. De Boer: „Allemaal deden ze mee. Een aantal leerlingen kampte met een dubbel gevoel. Aan de ene kant mag homoseksualiteit niet van hun geloof, aan de andere kant hebben ze er wel degelijk begrip voor. Ze zitten bij het vormen van hun mening in een moeilijk parket.” Ook bij docenten gaat het niet altijd even gemakkelijk. Schoofs vertelt het verhaal van de leraar die domweg beweerde dat ‘zulks niet bestond’. Een optreden op díe school ging niet door.

www.mindmix.nl

 

Webmaster: Joris Teepe