[ vooraf ]
---
Kleinzielige censuur bij De Gelderlander
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen NEC-vlaggetjes meer op stadsbussen
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column:
Parkeertuinen

---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Valkhofpark symbool van vergane glorie

---
[ kijk ]
Sluwe impasse voor vossenhartjes

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout:
Verraad GroenLinks

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--== special ==--

Stadskrant verslaat Songfestival

Niet alleen onze Nijmeegse Sieneke reist naar het Eurovisie Songfestival in Oslo, maar ook De Nijmeegse Stadskrant. Gedurende het songfestival en de week daaraan voorafgaand verschijnt er dagelijks op onze website en op Nijmegen1 een bijzondere bijdrage van Steef van Gorkum, student journalistiek en ‘songfestivalkenner’.

door Steef van Gorkum

Vanaf zaterdag 15 mei is de Noorse hoofdstad Oslo volledig omgetoverd tot Eurovisiestad. Nietsvermoedende toeristen die een drankje drinken op een terras of een bezienswaardigheid willen bezoeken, komen overal mensen tegen met VIP-passen om hun nek. Onder hen de Nederlandse vertegenwoordigster Sieneke, en een verslaggever van De Nijmeegse Stadskrant die het songfestivalcircus op de voet volgt.

De songfestivalperiode duurt bijna twee weken, met als climax de finale op zaterdag 29 mei. Welke vijfentwintig landen daaraan meedoen, wordt eerder die week bekend tijdens de halve finales die op dinsdag 25 en donderdag 27 mei plaatsvinden.

De eerste songfestivalweek, voorafgaand aan de grote liveshows, staat in het teken van repetities en feestjes. In die week woedt de strijd al in alle hevigheid: landen trekken alles uit de kast om journalisten – en daarmee ook kijkers – van hun kunsten te overtuigen.

Sieneke treedt aan in de tweede halve finale, naar verwachting ook de zwaarste van de twee. Ze neemt het daarin op tegen onder andere de sterke liedjes uit Israël, Denemarken, Azerbeidzjan en Turkije. Van de zeventien liedjes in elke halve finale gaan er steeds tien door naar de finale.

De bookmakers geven Sieneke weinig kans om daarbij te geraken: momenteel staat ze in die halve finale genoteerd op de op twee na onderste plaats. Je kunt je echter afvragen waarop dat gebaseerd is. Diezelfde bookmakers plaatsten Azerbeidzjan al op de eerste plaats voordat daar al een lied was gekozen.

Ommekeer

Na een aantal Oost-Europese overwinningen op rij, bracht Noorwegen het festival vorig jaar plots weer een stuk dichter bij Nederland. De overwinning van de Noren stond symbool voor een algehele verbetering van de resultaten van West-Europese landen, die het festival veel serieuzer namen dan de voorgaande jaren het geval was geweest. Het Verenigd Koninkrijk benaderde musicalgoeroe Andrew Lloyd Webber om een lied te schrijven, Frankrijk zond met Patricia Kaas haar grootste ster van dat moment in, en IJsland kwam met een verbluffend sterke ballade. De toptien zag er plots heel anders uit.

De vraag is of die trend dit jaar doorzet. Naast Denemarken heeft ook België dit jaar een kansrijk nummer, maar de meeste hoop is gevestigd op de vijf landen die al geplaatst zijn voor de finale: Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Noorwegen. Fansites hopen openlijk dat opnieuw een West-Europees land wint. Niet alleen omdat daardoor het imago van het songfestival in het altijd cynische Nederland kan verbeteren: het festival blijft dan ook dichter bij huis, en voor de fans dus beter bereikbaar. •

Volg het Eurovisie Songfestival op de voet

Met zijn uitgebreide perskaart komt Steef van Gorkum bij het Euro­visie Songfestival op plekken die voor andere Nederlandse media afgeschermd zijn. Voor De Nijmeegse Stadskrant bericht hij al de week voorafgaand aan het songfestival over zijn bevindingen. Vanaf 18 mei staan zijn dagelijkse bijdragen hier te lezen op onze website. Daarnaast verzorgt Van Gorkum voor de lokale omroep Nijmegen1 korte reportages die dagelijks worden uitgezonden en om het uur worden herhaald.

Zie ook: De hobbels op weg naar het Songfestival

 

Webmaster: Joris Teepe