[ vooraf ]
---
in memoriam
Albert Santing

---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen verdere bomenkap Heiderijk
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Talentvolle Lea maakt belofte nog niet helemaal waar

---
[ raad ]
Popquiz in gezellige Nijmeegse huiskamers

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Schrappen subsidiebanen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Braams blik
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--== linkse hobby's ==--

--== Met muziek vol contrasten het bewustzijn vergroten ==--

The First Statement kiest geen partij

Met het project The First Statement wil de componist Prace het slepende conflict tussen Israël en de Palestijnen onder de aandacht brengen. Het resultaat is een album met islamitische, joodse en christelijke muzikanten. Een muzikaal panorama, waarin niemand gelijk heeft, maar allerlei perspectieven bestaans­recht hebben. Nijmegen kon live hiervan genieten tijdens de Music Meeting.

door Waldemar Krijgsman

Prace is de artiestennaam van producer en componist Joram Kroon. Hij maakte in 2008 een reis door Israël en de Palestijnse gebieden, om zich een beeld te vormen van het conflict. Hij sprak met veel mensen, maakte geluidsopnamen en verwerkte zijn indrukken in het politiek neutrale muziekstuk The First Statement (TFS).

Prace weigert nadrukkelijk om zijn muziek activistisch te noemen: „The First Statement probeert niet uit te leggen wie er goed of fout zit in het conflict. Ik wil niets anders dan mensen prikkelen zelf na te denken over het conflict en hun eigen ideeën. Een activist zal je vertellen wat hij vindt. Wij laten je je afvragen wat je vindt en waarom je dat vindt.”

„Je moet TFS zien als een fotograaf die een foto wil schieten. Je denkt dat hij objectief is omdat hij gewoon een foto maakt van de werkelijkheid. Maar eigenlijk kijk je mee over zijn schouder.” De fotograaf geeft weliswaar niet zijn mening, maar kiest wel zelf wat hij in beeld brengt, wil Prace maar zeggen. „Zo is ook de muziek van TFS. Ik ben anderhalve maand in Israël en de bezette gebieden geweest, puur om te ervaren hoe het is om daar te zijn en hoe dat zou klinken. TFS beschrijft mijn reis door het gebied. Het is mijn perceptie.”

                 
Een doel heeft hij wel met zijn muziek. „Ik wil het conflict minder abstract maken. De zwartwitte letters in de krant vertellen misschien hoeveel doden er zijn gevallen maar ze maken het niet voelbaar. Ik besefte in Hebron pas voor het eerst wat er gaande was, toen ik oog in oog stond met kolonisten. Het conflict is veel te ingewikkeld om te vangen in woorden. Ik probeer een muzikaal panorama te scheppen van de situatie.” Een weids panorama is het resultaat, waarin alle gezichtspunten naast elkaar een plaats hebben, zodat ze samen een genuanceerd totaalbeeld opleveren.
Missie

„Wat ik wil is dat we minder angstig worden voor de dingen die we niet kennen. Als twee Arabische mensen op straat hard aan het praten zijn denken alle Nederlanders dat ze ruzie aan het maken zijn, terwijl ze misschien gewoon een goede mop vertellen. Die spanning, die misverstanden en dat onbegrip, daar wil ik wat aan doen.”

Tijdens de Music Meeting dit voorjaar kreeg TFS lovende reacties. Prace zegt hierover: „Als mensen de muziek mooi vinden, maar ook als ze iets leren over de schoonheid van de Arabische en Joodse cultuur of als het conflict voelbaar wordt, dan is mijn missie geslaagd.”

De muziek van Prace is conceptueel, legt hij uit. „Soms zijn de drums de soldaten die ’s nachts het vluchtelingenkamp bestormen. Of ik kies een wrange toonladder uit omdat ik iets wrangs probeer te verklanken. Eretz, de track over het land, heeft steeds dezelfde opbouw, zoals bomen die keer op keer terugkomen nadat je er een omhakt. De muziek is een mix van mijn eigen achtergrond: hiphop, drum-’n-bass en mijn nieuwe bevindingen uit de Arabische muziek.”

De muziek is een contrast tussen oude en nieuwe muziektechnieken, gecomponeerd versus geïmproviseerd, klankmatig versus toonladders, de spelers en hun achtergrond. Maar ook tussen dingen in één keer opnemen tegenover iets tot in de puntjes gecontroleerd tot stand brengen. „Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk dingen te laten contrasteren met iets anders, zoals in het Midden-Oosten het Westen tegen het Oosten botst.”

Tot besluit heeft Prace nog een advies. „Als je echt wilt weten hoe het zit: boek een reis. Ga erheen. Praat met iedereen. TFS pretendeert niet de waarheid in pacht te hebben, we willen slechts mensen aansporen zelf na te denken. Ik wil benadrukken dat er wel degelijk iets erg mis is in het Midden-Oosten. Vrienden van mij daar zijn hun leven niet zeker. Ik kies geen partij, maar vind wel dat er iets moet veranderen. Hopelijk gebeurt dat voordat het te laat is.”

Het album The First Statement is te bestellen via   www.thefirststatement.com

 

Webmaster: Joris Teepe