[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Steeds meer supermarkten op zondag open
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Een brug te veel
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---

--==Een realist met idealen==--
‘Heartcore hippie’ timmert vreedzaam aan de weg

Een relaxte gozer was de 32-jarige Robin Timmers volgens eigen zeggen altijd al. Ruim vijf jaar geleden kreeg de blonde, langharige Timmers echter .de inspiratie om van alles en iedereen te houden.. Het bracht hem op een spiritueel en idealistisch pad, dat leidde tot vredesfeestjes onder de verzamelnaam Party for Peace.

door Mike Donkers

Robin Timmers werd geboren in Leidschendam en kwam via Brabant in 1996 naar Nijmegen om psychologie te studeren. Deze studie heeft hij echter nog niet afgerond. „In het begin hield ik me vooral met de kennis op zich bezig. Na verloop van tijd wilde ik me echter richten op het leveren van een goede bijdrage aan deze wereld. Ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat je geen diploma nodig hebt om zinvolle dingen te doen.”

Zo deed hij in 2006 vrijwilligerswerk voor Stichting GAST (Geef Asielzoekers een Toevlucht) en Straatmensen voor Straatmensen, waarbij daklozen gratis eten uitdeelden. Ook bij een Loesje-picknick in het Kronenburger Park werd gratis voedsel geserveerd. Het organiseren van evenementen en het steunen van goede doelen werd gecombineerd in Het gedicht in Allicht, poëzieavonden voor de Cuey Machar Secondary School Foundation om het bouwen van een middelbare school in het zuiden van Soedan mogelijk te maken. Dit woordkunstfestival leidde tot de bundel ‘Poëziviteit in beeld’ met poëzie, proza en beeldende kunst, die te koop is bij de Party for Peace-evenementen.

Freaky Robin gefotografeerd door St. Milcke.


Toen hij werd gevraagd als deejay voor café Funkenstein in de Lange Hezelstraat deed hij dit op voorwaarde dat dit werd gekoppeld aan benefietavonden. Het vormde de basis van wat sinds december 2007 bekend staat als Party for Peace, met nadruk op de ART in het woord pARTy. Behalve in Funkenstein vinden er inmiddels avonden en middagen plaats in Odessa aan de St. Anthoniusplaats, Café Maxim aan de Burghardt van den Berghstraat, Café Muk aan de Daalsedwarsweg en Klub Kolonie aan de Hertogstraat.

„Meer dan honderd artiesten werkten tot nu toe belangeloos mee en er is ruim 4600 euro opgehaald voor tientallen goede doelen. Eerst was er poëzie, toen deejays, daarna livebands en zelfs buikdanseressen en portrettekenaars. Ik wil graag een grootschalig Nijmeegs evenement opzetten. Daarnaast wil ik vieren dat 330 jaar geleden de Vrede van Nijmegen werd gesloten en een Nederlandse versie van Peace Not War opzetten.”

Het Londense initiatief Peace Not War, waarbij een aantal dubbel-cd.s werd uitgebracht met beroemde en minder beroemde artiesten, vormde samen met het festival Music for Peace van de Nijmeegse muzikant Augusto de inspiratie voor Party for Peace. „Elk mens heeft oneindig veel talenten. Voor hen biedt Party for Peace een podium. Iedereen kan ook elders een Party for Peace organiseren. Het is eigenlijk heel makkelijk: als je een goed idee hebt, voer het dan uit.”

Omni-goedheid

Timmers streeft naar feestjes die alcohol- en drugsvrij zijn en als het even kan rookvrij. Tevens denkt hij aan de gezonde innerlijke mens. „Het liefst geef ik feesten waar muziek, eten en drinken gratis zijn. Bij winkels is vaak zoveel voedsel over. Het is een leuke manier om een groter publiek biologisch en veganistisch eten te laten proeven.” Timmers heeft zelfs plannen om gezamenlijk yoga, meditatie en gebed te beoefenen tijdens zijn party.s voor de vrede. „En gratis knuffels natuurlijk!”

De gedreven Timmers is naast organisator en deejay actief als muzikant en dichter. Als vredelievende spin in het web bekwaamde hij zich door Party for Peace als geluidsman, grafisch vormgever en webmaster. „With a little help from my friends”, knipoogt hij.

Inmiddels reiken de activiteiten van deze blonde vredesduif ook buiten de stadsgrenzen. „Er zijn al Party for Peace-evenementen in Wageningen en Eindhoven. Daarnaast wil ik nog Party for Peace opzetten in Utrecht, Arnhem, Den Bosch, Teuge, Appelscha, Rotterdam, Amersfoort en in het Amsterdamse kunstenaarsdorpje Ruigoord.”

Onder het motto ‘wereldvrede begint van binnen’ houdt Timmers zich ook bezig met de innerlijke vrede. „Ik houd me de laatste tijd bezig met wat ik ‘omni-goedheid’ noem. Dit is goedheid naar alles en iedereen, onder alle omstandigheden. ‘Art from the heart’ noem ik dat.”

Zijn psychologiestudie wil deze zelfbenoemde ‘heartcore hippie’ nog altijd voltooien. Een onderwerp voor zijn eindscriptie heeft hij al: het gebruik van je innerlijke stem. „Positief denken heeft een gunstige invloed op het lichamelijke en geestelijke welzijn en de sociale en natuurlijke omgeving. Door dit soort gedachten van binnenuit te leren uitspreken kun je meer controle krijgen over je gedachten en deze een positieve draai geven. Dit kan een therapeutisch effect hebben.”

Zo probeert Robin Timmers de wereld elke dag wat mooier te maken. „Sommige mensen zijn realist, sommige mensen zijn idealist. Het gaat juist om de combinatie: idealen zijn er om te realiseren.”

www.partyforpeace.nl

 

Webmaster: Joris Teepe