[ vooraf ]
---
Correctie Stemtest
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Roze OV-chipkaart voor senioren
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Tweede plaat De Staat weer grote stap voorwaarts

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Kapotbouwen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--== cultuur ==--

Avontuurlijk festival wil prikkelen en verleiden

Oddstream is multimediale speeltuin voor iedereen

Muziek, exposities, interactieve multimediale kunst, film, dance en een inspirerende dag voor communicatie-experts. Op het nieuwe festival Oddstream, deze zomer op en rond het terrein van De Vasim, komt de bezoeker van alles tegen. Geen hoogdravend kunstfestival, maar een laagdrempelige multimediale speeltuin die iedereen verrast met speels en vernieuwend aanbod.

door Waldemar Krijgsman

„De naam Oddstream bestaat al sinds 2004”, vertelt bedenker en festivalorganisator Doeko Pinxt. De directeur van Pink Sweater Productions, in donkere sweater, broek en sneakers, legt uit dat het oorspronkelijke idee iets anders was. Hij wilde dvd’s maken van kunst en cultuur uit heel Europa en die afspelen bij culturele centra waar de tv-toestellen op MTV waren afgesteld. „Eigenlijk jammer dat we dat nooit gedaan hebben.” Pinxt en collega’s organiseerden onder de naam Oddstream vijf keer internationale uitwisselingen. Jongeren uit heel Europa voerden hierbij op amateurniveau multimediaprojecten uit. Deze films werden vertoond in Doornroosje, NDRGRND, tijdens het festival voor korte film Go Short en in De Vasim.

Oddstream: de speeltuin gaat bijna open.
foto: Jan Lintsen
Op die laatste locatie, waar het hoofdkantoor van Pink Sweater Productions gevestigd is, slaat het festival deze zomer dus op veel grotere schaal zijn vleugels uit. Eerst zijn op 31 mei en 1 juni maximaal duizend middelbare scholieren welkom tijdens een educatief programma dat speciaal voor hen is ontwikkeld. „Zij kunnen workshops volgen van video- en mediakunstenaars, exposities bekijken en actief spelen met interactieve kunst.” Van 2 tot en met 5 juni is het festivalterrein open voor iedereen die wil komen genieten van muziek, exposities, interactieve multimediakunst en film. Op 2, 3 en 4 juni kunnen bezoekers na het dagprogramma tot in de kleine uurtjes dansen tijdens Club Oddstream.

Bovendien is er op 3 juni een speciale Inspiration Day over kunst, communicatie en media met debatten en lezingen van communicatie-experts uit de hele wereld, geselecteerd door Memefest. Deze bevriende Sloveense organisatie van kritische denkers, geïnspireerd door het humanisme, streeft naar frisse, onorthodoxe en sociaal verantwoorde communicatie. Dit als antikapitalistisch alternatief voor de gebruikelijke commerciële communicatie, die eenzijdig op verkoop is gericht.

Oorlog

„De naam Oddstream is geen sneer naar mainstream kunst”, licht Pinxt toe. „Wij willen juist ook een mainstream publiek prikkelen en verleiden, maar wel met een knipoog. Ik neem vaak mezelf als referentiekader. Ik ga liever naar een laagdrempelige multimediale speeltuin dan naar een hoogdravende kunstexpositie. Wij zijn geen kunstfestival en wat we bieden, een combinatie van interactieve kunst en technologie, is niet elitair en ook geschikt voor gezinnen met kinderen.”

Voor de eerste editie van Odd­stream is als thema ‘Love and Conflict’ gekozen. „Het idee komt van Memefest”, verklaart Pinxt. „Zij hebben een ‘vriendelijke competitie’ voor multimediakunstenaars gehouden in 28 landen. Ongeveer dertig winnaars uit de hele wereld mogen hun kunst tonen aan de bezoekers van Oddstream.”

De keuze voor De Vasim als locatie lag voor de hand. Pink Sweater Productions heeft er sinds begin 2009 haar hoofdkantoor en Pinxt en collega’s vielen als een blok voor de grove, industriële uitstraling van het terrein, ooit gebruikt door kunstzijdespinnerij Nyma. „Electrabel met haar rook heeft op mij een magische uitwerking als ik naar huis fiets en de fabriek zie liggen. Die mystieke locatie en omgeving zijn een meerwaarde voor het festival”, aldus Pinxt.

Bijkomend voordeel van de locatie is de aanwezigheid van kennis en kunde in de huidige cultuurspinnerij. Oddstream speelt daardoor een thuiswedstrijd. Zo levert De Markies tenten en zorgt One for the Road voor de catering. Veel kunstenaars die in De Vasim werken, leveren een bijdrage aan het festival en zorgen zodoende voor een artistieke kruisbestuiving.

Pinxt is voor deze editie tevreden als ze uit de kosten komen. Belangrijker voor hem is dat de bezoekers tevreden naar huis gaan, met het gevoel iets bijzonders, iets unieks te hebben beleefd. Hij denkt nu al aan het jaar 2021. Dan moet het festival uitgegroeid zijn tot een icoon van het nieuwe stadsdeel Nijmegen-West, met onderdelen op het beoogde stadseiland en de Waalsprong. „Je moet ambitie hebben om iets te bereiken.” •

www.oddstream.nl

 

Webmaster: Joris Teepe